Commentaar

'Het is onrustbarend dat Wilders, Roemer en Thieme in feite hun middelvinger opsteken'

Nog voordat de Algemene Politieke Beschouwingen goed en wel op gang waren, diende PVV-leider Wilders een motie van wantrouwen in. Naast zijn eigen PVV stemden ook SP en de Partij voor de Dieren voor de motie. Jammer, want volksvertegenwoordigers moeten niet bij voorbaat als mokkende kinderen aan de zijlijn gaan staan omdat het zogenaamd toch allemaal geen zin heeft, schrijft chef politiek van de Volkskrant Raoul du Pré in zijn commentaar.

PVV-leider Wilders tijdens de Algemene Beschouwingen, vandaag. Beeld anp

Het is niet eens uitgesloten dat Geert Wilders, Emile Roemer en Marianne Thieme de komende tijd in de strijd om de kiezersgunst nog profiteren van hun actie van woensdag. Nog voor de Algemene Politieke Beschouwingen op gang waren gekomen, ver voordat premier Rutte kon reageren op hun kritiek op het beleid, zegden zij het vertrouwen in het kabinet op. Laat maar, was hun boodschap, zoek het verder maar uit, het maakt niet uit wat je zegt, wij geloven het wel.

Daarmee beantwoorden zij ongetwijfeld aan de emoties van een deel van de kiezers - het deel dat elk geloof in alle politici allang verloren is - maar intussen bewijzen zij zichzelf, hun achterban en het vertrouwen in de parlementaire democratie toch een bijzonder slechte dienst. Het wezen van onze evenredige vertegenwoordiging is nou juist dat elke maatschappelijke stroming de kans krijgt om zich in de nationale vergaderzaal te laten horen en daar, door het woord, invloed uit te oefenen op het landsbestuur. Thiemes eigen Partij voor de Dieren, waarmee we opzien baren tot ver over de landsgrenzen, is het sprekende bewijs.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme. Beeld anp
 
Het is onrustbarend dat eenvijfde deel van de Kamer zich inmiddels zo nihilistisch opstelt.

Maar dan moeten onze volksvertegenwoordigers wel doen waarvoor ze gekozen zijn: zich laten horen, naar anderen luisteren en, ná de uitwisseling van argumenten, hun finale oordeel geven. En dus niet bij voorbaat als mokkende kinderen aan de zijlijn gaan staan omdat het zogenaamd toch allemaal geen zin heeft. Het is onrustbarend dat eenvijfde deel van de Kamer zich inmiddels zo nihilistisch opstelt. Op een moment dat er een historische kans ligt voor de oppositie om het kabinetsbeleid daadwerkelijk te beïnvloeden, staken Wilders, Roemer en Thieme woensdag in feite hun middelvinger op tegen de rest van de Kamer.

Van Wilders zijn we inmiddels niet anders gewend. Voor hem telt alleen het maximale publicitaire effect. Roemer en Thieme, die beiden toch uit ervaring weten dat constructieve oppositie kan lonen, voelen zich kennelijk gedwongen om in Wilders' slipstream te volgen, bang dat hun tegengeluid anders niet wordt gehoord.

Het kan. En het mag. Maar elk recht om te klagen dat niemand serieus met hen over het beleid wil praten, hebben Wilders, Roemer en Thieme voorlopig weer verspeeld.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant

SP-fractieleder Emile Roemer. Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden