Column

Het is zielig om de chef te roepen als het niet lukt

Ik acht de premier hoog, maar ik zou hem toch niet graag alle grote problemen in handen willen geven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mark Rutte heeft vrijdag de leiding op zich genomen van de vluchtelingenproblematiek. Het is nu Chefsache. Dat is een Duits woord, en het betekent dat een probleem zo groot is en ingewikkeld, dat alleen de chef het nog kan oplossen. Angela Merkel benoemde de vluchtelingen al eerder tot Chefsache. Chef Rutte riep gisteren iedereen op de rust te bewaren.

'Dit is een wijs land', zei hij ook nog. Zo gaat het altijd: als je in het buitenland bent geweest, en met name in de VS, zie je opeens de positieve kanten van je eigen land veel scherper.

Voor Klaas Dijkhoff is het natuurlijk niet leuk, dat de baas het heft in handen neemt. Ik vind dat Dijkhoff het al met al heel goed doet, met de vluchtelingenstroom, behalve dat hij afgelopen dinsdag in Oranje bijna een boze mevrouw over haar tenen reed. Maar Klaas zat niet zelf achter het stuur.

Nu heeft Dijkhoff ook nog de corrupte politie op zijn bordje gekregen. Hij begint al een beetje over de rooie te raken, gisteren gaf hij de moord op John F. Kennedy toe en verklaarde hij dat Elvis nog leeft. Dan zit je duidelijk in de gevarenzone. Misschien kwam het ook doordat Dijkhoff de afgelopen week élk uur een telefoontje kreeg van Mark Rutte, daar word je natuurlijk bloednerveus van.

Wanneer iets Chefsache wordt en wanneer niet, weet niemand. Het is een gevoel. De roep om de chef ontstaat vaak als de chef er niet is, zoals Mark Rutte afgelopen week. Dan blijkt het gemis. Had Rutte de afgelopen week gewoon in het Torentje gezeten dan was er vermoedelijk niets aan de hand geweest en had niemand naar hem gevraagd.

Het heeft iets tamelijk zieligs om de chef gaan roepen als de grond even heet onder de voeten wordt. Of we met de leiding van Rutte beter af zijn, weet ook niemand. Ik acht de premier hoog, maar ik zou hem toch niet graag alle grote problemen in handen willen geven. Mochten sport, kunst, economie, het leger, de dijkbewaking of besmettelijke ziekten ooit Chefsache worden, dan heb ik liever dat Mark Rutte zich er niet mee bemoeit. Je hebt bekwame vakministers of niet en als telkens wanneer het ingewikkeld wordt de chef erbij moet komen, ondergraaf je het zelfvertrouwen. In het grijze verleden had je premier Lubbers, die tegen alle ministers zei 'Zal ik even met je meedenken?'. Daar zijn toen nog heel wat bewindslieden alcoholist van geworden.

Mark Rutte zei in Atlanta, waar hij op handelsmissie was, dat hij als hoofdregel heeft dat hij in het buitenland niet reageert op binnenlandse kwesties. Dat is logisch, want als je in het buitenland bent, is het binnenland ver weg. En Oranje nóg verder. Op het hoofdkantoor van Coca-Cola in Atlanta is de neiging om een beetje lacherig te doen over Hollandse problemen groter dan op het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Beilen (Drenthe). Dat wil je niet, als premier.

Overigens zei een inwoner van Oranje op de site z24 dat hij liever veertienhonderd vluchtelingen in het voormalige vakantiepark rond 'Speelstad Oranje' zag dan de zesduizend pretletters die dagelijks langs zijn huis banjerden toen het amusementspark nog open was. Daar zat volgens hem pas echt 'gajes' tussen - hoorde je destijds niemand over.

De eigenaar van Speelstad Oranje, de 'zakenman' Hennie van der Most, verdient nu dankzij de vluchtelingen nog een centje aan de failliete boedel. Daarnaast vermoed ik dat Oranje momenteel door het opvangcentrum het enige dorp is van West-Europa met volledige werkgelegenheid.

Mark Rutte is tussen 9 en 19 november weer op handelsmissie. Gedurende die periode Chefsachen vermijden, aub.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden