Het kan erger: Waalse belastingdienst berekent, int en controleert niet goed

Een kleine troost voor de Nederlandse belastingdienst: bij de Waalse collega's zijn de problemen nog groter. In het zuiden van België slaagt de fiscus er niet in de belastingen correct te berekenen, te innen en te controleren, waardoor het miljoenen euro's laat liggen. Eén kanttekening: Wallonië kreeg pas in 2014 een serieuze belastingdienst, en kan dus opstartproblemen als excuus inroepen.

Leen Vervaeke
De afgelopen twee jaar werd in Wallonië slechts 80 procent van de verschuldigde taksen geïnd: ruim 100 miljoen euro te weinig. Beeld reuters
De afgelopen twee jaar werd in Wallonië slechts 80 procent van de verschuldigde taksen geïnd: ruim 100 miljoen euro te weinig.Beeld reuters

Van oudsher int de Belgische staat de belastingen in België, maar sinds 1 januari 2014 mogen de drie gewesten - Vlaanderen, Wallonië en Brussel - dat voor een stuk zelf doen. Die dag trad in België de zesde staatshervorming in werking, die ondermeer woonbeleid en mobiliteit aan de gewesten toekent. De bijbehorende belastingen (bijvoorbeeld motorrijtuig-, erf- of overdrachtbelasting) mogen de gewesten zelf inzamelen.

Vlaanderen bouwde meteen een uitgebreide belastingdienst uit en incasseert zijn belastingen zonder problemen. De Waalse fiscus besloot voorzichtig te beginnen, met enkel de motorrijtuigbelasting, maar ging volledig in de mist. De afgelopen twee jaar werd in Wallonië slechts 80 procent van de verschuldigde taksen geïnd: ruim 100 miljoen euro te weinig.

Legendarisch mismanagement

Het mismanagement binnen de 'DGO7', zoals de Waalse belastingdienst heet, is legendarisch. Binnen de directie is al jaren een enorm verloop. Het informaticasysteem is niet compatibel met dat van de Belgische fiscus, die alle dossiers in 2014 moest overdragen. En de honderd ambtenaren die van het Belgische naar het Waalse niveau moesten verhuizen, hadden niet het juiste profiel.

Niet verwonderlijk dat de Waalse belastinginning soms meer een klucht lijkt. Op de eerste aanslagbrief, uitgestuurd naar 120 duizend belastingplichtigen, stond een verkeerd rekeningnummer. Anderen kregen hun aanslag pas na de vervaldatum. En in het informaticasysteem zaten zo veel fouten dat belastinginspecteurs weer met papieren dossiers begonnen te werken.

Voor sommige Walen pakt de puinhoop bij de fiscus goed uit: zij betalen al jaren geen of te weinig motorrijtuigbelasting. Maar voor anderen, die op een terugbetaling wachten of een te hoge aanslag kregen, is het juist nadelig. De DGO7-directie zweert dat ze alles zal rechtzetten. 'Dat is een kwestie van rechtvaardigheid. Alle belastingplichtigen hebben dezelfde rechten en dezelfde plichten.'

Ondertussen zou er wat beterschap zijn. Er is een nieuwe directeur aangesteld, er zijn veertig specialisten aangeworven, en er worden minder fouten gemaakt. Maar nog steeds wachten 90 duizend belastingplichtigen op een behandeling van hun klachten. Wallonië zou graag meer belastingen zelf innen, net als Vlaanderen, maar het Rekenhof waarschuwde: eerst orde op zaken stellen, anders wordt het helemaal een ramp.

Grijpt Wiebes de macht terug bij het 'koninkrijk Belastingdienst'?

De staatssecretaris van Financiën zal de Kamer er donderdag van moeten overtuigen dat hij eindelijk orde op zaken zal stellen bij de weerbarstige dienst, schrijft redacteur Gijs Herderscheê in deze analyse (+) over de situatie in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden