Het kan gratis

Glasvezel heeft de toekomst. Zegt de Am ster dam se wethouder van informatie en communicatietechnologie. Zij is modern. Haar stad moet investeren in een glasvezelnetwerk van 300 miljoen euro, zodat straks alle Amsterdammers razendsnel het net op kunnen....

Tekst Bard van de Weijer

Onverstandig.

Het kan gratis.

In New York en een aantal andere grote Ame ri kaan se steden gebeurt het al. Dankzij de burgerzin van enkele internetters. Zij delen hun internetverbinding met de buurt. Via een draadloos netwerk.

Het principe is eenvoudig. Met een draadloos netwerk kun je overal in huis het net op, Techno schreef er enkele weken geleden over. De zender die aan de kabelof adsl-modem wordt gehangen, zorgt ervoor dat overal verbinding is. In de woonkamer, op zolder, in de tuin. Maar ook in de woonkamer van de buren. Of op straat.

Met een beetje geluk reikt de zender 300 meter. Van de enorme hoeveelheid gegevens die het kabelmodem kan versturen, wordt meestal maar een beetje gebruikt.

Zonde, dacht de New Yorker An tho ny Townsend. Hij stelde zijn internetzender open voor anderen, zodat iedereen in de buurt kan meegenieten van zijn snelle internetverbinding. Wie bij Townsend op de stoep zit, kan met zijn laptop inloggen op zijn netwerk, en draadloos het internet op. Towns end richtte een stichting op die andere New Yor kers oproept hun draadloze verbinding ook open te stellen. Als in elke straat een paar mensen hetzelfde doen, krijgt New York vanzelf een enorm draadloos netwerk.

Een van de doelstellingen van nyc Wireless is

om armere wijken het internet op te krijgen. In Har lem is bijvoorbeeld nauwelijks een adsl-aansluiting te krijgen omdat de telefoonbedrijven er niet in willen investeren. Er zijn zelfs plannen om arme inwoners te gaan voorzien van goedkope laptops.

Er zijn ook nadelen. Daarover een volgende keer. Laten we de toekomst een beetje leuk houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden