Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Het kabinet sluit een centrale, maar krijgt de handen nog niet op elkaar

Minister Wiebes staat de pers te woord in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Beeld ANP - Remko de Waal

Goedemiddag,

Net nu het kabinet tussen al het praten en aarzelen door ook eens een echt klimaatbesluit neemt, blijken steeds minder Nederlanders daar het belang van in te zien. Intussen maken acht kopstukken zich op voor het eerste grote tv-debat van deze campagne.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Beleid op komst, draagvlak smelt weg


Toen het zelfbenoemde groenste kabinet ooit in 2017 aan de rit begon, had het nog niets besloten over het klimaatbeleid. Of toch, één ding dan: er zouden klimaattafels komen om de mogelijkheden te inventariseren, de geesten rijp te maken en het draagvlak in het land langzaam maar zeker op te bouwen. 

Dat is wel geprobeerd, maar vooralsnog niet gelukt. De eerste tegenvaller voor minister Wiebes was dat de milieubeweging teleurgesteld opstapte, nog voordat het concept-klimaatakkoord gedrukt was. De tweede tegenvaller is het afhaken van een deel van de kiezers, zoals vandaag bleek uit opinie-onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur: in december 2017 maakte 80 procent van de Nederlanders zich zorgen over klimaatverandering. Nu nog maar 65 procent. Het aanhoudende debat over de kosten blijkt fnuikend voor het enthousiasme: alleen al de fors gestegen energierekening zorgde voor winst voor het kamp dat van mening is dat het kabinet minder moet ondernemen tegen CO2-uitstoot.

Dat is voor het kabinet geen geruststellende gedachte, nu het belangrijkste moment in het hele proces op komst is. Volgende week presenteren de Planbureaus de doorrekening van de menukaart: liggen er inmiddels voldoende plannen op tafel om aan de klimaatdoelen uit het regeerakkoord te voldoen en hoeveel gaan die plannen kosten? En dat is dan weer precies een week voor de provinciale verkiezingen, die mede bepalen hoeveel slagkracht het kabinet later dit jaar nog heeft als de politieke knopen moeten worden doorgehakt. 

POLITIEK OP KOMST
Acht kopstukken op tv

Dat zal dan ook meteen een van de vragen zijn aan de acht landelijke kopstukken  die vanavond live op televisie hun opwachting maken in het RTL-debat: hoe nu verder? Met name het antwoord van Jesse Klaver en Thierry Baudet is van belang, omdat hun partijen - althans volgens de huidige peilingen - getalsmatig wellicht het gat kunnen vullen dat het kabinet straks heeft te vullen in de Eerste Kamer. Dat stelt de coalitie later dit jaar nog voor interessante keuzes, aangezien het inhoudelijke verschil tussen GroenLinks en Forum niet groter kan zijn.

Verder hebben alle sprekers vanavond hun eigen besognes. Politiek verslaggever Frank Hendricxk geeft u alvast een voorproefje. Het debat begint om 20.30 uur, live op RTL4.

Klaas Dijkhoff (VVD) Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) treffen elkaar vanavond op tv. Beeld Freek van den Bergh

EN DAN DIT NOG

Centrale dicht
Zou het toeval zijn dat juist vandaag de coalitie dan opeens toch wat klimaat-daadkracht uitstraalt? Via RTL Nieuws lekte uit dat het kabinet op het punt staat de kolencentrale in Amsterdam al in 2020 te sluiten. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat besloot eerder dat de Hemwegcentrale van energiebedrijf Nuon tot 2024 open kon blijven, maar oordeelt nu dat een eerdere sluiting onvermijdelijk is als Nederland de klimaatdoelen uit het Urgenda-vonnis wil behalen

Meer Polen
Een politiek prikkelend standpunt van D66-fractieleider Rob Jetten in een tijd waarin aversie tegen immigratie in de mode is: Jetten pleit vandaag voor méér arbeidsmigranten.  Politieke partijen die ontkennen dat arbeiders uit andere landen binnen de EU hier nodig zijn, sluiten volgens Jetten de ogen voor de realiteit. ‘Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig', aldus Jetten in het AD. Niet al zijn politieke rivalen reageerden enthousiast, maar alleen de respons van SGP-leider Kees van der Staaij willen we u hier niet onthouden

Check uw stem
Voor wie nog geen tijd had om 'm in te vullen: in de Volkskrant Stemchecker kunt u uw eigen opvattingen vergelijken met de stemmingsuitslagen in de Eerste Kamer. Leuk en leerzaam voor iedereen die beseft dat op 20 maart niet alléén over de provinciale politiek wordt gestemd. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden