Het is wel mooi geweest met Idols

Ooit was Idols vernieuwend, toen talentloze zangers zich vrijwillig lieten afkraken, maar nu is het mooi geweest.

null Beeld
Beeld

'Idols is een sprookje,' zei Lieke van Lexmond woensdagavond in RTL Boulevard. Met medepresentator Ruben Nicolai kwam ze de hoge kijkcijfers van de seizoensaftrap vieren en reclame maken voor aflevering twee. Ook nu mag iedereen tussen de 15 en 28 jaar die in zichzelf een popidool ontwaart afreizen naar een hotel ergens in Nederland om luidkeels te dromen van het assepoesterschap.

Vorige week zagen anderhalf miljoen mensen hoe bloedserieuze Victor uit Rotterdam opgepeuzeld werd door de Grote Boze Wolf. Het eerste couplet van Jamelia's Superstar was nog niet ten einde of juryvoorzitter Martijn Krabbé maande hem te stoppen. Clownesk, noemde hij de inderdaad waardeloze auditie. 'Sorry dat ik je dat moet zeggen.' Niks sorry. Victor vroeg of hij nog een ander liedje mocht doen. Natuurlijk. Lachen!

Zo kenden we 'de moeder aller talentenjachten' weer - een trotse aankondiging van RTL5, de zender die na acht jaar de terugkeer van Idols verzorgt. 'Ik weet niet hoe die man heet, helemaal links, die naast Jamai zat', vertelde Victor zijn ouders. 'Die zei gelijk nee. Dus.' In de toekomst zou hij het nog eens gaan proberen bij The Voice of Holland. 'Of iets anders. Even kijken.'

Programmakeuze te over, sinds de finale van Idols 1 in 2003 meer dan vijf miljoen kijkers trok. Maar Idols is voor hem gemaakt. Het is niet eens een béétje waarschijnlijk dat Victor nog eens oog in oog komt te staan met lachebekje Krabbé, die al jaren het kieskeurige en stukken minder leedvermakelijke The Voice presenteert.

Hoezo is de man die ooit euforische en gedesillusioneerde Idols-kandidaten opving op de gang nu degene die mede bepaalt wie er door mag en wie niet? Medejuryleden Eva Simons, Ronald Molendijk en Jamai Loman wilden dat bij de aftrap van het programma best even uitleggen. 'Martijn is gewoon een vinyljunkie.' En: 'Buiten dat is-ie retemuzikaal. Hij weet alles.'

Henkjan Smits, Jerney Kaagman, Eric van Tijn en Edwin Jansen - de juryleden van het eerste uur die alle vier voor een comeback bedankten - zijn met terugwerkende kracht hartstikke sympathiek en erudiet. In de tweede aflevering kreeg Johnny te horen dat hij ondanks een prutserige auditie door mocht naar de volgende ronde vanwege zijn knappe gezicht. Zie dan nog maar eens te geloven in ze leefden nog lang, gelukkig en succesvol als idool.

Aan het format lijkt vooralsnog weinig veranderd. Ja, het gezapige congresdecor van Idols 1 is opgeblitst. En om onduidelijke redenen zien jury, presentatoren en overgebleven kandidaten zich genoodzaakt om anno 2016 vlak voor de liveshows naar Bali te vertrekken. Er zijn vast bergen mensen die Idols ver na het hoogtepunt nog steeds leuk en onaardig vinden. Maar wie echt jeugdsentimenteel wil worden, moet even wat YouTube-fragmenten van weleer opzoeken.

Er was eens een vernieuwend programma, toen we nog niet gewend waren aan onontdekt zangtalent en zangtalentlozen met weinig zelfkennis die zich vrijwillig blootstellen aan ongezouten jurycommentaar. Het werd al snel minder leuk. En nu is het mooi geweest.

Het televisierecensententeam bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Gidi Heesakkers.

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden