'Het keurslijf past Aldith niet zo goed'

Cornald Maas in gesprek met André Hunkar (74), voormalig landbouwexpert, en Miep Hunkar-Sweeb (68), ex-lerares Engels, uit Zevenaar, ouders van Journaal-lezeres Aldith Hunkar (43)....

Cornald Maas ; FOTOGRAFIE MARIJN SCHEERES

Moeder Kritiek hoort erbij.

Vader Maar Hans Beerekamp was indertijd onnodig beledigend. Noem het het Marga van Praag-syndroom - eens het Jeugdjournaal, altijd het Jeugdjournaal. Aldith was dat programma allang ontgroeid en toch sleepte hij dat erbij om zijn mening kracht bij te zetten. Het verleden werd tegen haar gebruikt. Ik ben via de mail de confrontatie aangegaan met Beerekamp, maar hij reageerde niet zakelijk en adequaat. Dat vond ik onsportief. Ik voelde me machteloos omdat ik hem niet op andere gedachten wist te brengen. Uiteindelijk heb ik mijn abonnement op NRC Handelsblad opgezegd.

Moeder Denk niet dat we niet kritisch naar haar kijken.

Vader De grootste critici zijn wij. Aldith is enorm gegroeid.We vinden haar op dit moment perfect.

Moeder Twijfels zijn er heus wel geweest.

Vader Al die krullen die ze had - moet dat nou, vroegen we geregeld.

Moeder Die dreadlocks vonden wij maar niks.

Vader Dat soort haar blijft maar groeien. Dan kun je ten slotte alleen nog radicaal ingrijpen.

Moeder Als ze haar haar losliet, zag je haar kleine gezicht amper. Ze ziet er nu goed uit. Je hebt als nieuwslezeres toch ook een bepaald image.

Vader Aldith verrast ons geregeld. Ze kan impulsief zijn. Dat ze laatst heeft gezegd dat ze de Nederlandse Oprah is, is typisch iets voor haar.

Moeder Ze provoceert graag. En ze heeft een fantasie van hier tot ginder. Maar slim is het niet, om zoiets te zeggen. Je krijgt snel het verwijt dat je het hoog in de bol hebt. Die andere uitspraak vond ik ook niet zo handig.

Vader Dat het lastig wordt in de tv-wereld als je geen piemel hebt, bedoel je. Ach, ik ben toch wel geneigd haar dit te vergeven. Als je zoiets subtiel zegt, komt de boodschap niet aan.

Moeder Ik was lichtelijk gechoqueerd. Zo'n uitspraak laat niets aan de verbeelding over.

Vader Hiermee is Aldith een kind van deze tijd.

Moeder Jij bent veel te subtiel, zeggen mensen wel eens tegen mij. Laat ik het erop houden dat ik te oud ben om assertiviteit te oefenen.

Vader Door mijn werk hebben wij op veel verschillende plekken in het buitenland gewoond. Maar Aldith was altijd flexibel, en tijdens haar jeugdjaren een voorbeeldig kind - om het woord braaf niet te gebruiken.

Moeder Al onze vijf kinderen zijn nooit moeilijk geweest.

Vader Wél was Aldith degene die het meest praatte. Als er vroeger bezoek kwam, liep iedereen meteen op Aldith af. Ze trok altijd vanzelfsprekend de meeste aandacht.

Moeder Op haar elfde, toen wij in Brazilië woonden, bezocht ze voor het eerst een radiostudio. En ze was meteen verkocht. Ik herinner me hoe een bezem dienst deed als microfoon en ze eindeloos verslag deed. Ze voerde toneelstukjes op en speelde afwisselend een Britse en een Amerikaanse reporter. Toen zat het er al in: dat ze wat ze weet aan de mensen wil vertellen.

Vader Op haar zeventiende ging ze naar Nederland om economie te studeren - wij bleven achter in Tunesië. Het kwam niet veel verder dan dat ze even ingeschreven is geweest.

Moeder Niet zo negatief, André. Ze is er ook aan begonnen.

Vader Maar het werd niks.

Moeder Ze kon in Tilburg nauwelijks aarden.Wij hebben geprobeerd onze kinderen klaar te stomen voor de maatschappij, maar we konden niet bevroeden dat de sfeer hier zo hard was. Aldith was nogal aan ons gebonden, aan de veiligheid ook die we haar boden - als je zo vaak verhuist is het gezin je voornaamste houvast.Wij zijn altijd lief en zacht met elkaar omgegaan. Hier waren de omgangsvormen ronduit bot. Dat verdroeg ze niet. Misschien hebben we haar wel te beschermd opgevoed.

Vader Ik vind het op zijn zachtst gezegd jammer dat geen van onze kinderen een studie heeft afgerond - ik hoopte dat ze het maatschappelijk nóg beter zouden doen dan ik. De intellectuele basis die je tijdens een studie exploreert en uitbouwt kan heel vruchtbaar zijn voor hetgeen je later in de gemeenschap wilt bereiken. Ik vraag me af of Aldith zich ten volle realiseert wat ze mist: de diepgang, het vermogen om op een intellectuele manier analyses te maken. Misschien heeft mijn opvatting hierover ook wel met mijn eigen achtergrond te maken: mijn vader was handwerksman en nadat ik in Suriname de mulo had afgerond, werd ik in de gelegenheid gesteld om op een beurs verder te studeren. Dankzij een academische graad schop je het verder in de maatschappij. Je wordt er weerbaarder door en je leert er beter door relativeren. Als het even tegenzit op je werk, wéét je waar je op kunt terugvallen.

Moeder Aldith overschat zichzelf nooit. Integendeel.

Vader Ik beweer nog steeds: als Aldith jurist was geworden, zou ze een heel goeie zijn geweest. Ze zou ook een tweede huis in het Gooi of in Jamaica hebben gehad - dat is toch bij al die lieden het geval? En ze had alles naar haar eigen hand kunnen zetten. Nu is ze, in haar vak, toch afhankelijk van allerlei klojo's die je wel of niet mogen.

Moeder Het keurslijf past haar niet zo goed. Ze heeft een sterke persoonlijkheid. Maar Aldith is in haar werk gebonden. Ze functioneert in een raamwerk.

Vader Een aantrekkelijk aanbod elders, dat meer tegemoet komt aan haar zelfstandigheid, zou ze op zijn minst overwegen. Om op Aldiths eigen vergelijking terug te komen: de kwaliteiten waarover een goede jurist dient te beschikken, zijn dezelfde als die waarover Oprah beschikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden