'Het is ophef over niets, dat virus is er elk jaar'

De deelnemers aan Indoor De Meijerij zijn niet bang voor de paardenziekte.

SCHIJNDEL - Terwijl overal in Nederland de paardensport is stilgelegd wegens de uitbraak van het rhinovirus draaien in het Brabantse Schijndel zondag vrachtwagens uit de hele regio het parkeerterrein van paardenstal De Molenheide op. Uit de wagens klinkt gesnuif, gestamp en gehinnik. Het zijn de deelnemers aan Indoor De Meijerij. Ze zijn klaar voor een laatste dag vol springwedstrijden en laten zich door geen virus tegenhouden.


Elk weekeinde crossen ruiters en hun paarden door Nederland om mee te doen aan dressuur- en springwedstrijden. Jaarlijks zijn er zo'n 7.000 wedstrijden, georganiseerd door meer dan 1.200 verenigingen. Volgens de Hippische Sportfederatie gaat er in de sector zo'n anderhalf miljard euro per jaar om.


Maar dit weekend gooit angst voor het rhinovirus roet in het eten. Zelfs bij Indoor de Meijerij, ook al gaat de wedstrijd door. 'We hebben nu meer dan de helft afzeggingen', zegt Bert van den Oetelaar, de organisator van de wedstrijd die woensdag al begon. De categorie met de moeilijkste hindernissen kon door het gebrek aan deelnemers zelfs helemaal niet doorgaan. Terwijl het veel ophef om niets is, vindt Van den Oetelaar. 'Dat virus is er ieder jaar' Hij heeft het nog gevraagd aan de dierenartsen uit Sint Oedenrode en Sint Michielsgestel, maar hier in de buurt kwam het niet voor.


Op het parkeerterrein wacht Jan Lavrijssen in de auto tot zijn kleindochter aan de beurt is met rijden. Voor de eerste ronde waren ze te laat. 'Er waren zo weinig deelnemers dat die ronde al voorbij is.' Achter hem knabbelt paard Peddock aan het hooi. Opgeblazen, vindt ook hij het 'gedoe' over het virus. Lavrijssen is al veertig jaar manegehouder en weet maar al te goed dat je voorzichtig moet zijn. 'Maar met een ziek paard blijf je thuis, dus als iedereen dat doet is er niets aan de hand.' Vijftien jaar geleden had Lavrijssen het rhinovirus in zijn stal. Bijna de helft van zijn veertig merries was ziek, grieperig. Drie merries hadden 'verworpen', hun veulens werden dood geboren. Maar bang voor het virus is hij nu niet. 'Op de manege is er altijd wel iets. Een sterfgeval, ziektes, blessures.' Bovendien: hij heeft wel erger meegemaakt. Bijvoorbeeld toen het mond- en klauwzeer woedde. Wedstrijden en vervoer moeten helemaal verboden worden, anders heeft zo'n oproep van de Hippische Sportfederatie geen zin, vindt Ben Gevers. Hij komt net met zijn dochter Noortje uit het nabijgelegen Sint Oedenrode gereden.


'Nu gaat de helft wel op pad en de andere helft niet.' Het rhinovirus is volgens Gevers zoals het griepvirus. 'Het is er ieder jaar en ieder jaar in de winter wat meer dan anders. Maar als je paard een goede weerstand heeft, is er niet zo veel gevaar. En zijn paard, Agrapoint Levendula, heeft een goede weerstand, denkt hij. 'Dit is een wedstrijdpaard. Mijn dochter rijdt er elk weekend ergens anders op. Dus dat paard is wel wat gewend, dat komt vaak in aanraking met virussen.'


Als Agrapoint Levendula is opgetuigd, lopen vader en dochter naar binnen om het parcours te inspecteren en de trucs van de andere rijders af te kijken. Binnen telt Leon Hegge naast de bak de flappen in zijn hand: 200 euro. 'Ik ben blij dat ik gekomen ben', lacht hij. Hegge is beroepsruiter, hij traint paarden die daarna worden doorverkocht. Vanochtend is hij met acht paarden van een stal uit Heeze gekomen. Zojuist heeft hij met twee daarvan een tweede en een vierde prijs gewonnen.


De eigenaar van de stal vond dat hij vandaag gewoon moest gaan. 'Bij ons op stal staan geen fokmerries, alleen sportpaarden. Hij is dus niet zo bang voor het rhinovirus.'


Even later staat Noortje Gevers weer langs de kant van de bak. Ze zal vandaag toch niet rijden. 'Bij het inrijden bleek dat hij niet goed op een van zijn voeten stond. Dan houdt het op. De gezondheid van het paard gaat voor alles.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden