Het kan echt: orkaan raast af op Ierland

Voor de tweede keer in twee maanden tijd haalt een heuse orkaan uit naar Ierland. Naar verwachting maandag wordt de Ierse kust getroffen door de restanten van wat nu nog de tropische orkaan Ophelia is, met verwachte piekwindsnelheden tot 130 kilometer per uur. Afgelopen augustus bracht het restant van orkaan Gert nog veel wind en regen naar de Britse eilanden.

Orkaan Ophelia Beeld epa
Orkaan OpheliaBeeld epa

Maar Ophelia, die zaterdagavond laat zo'n 375 kilometer onder de Azoren lag, is een slag heftiger. De Ierse meteorologische dienst heeft dan ook code rood uitgevaardigd voor de kustgebieden en een iets minder zware code oranje voor het binnenland.

De orkaan zal naar verwachting afzwakken naar mate hij noordelijker komt en over koelere wateren reist. Volgens een zaterdagavond uitgegeven prognose van het Amerikaanse orkaancentrum NHC zal Ophelia tegen de tijd dat hij bij Ierland aankomt net niet meer de gemiddelde windsnelheid van 119 kilometer per uur halen die hem een orkaan zou maken.

Zeldzaam, maar geen unicum

Dat Ierland wordt getroffen door een uitdovende orkaan is zeldzaam maar geen unicum. In september 1961 zorgde orkaan Debbie voor 18 doden en tienduizenden gevelde bomen en leidingen, en de afgelopen eeuw werden de Britse eilanden zo'n vijftien keer gegeseld door de staart van een orkaan. Ophelia is een geval apart: de orkaan wordt met zo'n 44 kilometer per uur noordwaarts gesleurd door de straalstroom en komt volgens de prognoses recht op Ierland af.

'Ik raad onze vrienden in het Verenigd Koninkrijk aan Ophelia in het oog te houden', aldus atmosfeerwetenschapper Marshall Shepherd van de Universiteit van Georgia in zakenkrant Forbes. 'Gebeurtenissen die niet gewoon zijn, kunnen uitzonderlijk gevaarlijk zijn.' Ook orkaandienst de NHC raadt bewoners met klem aan de berichtgeving van de meteorologische diensten te volgen.

In Nederland hebben we overigens opvallend genoeg juist voordeel van de naderende storm. Net als in augustus, toen Gert warm weer vanuit het zuiden meesleurde naar Europa, brengt ook nu de orkaan op zijn flanken warme lucht mee vanuit het zuiden. Met als gevolg ongewoon hoge temperaturen tot dik boven de 20 graden, die naar verwachting tot en met maandag aanhouden.

Ophelia bereikt de Britse eilanden precies dertig jaar na de 'Great Storm' van 16 oktober 1987, die toen 22 mensen het leven kostte in Groot-Brittannië en Frankrijk. De hardst gemeten windstoot bedroeg toen 135 kilometer per uur. Die storm ontstond echter niet uit een klassieke tropische orkaan, zoals Ophelia.

null Beeld epa
Beeld epa

Lees hier hoe zo'n orkaan ontstaat en zo catastrofaal kan worden

Zo ontstaat een orkaan
Harvey en Irma gingen tekeer in het het zuiden van de VS en het caribisch gebied. Nu is Ophelia op weg naar Ierland. Wij vroegen ons af: hoe ontstaat zo'n orkaan ook alweer?

Hoe kon orkaan Harvey eigenlijk zo catastrofaal worden? 'Stilstand is het grootste probleem'
Orkaan Harvey deed een ongekende hoeveelheid regen neerstorten op miljoenenstad Houston en haar voorsteden. Hoe kan een storm zo catastrofaal worden? Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza: 'Traagheid is het grootste probleem van Harvey.'

Aantal doden door orkanen neemt wereldwijd af
Volgens Amerikaanse berekeningen is het aantal doden ten gevolge van orkanen en andere stormen sinds de jaren zeventig met 55 procent afgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden