Twistgesprek

'Het is ontluisterend hoe dom en onwetend radicale moslimjongeren zijn'

De AIVD zou meer bevoegdheden moeten krijgen in de strijd tegen radicale moslims. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Een twistgesprek tussen redacteur Henk Müller (vragen) en CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga (antwoorden).

Een busje van justitie komt in 2005 aan bij de bunker, de rechtbank waar het inhoudelijke proces tegen de zogenaamde Hofstadgroep werd gevoerd. Beeld anp

U maakt zich grote zorgen over de Syrische jihadstrijders. De AIVD zou niet genoeg doen, terwijl de kritiek nu juist luidt dat de dienst te veel bevoegdheden wil hebben. U wilt er vast nog veel meer.
'Die hebben ze al, veel meer dan u denkt. Maar ik constateer dat meer niet helpt. De AIVD zit niet in de haarvaten van de samenleving en weet niet wat er leeft onder jihadistische jongeren. De medewerkers kunnen niet infiltreren, ze spreken de taal niet. De dienst weet dat Syriëgangers zich op internet roeren, de jihad prediken en willen sterven. Maar wie er gaan en wat er gebeurt als ze terugkomen is nauwelijks bekend. Vergis u niet, er zitten tientallen Nederlandse jihadisten en honderden Europese. Allemaal tikkende tijdbommen die niets liever willen dan sterven voor hun zaak.'

De commissie-Dessens constateerde deze week dat er meer bevoegdheden moeten komen voor de AIVD, maar ook meer controle. De dienst breekt in op internetfora, onderzoekt hackers en verzamelt gegevens over alle gebruikers. Vindt u vast prima.
'Ik vind ook dat er meer controle nodig is, maar het is niet voor niets een geheime dienst. Ik snap ook dat Chinese hackers in de gaten worden gehouden omdat het onwenselijk is dat op een avond alle lichten uitgaan. Ik snap dat de AIVD dat misschien belangrijker vindt dan tientallen jihadisten. Maar wat ik niet snap, is dat de AIVD eerst heel laconiek doet over jihadisten, dan vorig jaar plotseling alarm slaat maar dat er vervolgens niets gebeurt. Juist omdat de AIVD al zoveel mogelijkheden heeft, vind ik de laksheid onbegrijpelijk. In 2003 werden er mensen opgepakt die een verdacht islamitisch gedichtje hadden geschreven. Nu kan een site als 'De Ware Religie' ongestoord zijn gang gaan met extreme ideeën, en verheerlijken jongens de dood in Syrië.'

Er zijn twee Syriëgangers op basis van onderzoek veroordeeld. De AIVD werkt dus wel degelijk.
'Klopt, één zit er in het gekkenhuis en één is al weer vrij. Ik vind dat bitter weinig op het aantal Syriëgangers en hun sympathisanten. Dat zijn er honderden, en die worden aangestuurd vanuit het buitenland. Jihadisten gaan maar met één doel: zoveel mogelijk ongelovigen doden, waarbij het niet uitmaakt waar het gebeurt. Dus ook hier. Er zijn er nu vijftien terug, gepokt en gemazeld in de strijd, en ik zie dat de polarisatie in de moslimgemeenschap enorm toeneemt. Deze jongens werken met knokploegen.

Wie kritiek op ze heeft, kan geweld verwachten. Neem Maiwan al-Afghani, met wie ik in de Volkskrant debatteerde en die ik als behoorlijk extreem beschouw. Hij is twee weken geleden in elkaar geslagen omdat hij niet islamitisch genoeg zou zijn. Hij heeft geen aangifte gedaan omdat zijn aanvallers en hijzelf alleen een sharia-rechtbank accepteren. Ik snap echt niet waarom de politie daar, vanuit zichzelf, geen werk van maakt. Tegen minstens één van de aanvallers lopen verschillende aanklachten. Alle imams die met deze jongeren werkten zijn bedreigd omdat ze niet radicaal genoeg zouden zijn. Ook het adres van een veroordeelde uit de Hofstadgroep die afstand nam van zijn radicale gedachtengoed in een open brief in de Volkskrant, is op Facebook gepubliceerd. De jihadisten zijn levensgevaarlijk.'

Laat de moslimgemeenschap duidelijk afstand nemen. Of luisteren die kamikaze-types toch niet?
'Na het verschijnen van de film Fitna kwamen imams, moskeeën, sociaal werkers en gemeenten bijeen om dit probleem op te lossen. Destijds zijn er verbonden gesmeed en waren er nauwelijks strubbelingen. Daarna is de boel verslapt. Amsterdam is door de moord op Van Gogh waakzaam gebleven. Maar gemeenten als Zoetermeer en Arnhem, waarvandaan tientallen jihadisten zijn vertrokken, hebben niets zien aankomen. Zoetermeer, Delft en Den Haag zijn nu een 'Jihadbelt'. Zoetermeer trekt zestigduizend euro uit om dit fenomeen te bestrijden. Beetje laat. Waarom heeft de AIVD niet gewaarschuwd?'

De moslimgemeenschap staat buitenspel. Iedere zelfbenoemde 'moslimgeleerde' van 17 zet een filmpje op internet en krijgt volgelingen. Doe dan wat.
'Klopt, dat is een probleem. Ze volgen geen onderwijs, doen geen tentamens in islamitisch recht of theologie. Ik ben verbijsterd over hun lage niveau. Ze proberen via hun sites een podium te scheppen voor hun ideeën, daarbij gebruiken ze het conflict in Syrië. Fase twee is dat ze de moslimgemeenschap splijten met verbaal en fysiek geweld. Ze willen de macht overnemen. Daarbij krijgen ze steun uit het buitenland.'

Als ik een moslim was, zou ik gek worden van die jochies die claimen de waarheid in pacht te hebben, die 'ongelovigen' opblazen, maar wel met een uitkering 24 uur per dag achter hun pc zitten.
'Ik wórd ook gek. Vroeger volgde je onderwijs voordat je imam kon worden en bouwde je gezag op. Deze jongeren hebben voor niemand ontzag en gewone moslims en imams zijn verbijsterd. Wat kunnen ze doen? Ik ken veel van die jongens. Het is ontluisterend hoe dom en onwetend ze zijn. Veel van hen hebben psychische problemen of zijn autistisch. Maar ze hebben boerenslimheid en ontspringen de dans als justitie en AIVD niet veel meer inzet tonen.

Iedere religie heeft godsdienstwaanzinnigen. Stop ze, voordat ze de boel overnemen.'

Henk Müller is opinieredacteur van de Volkskrant, Ibrahim Wijbenga is veldwerker in Amsterdam-West, CDA-Raadslid in Eindhoven en voorzitter van de Stichting Islamitisch Begrafeniswezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden