Het is zoeken naar manieren het EK gewicht te geven

Verwoede pogingen iets te maken van dit EK zonder Oranje leveren soms nog wat op ook.

Studio France met Henry Schut, Hugo Borst en Rafael van der Vaart.Beeld anp

Het is top dat Nederland niet is geplaatst. Dat zei scheidsrechter Bas Nijhuis vrijdag in Studio France. Een goed citaat dat zich heerlijk uit zijn verband laat trekken, maar ook in de juiste context kun je er veel mee. Het is zelfs tekenend voor onze houding dit EK voetbal.

Nijhuis doelde op de kansen van zijn collega Björn Kuipers, die de vaderlandse trots moet verdedigen in Frankrijk. We doen verwoede pogingen iets van dit EK te maken en soms levert dat nog wat op ook. Neem de mooie 'mini-documentaire', zoals Henry Schut het item aankondigde, over 'team Kuipers', dat door de scheidsrechter zelf zo wordt genoemd en verder bestaat uit vier vaste lijnrechters en een vierde official.

Door een microfoontje konden we meeluisteren hoe Kuipers tijdens de bekerfinale spelers ('Sodemieter op, gek') en collega's ('Onbelangrijk godverdomme!') uitfoeterde. Ook fijn was de ontboezeming dat hij enorm baalde dat Nederland zo ver was gekomen op het vorige WK, waardoor Kuipers zelf geen kans maakte op het hoogste podium. 'In de periode daarna heb ik wel een paar keer wakker gelegen van hoe dicht wij, als team Kuipers, bij de finale zijn geweest.'

Gelukkig ligt Oranje hem nu geen strobreed in de weg - dát is wat Nijhuis bedoelde. Ondertussen kauwde teckel Messi aan een gigantisch bot dat hij van dierenvriend Nijhuis had gekregen. Wordt nog spannend of dat bot het eind van het toernooi haalt.

Het is zoeken naar manieren het EK gewicht te geven. Nadat alle media zich al hadden gestort op de vraag voor wie we moeten juichen, kwam Gijs Rademaker van het EenVandaag-opiniepanel, deze weken uitgeleend aan Studio France, met de harde cijfers: 41 procent van de ondervraagden steunt België.

Een statistiek die overigens niet werd gestaafd door de populatie in de studio. Hugo Borst, die met frisse tegenzin in het toernooi wil groeien, heeft voorlopig weinig met België, vermoedelijk om niet mee te draven met de kudde. En nieuwe side-kick Rafael van der Vaart is voor Spanje, anders wordt zijn (Spaanse) moeder boos.


Toch gaat de NOS vooral op onze zuiderburen focussen, met als speciale verhaallijn: Bert Maalderink versus de Belgen. Bij Maalderink weet je dat de helft van het item zal gaan over hoe moeilijk het is een item te maken met voetballers die niet willen praten, bondscoaches die besloten trainen en persvoorlichters die alles willen controleren.

Zijn eerste drie items besteedde Maalderink met name aan het aantal seconden dat hij met de voetballer mocht praten en de meertaligheid van de Belgen, waardoor elk interview met de vraag begon of het in Nederlands mocht. Verder stelde hij aan bondscoach Wilmots nog een suggestieve en veelzeggende vraag: 'In Nederland is er altijd frictie tussen de bondscoach en journalisten. Hoe is dat in België?'


'Behoorlijk irritant', vond Van der Vaart zijn ontmoetingen met Maalderink vroeger. We blijven het volgen, deze poging tot een spanningsboog. Zeker als Kuipers onverhoopt niet door de groepsfase zou komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden