Column

'Het John Williams Moment: konden we dat allemaal maar'

Altijd, in alle programma's met John Williams, is er het moment waarop John even los mag. Dan zie je zijn kracht, schrijft columnist Martijn Simons. 'Een uitzending zonder John Williams Moment is voor John Williams niet te verkroppen.'

Presentator John Williams Beeld null
Presentator John Williams

Als je de reclame moet geloven, is John Williams het snoepje waar alle RTL4-kijkende vrouwen maar wat graag op sabbelen. Zelf ken ik John vooral als Maurice Seegers , de charismatische dokter uit Onderweg naar morgen, de soap die het helaas net niet gehaald heeft. John speelde daar de sterren van de hemel, als ik het mij goed herinner, want het is alweer ruim tien jaar geleden. Toen soap kijken nog cool was.

Tegenwoordig doet John eigenlijk hetzelfde, maar dan zonder die witte jas. Hij helpt mensen. De echtgenotes van mannen met een hobby, de mannen die denken dat ze in eigenhandig en in een paar weken hun hele huis kunnen verbouwen, en natuurlijk mensen die financieel hun hoofd maar amper boven water kunnen houden. Waar de nood het hoogst is, daar verschijnt John. Daar kun je de klok op gelijk zetten.

En gelukkig maar, want anders zou John Williams nooit de geschiedenis in gaan als de man die hij werkelijk is: de bedenker en belangrijkste vertolker van het zogenaamde 'John Williams Moment'.

Financiële ondergang
Dinsdag mochten Henk (29, binnenvaartschipper) en Anita (21, bloemenverkoopster) zich verheugen op Johns hulp. In 'Een dubbeltje op zijn kant' kwam hij met zijn team ingevlogen om het stel te redden van de financiële ondergang.

Henk en Anita hebben zo'n slordige 50.000 euro schuld. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat ze ruim 5.000 netto per maand verdienen.

Dan komt John. John houdt het graag simpel. Als hij de cijfers heeft gezien, zegt hij: 'En wij zijn hier om te helpen?'

Henk schudt zijn hoofd. 'Niet te verklaren dit.'

Anita kijkt een beetje weg. En in dat wegkijken zit alles besloten. Anita houdt zich niet bezig met de boekhouding. Wel met geld uitgeven. Dan moet je net bij John zijn.

Nadat Anita aan Henk, die tachtig uur in de week ploetert als binnenvaartschipper, heeft voorgesteld om ook nog op vrijdagavond over te werken ('Zo zwaar is 't allemaal niet'), wordt het John allemaal te veel.

Dan komt het: Het John Williams Moment.

Altijd, in alle programma's met John Williams, is er het moment waarop John even los mag. Dan zie je zijn kracht. En John maakt het niet ingewikkeld, hij zegt waar 't op staat. Zachte heelmeesters, et cetera. En je ziet 't, hij leeft ervoor. Een uitzending zonder John Williams Moment is voor John Williams niet te verkroppen.

Bij Anita gaat 't zo: 'Denk je dat hij het leuk vindt om jou vijf dagen niet te zien? Denk je dat hij het leuk vindt om tachtig uur te draaien? Nou mag jij eens een keer een offer maken. Nou mag jij één dag... nee wacht even, want dit moet gezegd worden. Nou mag jij één dag effe de pee erin hebben.'

Anita bindt in, ze gaat werken als schoonmaakster aan de slag in een vakantiepark. Over anderhalf jaar is het stel uit de schulden, als ze stoppen met roken zelfs twee maanden eerder. Allemaal dankzij John Williams.

Het John Williams Moment: konden we dat allemaal maar.

Martijn Simons is schrijver columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden