Het is officieel: de Egyptische leider Sisi wil president worden

De Egyptische legerleider zal zich binnenkort waarschijnlijk verkiesbaar stellen voor president. Veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi 'kan de wil van de meerderheid niet negeren', zo verklaarde hij gisteren tijdens een militaire ceremonie. 'Officiële procedures worden de komende dagen bekend gemaakt.'

VAN ONZE CORRESPONDENT REMCO ANDERSEN

BEIROET - De immens populaire Sisi, die vorig jaar Egyptes eerste gekozen president afzette, zal de presidentsverkiezingen deze lente vrijwel zeker winnen. Daarmee is de terugkeer van de autocratie een feit in Egypte, ditmaal met meer macht voor het leger dan het in decennia heeft gehad.

Sisi's verkiezing wordt de politieke legitimering van de feitelijke status-quo. De legerleider is de machtigste man in het land. Hij overzag eerder dit jaar de vorming van een nieuwe grondwet, die de traditioneel verregaande bevoegdheden van het leger verder uitbreidt en expliciet verankert voor de toekomst.

Ook schoof de door Sisi geïnstalleerde interim-regering de presidentsverkiezingen naar voren, zodat die plaatsvinden vóór de parlementsverkiezingen. Sisi kan zo het proces en de daaropvolgende kabinetsvorming begeleiden.

Bij zijn machtsovername vorig jaar ontbond Sisi de regering van Moslimbroeder Mohammed Morsi. Die had 's lands eerste democratische verkiezingen gewonnen, maar vervreemdde een groot deel van het volk door zijn autocratische regeerstijl.

Sindsdien hamert de interim-regering op de dreiging van islamitisch terrorisme, volgens hen het werk van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. Het staatsveiligheidssysteem toont opnieuw zijn spierballen, de geheime politie is terug, aanhangers van de Moslimbroederschap worden opgejaagd.

Maar het is de vraag of de dreiging van terrorisme, waarmee Sisi het volk achter hem geeft geschaard, voldoende blijft om de rust de komende tijd te handhaven. De economische problemen waarvoor veel Egyptenaren Morsi's regering verantwoordelijk hielden, teisteren het land onverminderd. Werkloosheid is torenhoog, met name onder de jeugd. Inflatie en prijzen stijgen, gebrek aan brandstof en stroom zorgen voor demonstraties en stakingen.

Sisi, die met dank aan een intensieve campagne via de media als een held wordt gezien, staat nu boven dat soort dagelijkse beslommeringen. Als president krijgt zijn populariteit op termijn wellicht een deuk. Maar hoewel de president de meeste macht heeft, zijn de premier en zijn regering grotendeels verantwoordelijk voor de economie en dagelijkse organisatie van het land. Zij kunnen als bliksemafleider gelden.

Eerder deze week ontbond de interim-president dan ook het kabinet. Dat gebeurde minuten na een ontmoeting met Sisi, officieel minister van Defensie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden