Het kabinet duikt onder z'n eigen klimaatlat door

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Het Binnenhof maakt zich op voor het debat over de Regeringsverklaring. De klimaatminnende partijen kregen er vandaag munitie bij. En Sybrand Buma hoopt dat niemand verbaasd is.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld
Beeld

MISREKENING VAN DE DAG
Het klimaatbeleid

Daar plofte op deze maandagochtend zomaar een cadeautje op de mat van Jesse Klaver, Marianne Thieme, Lodewijk Asscher en de andere klimaatminnende politici in de Tweede Kamer. De klimaatmaatregelen die Rutte III van plan is te nemen, verminderen de uitstoot met hooguit de helft van de emissiereductie die het nieuwe kabinet zich tot doel heeft gesteld.

Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving becijferd in een doorrekening van de klimaatplannen in het regeerakkoord van de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het nieuwe kabinet zet in op een reductie van 49 procent in 2030. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot over 13 jaar bijna de helft minder is dan die in het ijkjaar 1990. Daarmee zou Nederland goed op weg zijn om de minimale doelstelling van 'Parijs' te halen. Dat is het doel om de temperatuur op aarde tot 2050 met niet meer dan 2 graden te laten stijgen.

Maar dat lukt niet, concludeert het Planbureau: de intenties zijn goed, maar
er kleven veel onzekerheden aan het regeerakkoord. De eerste politieke reacties laten zich raden. Klaver: 'Een pijnlijke onvoldoende voor het klimaatbeleid. Ik werk graag samen met de nieuwe coalitie om de mooie woorden over het klimaat om te zetten in concrete maatregelen.'

Klaver, Thieme en Asscher: ze hebben er een thema bij voor het debat over de Regeringsverklaring, komende woensdag.

null Beeld anp
Beeld anp

OVERSTAP VAN DE DAG
Werk voor Henk Kamp

Henk Kamps energieniveau wordt al jarenlang geprezen op alle departementen die hij onder zijn hoede had. Vandaag bijt de oudste van de vorige week vertrokken ministers nog even door: als eerste heeft Kamp (65) een nieuwe baan. Hij wordt voorzitter van Actiz, de werkgeversorganisatie van verpleeghuizen, thuiszorg en wijkverpleging.

Het is een benoeming voor vier jaar. Als richtsnoer geldt een werkweek van twintig uur per week waar een 'vergoeding' tegenover staat. De zorg is een nieuw werkterrein voor Kamp die achtereenvolgens minister was van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (2002-2003), van Defensie (2002-2007), van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2010-2012) en van Economische Zaken (2012-2017).

null Beeld anp
Beeld anp

ONDERTUSSEN IN...
De coalitie

Een belangrijk ingrediënt van het cement van Rutte II was de geen-verrassingen-strategie: Samsom en Zijlstra waarschuwden elkaar doorgaans als ze zichzelf even gingen profileren. Maximale voorspelbaarheid als recept tegen politieke ongelukken.

Rutte III stond nog niet op het bordes of Sybrand Buma koos een andere tactiek. Toen hij iedereen zaterdag volkomen verraste met zijn conclusie dat het kabinet het referendum over de sleepwet hoe dan ook zal negeren, dekte hij zichzelf in één adem in: 'Dit kan voor niemand een verrassing zijn.' Het CDA is immers tegen referenda.

Dit biedt volop mogelijkheden voor andere fracties. Pia Dijkstra die over twee weken vindt dat er wel weer genoeg onderzoek is gedaan en toch haar Voltooid Leven-wet indient: geen verrassing. Minister Slob van Onderwijs die openbare scholen opdraagt naast de evolutietheorie ook het scheppingsverhaal te doceren: geen verrassing.

Zo wordt Rutte III een feest voor de pers. Al wordt hier en daar op het Binnenhof al opgemerkt dat het op deze manier voor niemand een verrassing kan zijn als we volgend jaar weer verkiezingen hebben.

null Beeld anp
Beeld anp

WAT WE LAZEN
De ontgroening van de ChristenUnie

Kamerlid Joël Voordewind die zegt dat zijn leider Gert-Jan Segers zich met een kluitje in het riet heeft laten sturen, partijvoorzitter Piet Adema die wekenlang twijfelde over de regeringsdeelname, Carola Schouten die genoegen moest nemen met het ministerie van Landbouw omdat haar partijleider onder zware druk werd gezet door de coalitiepartners ('Ga jij het maar aan de kiezers uitleggen, Gert-Jan, dat je hen dáárvoor weer naar de stembus stuurt'): het zijn hier en daar pijnlijke scènes uit de ChristenUnie, opgetekend door NRC-verslaggever Petra de Koning. Zij mocht het formatieteam van de partij maandenlang op de voet volgen.

Zo wordt, via de reconstructies achteraf, geleidelijk aan toch nog het doek weggetrokken dat maandenlang over de meest besloten formatie van de laatste decennia heeft gehangen. Nu alleen nog hopen dat tenminste één onderhandelaar zich laat inspireren door het voorbeeld van Ed van Thijn uit 1977 en binnenkort zijn dagboekaantekeningen publiceert.

null Beeld anp
Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden