Het is uiterst deprimerend om telkens Erdogan te zien

De ingezonden brieven van dinsdag 26 april.

Dyab Abou Jahjah, de omstreden gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), spreekt tijdens een Pro-Palestina-demonstratie op de Dam. Beeld ANP
Dyab Abou Jahjah, de omstreden gewezen leider van de Arabisch Europese Liga (AEL), spreekt tijdens een Pro-Palestina-demonstratie op de Dam.Beeld ANP

Brief van de dag: Niet steeds weer die foto van Erdogan

Het zou prettig zijn wanneer Nederlandse media wat terughoudender waren met berichten over het Turkse staatshoofd. Dus ook over cabaretiers en columnisten die menen dat de heer Erdogan al dan niet beledigd dient te worden.

Want het is uiterst deprimerend om telkens weer door die immer verongelijkte boerenfacie te worden aangekeken. Als het niet anders kan - een Turkse Nederlandse wordt vanwege kritiek op de president gearresteerd en dat is nieuws - mag het dan alstublieft zonder een foto van dit bevriende staatshoofd?

August Hans den Boef, Vorden

Zet roze bril af

Sociale huurders behoren toch al tot een onderklasse die het financiële water tot ver boven de lippen staat. Dus de huur stijgt voor hen 'maar' 0,7 procent meer dan de inflatie. Voor anderen gemiddeld 1,0 procent (Ten eerste, 25 april). Nu zijn we heel blij...

Hoe Aedes en de Woonbond (niet namens mij!) op het idee komen dat ze hiermee zorgen voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een laag inkomen is me een raadsel. Die leven blijkbaar in een even fictieve wereld waar je met een roze bril naar kijkt als diegenen die tegenwoordig voor de PvdA in de regering en het parlement zitten.

Ter info voor die mensen: we verzuipen!

J. Aldenhoven, Maastricht

Nee tegen Jahjah

In zijn stuk afgelopen zaterdag in Vonk over de controverse binnen uitgeverij De Bezige Bij, schreef Peter Middendorp dat 'enkele joodse schrijvers protesteren' tegen het boekcontract voor Abou Jahjah. Hij kan zich goed voorstellen dat 'Jessica Durlacher zich niet verheugt met Jahjah het glas te heffen op het nieuwe boekenseizoen'.

Het is een misverstand dat alleen auteurs van joodse komaf bezwaren zouden koesteren tegen de aanwezigheid van de antisemiet en vrouwenhater Dyab Abou Jahjah, de man bij wie de aanslagen op de Twin Towers een zoet gevoel van wraak opriepen. Ook ik ben teleurgesteld en verontwaardigd dat mijn uitgever De Bezige Bij een platform biedt voor propaganda die bedoelt de vrije democratische samenleving te ondermijnen.

Jolande Withuis, Zutphen

Jubel over Jesse

Degenen die nu zo hoog opgeven van Jesse Klaver zijn waarschijnlijk vergeten, dat hij en onderwijspartij D66 het studieleningsvoorstel in eendrachtige samenwerking met de minister door de Kamer hebben geloodst.

Dat nu blijkt dat er daardoor zoveel minder studenten uit lagere inkomensgroepen gaan studeren, is destijds al voorspeld, maar genegeerd door de minister van onderwijs, Groen Links en D66. Laten dat nu juist de partijen zijn (inclusief de PvdA van de minister) die de onbelemmerde toegang tot hoger onderwijs voor iedereen hoog in het vaandel hebben (of liever gezegd ooit hadden) staan! Toch een beetje vreemd...

Willem M. van Haarlem, Amsterdam

Borstvoeding, heerlijk

Borstvoeding, 'dat vergt nogal wat van de moeder'. Dat lijkt een open deur; het hele ouderschap vergt nogal wat van de moeder (en de vader!) (Vonk, 23 april). Ik heb het alleen zo niet ervaren: ik heb enorm genoten van het geven van borstvoeding, juist ook van het fysieke aspect ervan. Het was voor mij een zich heerlijk vaak herhalende sensuele ervaring. Voor anderen mogelijk absoluut niet. Het doet er niet toe.

Borstvoeding is gewoon, niet heldhaftig, maar gewoon.

Marijke Siegmund, Den Haag

Doutzen Kroes geeft borstvoeding. Beeld
Doutzen Kroes geeft borstvoeding.Beeld

Even whatsappen

Op de wegen waar 130 mag worden gereden is het aantal verkeersdoden in 2015 verdrievoudigd (Ten eerste, 23 april). Naast de hogere toegestane snelheid is er echter een verandering die vermoedelijk een veel grotere invloed heeft op verkeersveiligheid.

Het gebruik van een smartphone is een levensgevaarlijke vanzelfsprekendheid geworden. Menig vrachtwagenchauffeur schuwt zelfs het gebruik van een tablet of laptop onder het rijden niet.

Het wordt hoog tijd dat de overheid maatregelen neemt om het gebruik van smartphones terug te dringen. Bijvoorbeeld door het automatiseren en intensiveren van controles op gebruik van smartphones. Met de huidige cameratechniek moet een flitspaal voor smartphonegebruik mogelijk zijn. In combinatie met een passende boete zal blijken dat in de meeste gevallen een whatsappje best even kan wachten.

Wouter Schreurs, Roggel

Zonnepanelen

In de Volkskrant van zaterdag stond een artikel over zonnepanelen waarin werd gezegd dat ongeveer 60 procent van door panelen opgewekte stroom in het eigen huishouden wordt gebruikt en dus ongeveer 40 procent wordt teruggeleverd aan het net. Wanneer, zoals wordt verwacht, de huidige volledige 'saldering' na 2020 wordt versoberd, heeft dat dus slechts invloed op deze 40 procent.

Helaas geldt genoemde 60 procent eigen gebruik alléén als je circa 6 m² zonnepanelen op je dak hebt (opbrengst circa 750 kWh). Hoe méér zonnepanelen, hoe méér stroom je teruglevert aan het net, want de meeste stroom wordt overdag in de zomer opgewekt. En dan gebruikt een gemiddeld huishouden maar weinig elektriciteit, zodat de panelen al snel veel meer produceren dan op dat moment wordt gebruikt.

Wanneer je 30 m² panelen (opbrengst circa 3.600 kWh) op je dak hebt, wordt minder dan 20 procent direct vanaf het paneel in het eigen huishouden gebruikt en wordt dus zeker 80 procent aan het net teruggeleverd; in dit voorbeeld (meer dan) 2.900 kWh. Dit is dus de hoeveelheid waarover een eventuele versobering van de saldering zijn invloed heeft, veel méér dus dan de circa 300 kWh waar het in het artikel kennelijk over gaat.

Hans Crone, Nijmegen

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden