Het jaar van Mulisch

De literaire oogst van 2010, zeker in Nederland, was schraal, met uitzondering van het terecht bejubelde Congo van David Van Reybrouck. Men zal zich 2010 later voornamelijk herinneren als het jaar van de dood van Harry Mulisch. Het beste postume eerbetoon dat men hem kan bewijzen, is het lezen van zijn boeken. Een hoogtepunt is De zaak 40/61, een reportage over het proces tegen Eichmann in 1961. Het is de complete Mulisch in 200 bladzijden en overtreft Hannah Arendt's Eichmann in Jerusalem (1963) vele malen in scherpzinnigheid en psychologisch inzicht.


Herta Müller (Nobelprijswinnares 2009) is geen gemakkelijke schrijver. Je moet wennen aan haar taal, die balanceert op het hoge koord van de bijna-onzegbaarheid. Zij voert de lezer naar regionen waar de gewone woorden geen competentie meer hebben.


Een veelbelovend en subliem geschreven debuut is Elf van Daniël Rovers. Hij verkent in deze korte roman de grenzen van het genre zonder zich over te geven aan wilde experimenten. Hoofdpersoon is Brussel. De levens van elf bewoners, die heel vluchtig elkaars levens kruisen, vormen de kleuren waarmee een rijk portret van de stad wordt geschetst.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden