Opinie

Het kabinet zet een stap in de juiste richting in het euthanasiedebat

Het plan roept nog wel wat vragen op, maar het kabinet zet een gedurfde stap in het euthanasiedebat.

Het advies over de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemma's rondom hulp bij zelfdoding.Beeld anp

Verbaasde, gekwetste, onthutste en enthousiaste reacties strijden om voorrang nu het kabinet een principiële stap zet in het euthanasiedebat: ook wie niet ongeneeslijk ziek is maar wel klaar is met het leven, dient een beroep te kunnen doen op hulp bij het sterven.

Het kabinet gaat daarmee in tegen het advies van de commissie-Schnabel. Die commissie kwam er destijds naar aanleiding van het tragische geval van Albert Heringa, die zijn stokoude moeder hielp bij haar zelfdoding. Had zij geen professionele hulp moeten krijgen?

De commissie redeneerde vanuit de stelling dat de euthanasiewetgeving voor de meeste mensen genoeg vrijheid biedt. Ouderen die hun leven 'voltooid' achten, kampen vaak tegelijkertijd met een opeenstapeling van kwalen, waardoor het wettelijk criterium 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' toch wel binnen bereik komt.

Terecht wees de commissie ook op het misverstand dat er een 'recht op euthanasie' bestaat, dat je naar eigen inzicht bij je huisarts zou kunnen opeisen. De angst van SGP-leider Van der Staaij ('We moeten voorkomen dat ouderen zich moeten verdedigen voor het feit dat zij nog leven') is wezenlijk en niet onterecht.

Maar die bezwaren laten toch onverlet dat een groeiende groep ouderen de behoefte voelt om zelf te kunnen concluderen dat hun leven voltooid is, goed afgewogen, zonder druk van buitenaf.

De tegenstanders wijzen op het gebrek aan mantelzorg en naastenliefde. En ja, natuurlijk heeft het de voorkeur dat ouderen zich niet eenzaam voelen. Maar er waren ook al voorbeelden in de publiciteit van oude mensen die echt genoeg liefhebbende vrienden en familieleden om zich heen hadden en die toch niet meer verder wilden. Dat leidt nu te vaak tot pijnlijke zelfmoorden.

Terecht stellen de ministers Schippers en Van der Steur dan ook dat mensen in die situatie recht hebben op een overheid die niet vervolgt maar helpt. Het plan roept nog genoeg vragen op (Hoe gaan die stervensbegeleiders straks te werk? Hoe wordt elk misbruik uitgesloten?), maar met barmhartigheid als uitgangspunt zet het kabinet een stap in de juiste richting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden