Het kankercomplot, leven op mars en andere bizarre uitspraken van Chavez

De Venezolaanse president Hugo Chavez neemt doorgaans geen blad voor zijn mond, vooral waar het zijn hartgrondige hekel aan de Verenigde Staten betreft. Zo impliceerde Chavez gisteren dat de Verenigde Staten de Zuid-Amerikaanse leiders misschien wel kanker bezorgen. Het is de laatste in een lange reeks van kleurrijke opmerkingen van de Venezolaanse president sinds hij aan de macht kwam in 1998. De Daily Beast zette deze en meer bizarre verbale uitspattingen van de onbeschaamde Chavez op een rijtje.

Chavez. Beeld epa

Het kankercomplot
Het kan geen toeval zijn: de een na de andere Zuid-Amerikaanse leider krijgt kanker. Chavez heeft zichzelf dit jaar zelf laten opereren aan een tumor in zijn bekken en ook Fernando Lugo van Paraguay, Dilma Rousseff van Brazilië, de voormalige Braziliaanse leider Lula da Silva en president Christina Kirchner van Argentinië hebben met vormen van de verwoestende ziekte te maken. Dit zou wel eens complot van de VS kunnen zijn, denkt Chavez. 'Het zou best kunnen dat de Amerikanen een techniek ontwikkeld hebben om kanker te veroorzaken, zonder dat iemand ervan weet, zei hij tijdens een toespraak op televisie. 'Ik weet het niet, ik probeer ook maar een verklaring te vinden.'

VS veroorzaakten de aardbeving in Haïti

In januari 2010 werd Haïti getroffen door een vreselijke natuurramp. De aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter, en de vele naschokken, hebben naar schatting aan ruim 200.000 mensen het leven gekost. Terwijl het land tot op de dag van vandaag kampt met de vreselijke gevolgen van de ramp, impliceert Chavez dat het helemaal geen natuurramp zou zijn. De Amerikaanse regering zou in het geheim wapens testen in het straatarme land, waardoor de verwoestende aardbeving ontstond.

Denigrerend over Condoleezza Rice
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice was menigmaal het doelwit van Chavez. Zo noemde hij haar bij publieke aangelegenheden denigrerend 'klein meisje', en sprak in een interview in 2007 zelfs dreigende woorden: Sol niet met mij, meisje. Terwijl hij haar een kusje toewuifde.

Het kapitalisme heeft Mars vernietigt
Chavez houdt het kapitalisme verantwoordelijk voor veel van de problemen in de wereld, zo ook voor het opdrogen van de aardse bronnen. 'Op planeet Aarde waren honderden jaren geleden grote bossen, waar nu woestijnen zijn', zei hij in een toespraak over Wereldwaterdag. Chavez noemde ook een voorheen onbekend slachtoffer van 'wateroorlogen': de planeet Mars. 'Het zou mij niets verbazen als er beschaving op Mars is geweest, maar misschien is de planeet wel om zeep geholpen toen het kapitalisme daar arriveerde.'

Bush is de duivel
Bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties gaat het er doorgaans netjes aan toe. Maar niet als Chavez het spreekgestoelte beklimt. Tijdens een toespraak in 2006 verklaarde hij dat de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush 'de duivel' was. 'Hij denkt dat hij de eigenaar van de wereld is', zei Chavez over Bush. Bush promoot 'democratie voor de elite' en een 'democratie van bommen', zei Chavez, die vervolgens een beroep op de VN deed om los te komen van invloed van de VS. Chavez weigerde zijn opmerkingen terug te nemen en zei later dat de VS een land op weg naar de afgrond is, wat maar goed ook is voor het welzijn van de gehele mensheid.

Bush is een ezel en een dronkaard
Meer beledigingen aan het adres van Bush volgden. Chavez noemde Bush een 'ezel' en: 'u bent een alcoholist, meneer Gevaar, of liever: u bent een dronkaard'. 'Alcoholist' was een van zijn favoriete beledigingen voor Bush, die heeft toegegeven in zijn jongere jaren geworsteld te hebben met drankgebruik.

Israël is gek geworden
De VS waren niet het enige doelwit van de tirades van Chavez. In 2006 verklaarde Chavez dat Israël gek geworden was en beschuldigde het land van een 'nieuwe Holocaust'. Chavez zei dat Israël stiekem kinderen vermoordde. 'Niemand weet hoeveel er zijn begraven'.

Robert Mugabe, de dappere vrijheidsstrijder
Als je Chavez tegen je hebt, dan zul je dat weten. Maar als hij je mag, dan zit je ook gebakken bij de leider van Venezuela. Op de G-15 top voor de ontwikkelingslanden in 2004, stak Chavez de loftrompet over de omstreden Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe. Onder zijn bewind lieten niet alleen velen het leven in bloedige conflicten, maar het land - ooit nog de graanschuur van Afrika - is sinds het begin van de 21ste eeuw in ernstig economisch verval geraakt: een groot deel van de bevolking is werkloos en lijdt honger. Maar volgens Chavez is Mugabe een dappere vrijheidsstrijder. Hij gaf hem hierop een replica van het zwaard van de 19de-eeuwse Zuid-Amerikaanse revolutionair Simon Bolivar. 'Deze is voor u, omdat u net als Bolivar wapens ter hand neemt om uw volk te bevrijden', oreerde Chavez.

Halloween is terrorisme
Omdat alles wat Amerikaans is in de ogen van Chavez slecht is, moest ook de populaire Amerikaanse traditie Halloween het ontgelden. 'Halloween is een vorm van terrorisme', zei Chavez in 2005. 'Gezinnen vermommen hun kinderen als heksen. Dat is in strijd met onze goede manieren.'

Borstimplantaten zijn monsterlijk
Chavez is ook niet wars van kritiek op zijn eigen volk. Zo noemde de president borstimplantaten een monsterlijk fenomeen. Venezuela heeft een van de hoogste plastische chirurgie-cijfers ter wereld. Chavez uitte kritiek op de dokters die 'sommige vrouwen ervan overtuigden dat hun boezem niet groot genoeg is'. Zij zouden zich slecht moeten voelen. 'Het is pijnlijk om te zien dat meisjes of vrouwen die misschien niet over voldoende middelen beschikken voor huisvesting, op zoek zijn naar manieren om een borstoperatie te laten doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden