Column

Het islamo-socialisme explodeert in de straten van Europa

Veel socialistische partijen in Europa probeerden de afgelopen twintig jaar de 'moslimstem' voor zich te winnen, maar hadden te weinig oog voor sociaal-culturele gevolgen en radicalisering binnen de islam. In 2009 zei Andrew Neather, adviseur van premier Tony Blair, dat Labour 'de grenzen voor massa-immigratie opende om een echte multiculturele samenleving te vestigen'. Labour wilde zich verankeren in de macht door 'rechts met de neus in de diversiteit te wrijven'. Om de 'stem van de werkende klasse' niet te verliezen, sprak Labour alleen over economische voordelen van immigratie, niet over nadelen.

Immigratie werd een electoraal instrument. In België leverden socialisten en liberalen een venijnige machtsstrijd om Brussel. Daar stemde men traditioneel liberaal, maar de toestroom van nieuwkomers veranderde dit. In de Brusselse gemeente Vorst, waar ik ooit woonde, was dat zichtbaar. Rond het hoogste punt van Brussel werd grotendeels liberaal gestemd. Beneden bij het Zuid-station vooral socialistisch. Elke gemeenteraadverkiezing werd een tweestrijd. De Parti Socialiste won dankzij massa-immigratie uit Noord-Afrika, mogelijk gemaakt via soepele regels voor gezinshereniging. Overmatige immigratie verpauperde de buurt rond het Zuid-station, van waaruit de Thalys vertrekt naar Parijs en Amsterdam en de Euro-star naar Londen. Gevolg: toename van kleine en grotere criminaliteit, zoals wapenhandel.

In de jacht op de 'moslim stem' gingen socialistische burgemeesters steeds verder mee met de islamisering van hun gemeente. Het meest markante voorbeeld was Molenbeek van burgemeester Philippe Moureaux. De Franstalige zender RTBF zond in 2012 een reportage uit over de islamisering van Molenbeek. Ondanks het boerkaverbod liepen veel vrouwen er in een boerka. Politieagenten mochten tijdens Ramadan geen broodje eten op straat. Moureaux was razend. Hij beschuldigde de RTBF van 'racisme en islamofobie' en vergeleek de journalisten met 'Nazi- minister voor propaganda Joseph Goebbels'. Over criminaliteit wilde de burgemeester niets horen. Toen in buurgemeente Anderlecht een schietpartij plaatsvond met kalasjnikovs noemde Moureaux dat een 'fait divers'. Moureaux werd volledig afhankelijk van de 'moslim stem'. In 2012 verloor hij zijn burgemeesterssjerp door een coalitie van alle andere partijen tegen hem.

In Frankrijk werd links ook afhankelijk van de 'moslim stem'. Bij de presidentsverkiezingen van 2012 behaalde Hollande 51,6 en Sarkozy 48,4 procent van de stemmen. Volgens onderzoek, gepubliceerd in Le Figaro, bedroeg de 'moslim stem' toen 5 procent van de stemmers. Van hen stemde 86 procent in de tweede ronde voor Hollande, die daarmee president werd.

Afhankelijkheid van de 'moslim stem' leidde ertoe dat socialistische partijen misstanden miskenden. Over criminaliteit door overmatige immigratie werd gezwegen. Islamisering van stadsenclaves, compleet met shariarecht, werd vergoelijkt. Grondwettelijke rechten werden gerelativeerd want de stemmen waren onmisbaar geworden. Links Europa bouwde met de mantra 'racisme, xenofobie en islamofobie' een Berlijnse Muur tegen kritiek. Daarmee kwamen de socialisten in aanvaring met hun historische opdracht: volksverheffing of emancipatie.

Het economische lot van de nieuwkomers verbeterde amper, terwijl de traditionele achterban - lager betaalde autochtonen - er evenmin op vooruit ging. Nieuwkomers en autochtonen kwamen juist in harde concurrentie tot elkaar te staan. Het gelijkheidsideaal stak schril af bij de positie van vrouwen in de moslimgemeenschap. Voor stemmenwinst werd culturele capitulatie de enige optie. Te weinig prominente socialisten zagen dat gevaar: Aboutaleb is een lichtpunt, maar één Aboutaleb maakt nog geen zomer.

Radicalisering binnen de islam, ingevoerd vanuit het Midden-Oosten, doet de vlam in de pan slaan. Getolereerde criminelen zien zich als 'helden van het islamitische kalifaat'. Als moordenaars krijgen zij een eigenwaarde die uitkeringen hen kennelijk niet konden geven. De moslimgemeenschap raakt verder in een isolement, terwijl Joden geen toekomst hebben in Europa, zoals Frits Bolkestein in 2010 al voorspelde. Intussen zijn autochtone lager betaalden afgeknapt op hun socialistische voormannen. Rechts- en links-radicale partijen dringen dieper door in het socialistische electoraat. Bij de Europese verkiezingen haalde Marine Le Pen veel stemmen weg bij de Franse socialisten. Labour-leider Ed Miliband vertelde zijn partij bij de komende verkiezingen 'niet meer over immigratie te spreken'. Te laat.

Het islamo-socialisme explodeert in de straten van Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden