Column

Het is verbazend hoeveel emoji's er nog ontbreken

We hebben nog een hoop emoji's tegoed, vindt Sylvia Witteman.

Beeld AFP

Er staat heus niet alleen maar narigheid in de krant. Zo las ik gisteren dat het toch al enorme arsenaal aan emoji's (de krant repte van 'kolderieke smartphone-icoontjes') binnenkort opnieuw zal worden uitgebreid. Op de lijst van nieuwe vondsten staan onder andere een zwangere vrouw, een eend, een avocado, een bokshandschoen, een broodje kebab, een judopak en een zwart hart.

Op het eerste gezicht wekt zo'n bericht vooral de spotlust op. Zijn die jonge mensen nu helemaal gek geworden met hun domme telefoonplaatjes? Waar moet dat heen, als ze nog te lui zijn om het woord 'eend' gewoon even uit te tikken, met hun duimen op dat schermpje? Zijn er werkelijk mensen die hun zwangerschap liever terloops met een plaatje per Whatsapp aankondigen dan feestelijk in levenden lijve?

Maar spotten met de gewoonten van de jeugd is flauw, en wat erger is, ontzettend bejaard. Bovendien, als je erover nadenkt, is het eigenlijk verbazend hoeveel emoji's er nog ontbreken, plaatjes van begrippen die heel wat lastiger in woorden te vatten zijn dan iets relatief simpels als 'eend' of 'avocado'.

Om even in de buurt te blijven: 'een avocado die eerst een week lang keihard lag te wezen, hoe vaak je er ook verlangend in hebt geknepen, en zonder ooit rijp geweest te zijn vanochtend opeens draderig, zwart en verrot bleek.' Zo zíjn avocado's nu eenmaal, en ik kan me voorstellen dat je die frustratie per Whatsapp met iemand wilt délen, zonder er telkens opnieuw woorden aan vuil te maken. Ik zie het plaatje al voor me, een op zijn rug liggende avocado met een walgend mondje en kruisjes in plaats van ogen.

En wat te denken van 'vier flesjes bier die je even in de vriezer had gelegd om snel te koelen toen er onverwacht bezoek kwam, waarna je, mét het onverwachte bezoek, toch maar naar de kroeg ging, en toen je midden in de nacht thuiskwam, bleken ze alle vier kapot gevroren zodat de hele vriezer vol zat met bierschuim, scherven en hier en daar een verdwaald doperwtje'? Ook zoiets is uitstekend in een emoji te vatten.

Of: 'De fanatieke collega-moeder die altijd wél gezellig komt meehelpen op schoolreisjes, bij hoofdluisjacht, of op dyslexievoorlichtingsmiddagen, en hoe ze je aankijkt als je voor de zoveelste keer een ouderavond bent vergeten en haar de volgende ochtend schuchter vraagt of er nog iets belangrijks is gezegd'?

Of: 'De poes die eerst stiekem driekwart pakje boter heeft opgegeten en daarna gekotst onder de piano, waar niemand erbij kan'?

Nee, wat die emoji's betreft: het zíjn er helemaal niet veel. We hebben er nog een hoop tegoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden