NieuwsCoronavirus
Het kabinet draait versoepelingen in de horeca deels terug
Het kabinet draait een deel van de versoepelingen in de horeca terug. Dat maakten premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) donderdagavond bekend op een persconferentie over het coronavirus.
‘Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars’, zei Rutte op de persconferentie, de eerste door het kabinet sinds 24 juni. ‘De cijfers liegen er niet om. Het aantal besmettingen neemt al een paar weken achter elkaar toe. En we dreigen de winst te verspelen die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.’
Het kabinet neemt daarom twee maatregelen die voor het hele land gelden. ‘Ten eerste trekken we de teugels aan voor de introductieweken van aankomende studenten’, zei Rutte. Universiteiten, hogescholen en mbo-scholen moeten hun activiteiten zo veel mogelijk online aanbieden.
Fysieke activiteiten mogen alleen in klein verband, op anderhalve meter, en moeten informatief van aard zijn, bijvoorbeeld over de opzet van het eerste studiejaar. Voor studentenverenigingen gelden dat activiteiten voor wervingen en introductie, zoals ontgroeningen, niet mogen doorgaan. Ook voor studentensport- en studieverenigingen moeten de activiteiten zijn gericht op de inhoud. Zonder alcohol, en met een eindtijd van 22 uur.
Naam achterlaten in horeca
De tweede maatregel betreft dat alle gasten in de horeca weer moeten zitten. Het betekent het terugdraaien van een eerdere versoepeling. Ook moeten gasten reserveren en een veiligheidscheck doorlopen. Nieuw is dat gasten wordt gevraagd hun naam en contactgegevens achter te laten, zodat ze door de GGD’s snel zijn op te sporen in het geval van besmettingen.
Nieuw is ook dat horecagelegenheden (en andere plekken van recreatie, zoals musea en pretparken) dicht gaan voor maximaal 14 dagen als de GGD vaststelt dat daar meerdere mensen zijn besmet.
Burgemeesters kunnen ook regionale maatregelen treffen, zei de premier. Zo kunnen zij de openingstijden van nachtwinkels en horeca inperken of besluiten publiek niet of beperkt toe te laten tot voetbalwedstrijden. Rutte noemde het begrijpelijk als bijvoorbeeld burgemeester Achmed Aboutaleb van Rotterdam geen of veel minder supporters van Feyenoord toelaat tot de Kuip.
Als de situatie daarom vraagt, kunnen zulke maatregelen ook door het kabinet worden getroffen. De maatregelen gelden dan voor het hele land.
Strenge woorden voor jongeren
Een tweede lockdown willen we niet en hoeft er ook niet te komen, sprak Rutte. ‘Maar dat gaat niet vanzelf.’ Steeds meer mensen houden zich niet aan de basisregels, zoals het houden van de anderhalf meter afstand of het thuisblijven bij klachten, ziet de premier. Hij richtte zich specifiek tot toeristen in Amsterdam, de plek waar het virus momenteel het hardst woedt. ‘Vermijd drukke plekken in Amsterdam.’
Rutte drukte alle Nederlanders op het hart om het aantal mensen bij het bezoeken van familie of vrienden te beperken. ‘Dat is echt de verantwoordelijkheid die we allemaal zelf moeten nemen. Ook thuis.’
Vooral jongeren laten het afweten, aldus Rutte. ‘Als te veel van jullie de regels aan de laars lappen, zitten we binnenkort allemaal weer binnen. En ben je een gevaar voor je ouders, opa’s en oma’s en iedereen om je heen met een kwetsbare gezondheid. En je kunt er ook zelf goed ziek van worden.’
Hij noemde het ‘oerstom’ om te doen alsof corona een grap is, of voorbij. ‘Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen.’
‘Vuurtjes nog uittrappen’
De cijfers geven reden tot zorg, zei ook De Jonge, die na Rutte het woord nam. De verspreiding zou vooral plaatsvinden in groepjes. Er zijn zo’n 260 clusters, met drie of meer aan elkaar te relateren besmettingen.
Dat betekent niet dat de situatie al hetzelfde is als in de eerste golf, zei De Jonge. Dankzij het bron- en contactonderzoek van de GGD’s kunnen de vuurtjes nu nog uitgetrapt worden. Dat overzicht was er in de eerste golf niet. ‘Maar we moeten niet op de vulkaan blijven dansen.’
Reizigers die terugkeren uit risicogebieden moeten bij thuiskomst twee weken thuisblijven en zich bij klachten laten testen, zei hij. De Jonge zei dat reizigers zullen worden nagebeld om te controleren of ze zich aan de thuisquarantaine houden.
Teststraat op Schiphol
Eind volgende week hoopt het kabinet een ‘teststraat’ op Schiphol in te richten. Bij de gate worden reizigers uit risicogebieden verzocht om zich daar te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. ‘We willen zeker weten dat ze niet met het virus in de koffer zijn teruggekomen.’ Verplicht is de test niet; dat kreeg het kabinet juridisch niet rond, aldus De Jonge.
Ook als de test geen corona vindt, moeten reizigers wel thuisblijven, benadrukte hij. Het kan zijn dat reizigers negatief testen, maar toch besmet zijn.
Vanaf 17 augustus begint de proef met de corona-app, in Twente en Drenthe. Vanaf 1 september moet de app overal in het land worden uitgerold. Wie volgens de app in aanraking is geweest met iemand met corona, moet thuisblijven. De proef is om te zien of het lukt om deze mensen zich binnen zeven dagen te laten testen, ook al hebben ze geen klachten.
Om mensen die zich hebben laten getest sneller hun uitslag te geven, wordt er op 12 augustus een website gelanceerd. Daar kunnen zij zelf inloggen om hun uitslag te bekijken.
Lees ook:
De ingewikkelde praktijk van een plaatselijk mondkapje
Sinds woensdag geldt er op drukke plaatsen in Amsterdam een mondkapjesplicht. Wat dat betekent is niet voor iedereen duidelijk. ‘Waarom wij wel maar de Dappermarkt niet?’
‘Campagnes instellen op niet luisterende jongeren’
Bij het oplopen van het aantal coronabesmettingen valt het aandeel van de jongeren op. Waarom trekken zij zich minder aan van de waarschuwende instanties?
Op pad met ‘anderhalvemeterhosts’
Afstand houden van elkaar: mensen houden het maar moeilijk vol. Het stelt overheden voor een dilemma: optreden met zachte dwang of de harde hand?