Het kan lonen te praten over ontwikkelingsmogelijkheden binnen de functie en organisatie

Projectleider duurzaamheid 2.700 euro bruto (37 uur).

Groentenschap in een supermarktBeeld anp

Dilemma

Duurzaamheid is het toverwoord van deze tijd. Een beetje organisatie houdt zich wel bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen - of doet in ieder geval alsof.

Als projectleider duurzaamheid bij een supermarktbedrijf met een paar honderd vestigingen heeft Bas (28) dus een verantwoordelijke baan. Want zowel op gebied van personeelsbeleid voor de tienduizenden medewerkers als in het productieproces van de levensmiddelen zelf valt een hoop te verduurzamen.

Bas' werkgever heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen bovendien tot een speerpunt gemaakt. Maar hoewel er veel aandacht en waardering is voor zijn werk, heeft Bas niet het idee dat hij voldoende betaald krijgt.

Bas' taken behelzen het 'opstellen en uitrollen' van het duurzaamheidsbeleid, de interne en externe communicatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles tijdens werkbezoeken. Hiervoor krijgt hij 2.700 euro per maand, maar daar mag van hem best een schepje bovenop.

Advies

'Je hebt een punt', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. 'Jouw salaris mag hoger. Je hebt een verantwoordelijke job waarin je niet alleen 'bedenkt' maar ook 'doet'.'

Hoeveel hoger, vindt Van den Berg lastig te zeggen. 'Dit hangt onder meer af van de tijdverdeling tussen verschillende soorten werkzaamheden, de hoogte van het budget waarover je de verantwoordelijkheid hebt en jouw beslissingsbevoegdheid.'

Ook Ron Peters van vakbond FNV weet op basis van Bas' omschrijving niet precies in welke salarisschaal hij thuishoort. Maar dat hij te weinig verdient is duidelijk. Gekeken naar de levensmiddelen-cao waarbij Bas' werkgever is aangesloten, zou hij volgens Peters in ieder geval een of twee schalen hoger moeten zitten - in F of in G.

'Met twee jaar ervaring zou je in schaal G rond 3.070 euro bruto verdienen en in schaal H rond 3.515 euro bruto. Jij zit daar ruim onder.' En ook vergeleken met 'de algemene markt' zou een projectleider duurzaamheid met Bas' ervaring ongeveer 400 euro per maand meer mogen verdienen.

'Je kunt bij je werkgever bezwaar aantekenen tegen jouw huidige functie-indeling', zegt Peters. 'De cao biedt hiertoe een bezwaarmogelijkheid. Vraag dit eens na bij de afdeling hr.'

En staar je niet blind op dat salaris alleen, wil Maud Schaapveld van Berenschot Bas nog even meegeven. 'Zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, zeker bij jonge mensen, groeimogelijkheden, waardering en autonomie vaak belangrijker zijn dan het salaris. Zit een salarisverhoging er niet in, richt je dan daarop.'

Dus voordat Bas zich wendt tot officiële procedures kan het ook lonen eens te praten over de ontwikkelingsmogelijkheden binnen de functie en organisatie, zegt Schaapveld. De waardering die Bas zegt te krijgen voor zijn werk biedt een mooie opening voor een gesprek.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden