Column

Het jaaroverzicht 2016 van Max Pam

In het jaaroverzicht 2016 zijn mij de volgende zaken opgevallen: Dat popsterren inmiddels 60 jaar en ouder zijn en daarom, net als alle andere mensen, gewoon doodgaan.

Foto van Max Pam bij het boekenbal. Beeld anp
Foto van Max Pam bij het boekenbal.Beeld anp

Dat minister Plasterk opmerkte dat 'linkse politici kakkineus en gemakzuchtig zijn geworden', terwijl hij zich liet fotograferen in een keurig zwart pak met een roze das. Waar was zijn hoed? Dat kakkineus het kakkineuze synoniem is van bekakt.

Dat Julian Assange in La Repubblica heeft gezegd dat het Rusland van Poetin helemaal geen WikiLeaks nodig heeft, omdat in Rusland voldoende kritische media zijn die een ander geluid laten horen. Dat ik daardoor een ander beeld van Assange kreeg en hem ook voor komende jaren een verblijf toewens in de Londense ambassade van Ecuador.

Dat nationalisme in 2016 patriottisme werd genoemd. Dat de patriotten oorspronkelijk anti-orangisten waren en dus tegen het koningshuis. Dat ik bij al die patriotten moet denken aan de uitspraak van Rudy Kousbroek: 'Nederland is een boerenkafferland.' Dat is een belediging van boeren, van kaffers en van Nederland, die toch een waarheid bevat.

Dat je in 2016 wel over de islam mocht praten als je iets positiefs bedoelt, maar dat je niet over de islam mocht praten als je iets negatiefs bedoelt.

Dat in Indonesië, alom omschreven als een gematigde islamitische democratie, ineens tienduizenden moslims de straat op gaan, omdat zij in het overheidsapparaat geen christelijke gouverneur boven zich dulden. En dat diezelfde gouverneur begon te huilen toen hij zich in de rechtszaal moest verdedigen tegen beschuldigingen van blasfemie. En dat de rechters gisteren hebben beslist dat het proces moet worden voortgezet.

Dat Obama, naar eigen zeggen, de verkiezingen van Trump zou hebben gewonnen als hij had mogen meedoen. O ja? En dat John F. Kennedy ook van Trump zou hebben gewonnen als hij mee had mogen doen. Daarentegen verloor Hillary Clinton de verkiezingen, terwijl ze toch meedeed, zodat Obama misschien weleens de zwakste president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten zou kunnen zijn, zoals Trouw misschien wel de beste krant is van Nederland.

Dat de beurs opveerde na de verkiezing van Trump, terwijl analisten juist een downfall hadden voorspeld.

Dat na het schandaal met de sjoemeldiesels net zoveel Volkswagens zijn verkocht als voorheen.

Dat het nieuwe autoprogramma van Jeremy Clarkson door alle foute grappen alleen maar populairder zal worden.

Dat mensen stug doorroken, zelfs als een enorme afbeelding van een door kanker aangetaste long op hun pakje staat.

Dat je in Nederland helemaal geen echt zwarte mensen en geen echt witte mensen ziet en dat daarom de tegenstelling blank-bruin veel beter is.

Dat Sunny Bergman meer naar Michael Moore zou moeten kijken: ook een demagoog, maar met gevoel voor humor.

Dat je tegen iemand die beweert dat je 'onbewust' een racist bent, moet zeggen: 'Spreek voor jezelf!' Dat Sunny Bergman bij het kopen van een boek van de psychoanalyticus Jung eerst op de blanke verkoper afliep en pas daarna op de bruine verkoper, valt haar minder te verwijten dan dat zij überhaupt een boek wilde kopen van zo'n warhoofd als Jung. Dan ga je vanzelf geloven in het collectief onbewuste van archetypen. Overigens heb ik een onbewijsbaar vermoeden dat dit voorval in de boekhandel zich helemaal niet heeft voorgedaan.

Dat Maarten van Rossem een heldenrol speelt in het programma De geborneerdste mens. Dat Thomas von der Dunk ook in 2016 de zoon is gebleven van prof. dr. Hermann von der Dunk.

Dat het optreden van Bas Heijne in Business Class van Harry Mens ten onrechte onopgemerkt is gebleven als het Televisiefragment van het Jaar.

Dat het bij het ontvangen van prijzen van belang is om over het juiste netwerk te beschikken. Dat de literaire kritiek ook in 2016 weer verder in de versukkeling is geraakt en dat je nog maar zelden een recensie tegenkomt komt van meer dan 500 woorden. Dat ik op de CPNB Top 60 maar drie - vooruit vier - echt literaire werken telde.

Over een paar dagen is het 2017, waarbij ik moet opmerken dat 17 een priemgetal is. Men zegt dat de Pythagoreeërs een ontzettende hekel hadden aan 17, omdat het niet te delen is en niets met elkaar weet te verbinden. Dat belooft nog wat. Misschien kan ik u wat opvrolijken met het vooruitzicht dat het Franse staatsdossier van Mata Hari in 2017 zal worden geopend.

Nog drie weken wachten en dan wordt Donald Trump president van het machtigste land ter wereld. Take care!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden