Het is verleidelijk de docu over Madsen als voorteken te zien

We keken ineens met heel andere ogen naar de documentaire over de excentrieke Deense uitvinder

null Beeld
Beeld

Het was toeval: de fascinerende film Amateurs in Space, eerder vertoond op documentairefestival IDFA, stond al lang en breed op de planning voor eind augustus toen de hoofdpersoon plotseling wereldnieuws werd. Niet omdat de Deense uitvinder Peter Madsen eindelijk als eerste amateur voet zette op de maan, maar omdat hij verdacht wordt van moord op journalist Kim Wall, die nooit thuiskwam van een reportage op zijn zelfgebouwde duikboot.

Zo werd de woensdagavond uitgezonden VPRO-2Doc ineens een nadere kennismaking met een rare snuiter wiens karaktertrekken de afgelopen weken breed werden uitgemeten in de media: excentriek, eigenzinnig, avontuurlijk, vaak slecht gehumeurd, iemand die met zijn bozige, gefrustreerde gedrag geregeld mensen tegen zich in het harnas jaagt. 'Een ongewone hobbytechneut', schreef de Volkskrant.

De onderzeeër die hij 11 augustus vermoedelijk met opzet aan het zinken bracht, is niet zijn enige do it yourself-project. Samen met Kristian von Bengtson droomde Madsen van een ruimtereis in een zelfgefabriceerde raket. In de zes jaar dat documentairemaker Max Kestner het duo volgde, zag hij die droom in rook opgaan. In de film wisselt hij hun lowbudget-pogingen om een huis-tuin-en-keukenraket te lanceren af met iconische beelden van het Amerikaanse ruimteprogramma onder president Kennedy.

Madsen is de grote dromer van de twee, de eigengereide motor die al zijn tijd in zijn obsessie investeert, maar hij stelt zich dikwijls bot, betweterig en onhebbelijk op tegenover zijn kompaan. Hij weet dat ook van zichzelf. 'Het ergste aan jou is dat ik het haat als je gelijk hebt', zegt hij op een gegeven moment. 'Je hebt gelijk, maar ik zal het niet toegeven. Uit principe.'

Von Bengtson, op zijn beurt: 'Peters kracht is een ongelooflijke drang om te onderzoeken, te bouwen en dingen gedaan te krijgen. Zijn zwakte is zijn ongelooflijke drang om te onderzoeken en voortdurend te bouwen.' Het is zijn drive, zijn logica, zijn wereld, tegen die van de rest.

Naarmate de raket geavanceerder wordt, groeien de barsten in hun toch al conflictueuze relatie. Een egokwestie. Madsen vindt zijn aandeel in het geheel te klein. Von Bengtson trekt de stroeve samenwerking niet meer en stapt op, waarna ook Madsen vertrekt. De andere mannen die ze onderdeel maakten van hun wens het universum te verkennen, blijven verbijsterd achter. 'Jij hebt deze droom kapot gemaakt,' zegt er een tegen Madsen, 'omdat je het niet kunt verdragen dat je 'm moet delen met anderen. Ongelooflijk.'

Eerder confronteerde Von Bengtson zijn mede- en tegenstander al. 'Vertel het me als je je ergens aan ergert.' Madsen antwoordde: 'Soms is het beter om niets te zeggen, Kristian, omdat het misschien niet om iets externs gaat, maar om iets interns, iets in jezelf dat de wereld geen goed doet.'

Het was verleidelijk om die uitspraak tegen het licht van de actualiteit te houden: zou hij er nu ook zo over denken, en 'de wereld' met 'zichzelf' verwarren?

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden