Het jaar van de ruimtetaxi

PETER VAN AMMELROOY

Als Terry Kilgore over een paar maanden zijn zin krijgt, krijgen inwoners van Virginia een belastingvoordeeltje als ze de ruimte in reizen - na hun dood. De politicus wil burgers van de Amerikaanse staat die hun as de kosmos in laten schieten een aftrekpost gunnen van 8.000 dollar (ruim 6.100 euro). Er zijn twee voorwaarden: de aanvrager moet in Virginia wonen en het heelal in gaan via Wallops Island, waar de staat een lanceerbasis heeft.

Een 'yes' van het parlement zal in 2012 geen exodus op gang brengen. Er zijn nog maar weinig aanbieders van ruimtebegrafenissen en een enkeltje kosmos is prijzig. Celestis Memorial Services in Houston rekent al 3.000 dollar voor een enkele gram as.

Potentiële aardverlaters hoeven niet te wanhopen, want 2012 brengt de droom van een ruimtereis een stapje dichterbij. Virgin Galactic hoopt de eerste bemande vlucht te maken met de SpaceShipTwo, een ruimtetaxi met plaats voor zes passagiers. Als die missie slaagt, wil de onderneming snel zijn eerste klanten naar de rand van de dampkring brengen. Ruim 450 welgestelden hebben al 20 duizend dollar vooruitbetaald voor een trip die hun ieder twee ton kost en 6 minuten gewichtloosheid bezorgt.

Ook voor andere particuliere ruimtevaartbedrijven wordt 2012 een oogstjaar. Afgelopen maand werd bekend dat SpaceX met een van zijn onbemande Dragon-capsules naar het internationale ruimtestation mag vliegen, met dank aan NASA. De Amerikaanse ruimtevaartdienst had aanvankelijk betaald voor een proefvlucht op veilige afstand van het ISS.

De missie in februari heeft een Hollands tintje: astronaut André Kuipers zal de Dragon binnenhengelen met een robotarm aan de buitenzijde van het ruimtestation. Dat doet Kuipers ook met de Cygnus-vrachtcapsule, in opdracht van NASA gebouwd en gelanceerd door Orbital Sciences in Vienna (Virginia) en Thales Alenia Space in Frankrijk. 2012 wordt het jaar van de ruimtetaxi.

Kuipers keert in mei terug na een verblijf van 148 dagen in het ruimtestation, waar hij ruim een week geleden arriveerde.

Bij NASA staat 5 augustus met grote letters op de kalender. Dan bereikt Curiosity zijn bestemming. De Marsrobot werd eind november met succes de ruimte ingebracht. De satelliet is twee weken geleden al aan het werk gegaan, hoewel hij er pas 32 miljoen van de 567 miljoen kilometer naar de rode planeet op heeft zitten. Een instrument aan boord meet de straling van de zon en andere bronnen in het heelal.

Een andere Marsverkenner keert de komende twee weken terug naar de aarde. De Russische Phobos-Grunt kwam na zijn lancering in november van dit jaar door een weigerachtige motor niet verder dan 300 kilometer van de aarde en tuimelt sindsdien langzaam terug. Waar het 13 ton zware gevaarte zal neerstorten is een groot vraagteken. Virginia, het zou zomaar kunnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden