Het Japanse prinsje heeft na zeven dagen een naam: Hisahito

Zeven dagen na zijn geboorte heeft het nieuwe Japanse prinsje eindelijk een naam: Hisahito. Dat is een combinatie van de Chinese karakters Hisa (dat langdurig en sereen betekent) en Hito (virtuoos)....

Van onze correspondente Joan Veldkamp

Hisahito is het eerste prinsje dat sinds 1965 werd geboren aan het hof. Hij heeft een einde gemaakt aan een constitutionele crisis. Op de Chrysantentroon mogen immers alleen mannen plaatsnemen.

Overigens had bij deze namenkeuze de Imperial Household Agency een dikke vinger in de pap. Deze instantie, die heer en meester is over de keizerlijke familie en waakt over haar ‘unieke’ karakter, had in samenspraak met keizer Akihito en zijn vrouw Michiko een lijst gemaakt met drie namen.

De ceremonie ging gepaard met rituelen. In het ziekenhuis, waar Kiko herstelt van een keizersnee, schreef Akishino de naam van zijn zoon op een stuk dik, Japans papier en stopte het in een houten doos. Die werd bij het hoofdkussentje van de baby geplaatst, waar zeven dagen geleden ook al een beschermend zwaard van opa Akihito was neergelegd.

Ook bepaalden Kiko en Akishino het symbool dat alle bezittingen van de prins zal sieren. Het werd de authentieke ‘parapluspar’ die groeit rond het keizerlijk paleis en in de tuin van het paleizencomplex in de wijk Akasaka, waar Akishino’s gezin woont. De naalden van de hoge boom groeien recht omhoog en dat is precies wat Hisahito ook moet doen: lang en recht worden.

De gehele keizerlijke familie heeft de baby bezocht. Het viel de Japanse pers op dat prinses Masako, getrouwd met de kroonprins Naruhito, ontspannen glimlachte tegen de camera’s. Eigenlijk had Masako voor de troonopvolger moeten zorgen. Maar na vele miskramen werd vier jaar geleden prinses Aiko geboren. Het werd Masako zwaar aangerekend dat ze de monarchie in gevaar bracht door haar taak te verzaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden