Het is nu zeker: Frits vertrekt naar Auschwitz

Dagboek

De verzetsman en kunstenaar Frits van Hall wordt op transport gezet naar Auschwitz.

Dachau, 15 oktober 1944

Frits van Hall (beeldhouwer en verzetsman, red.) is vandaag opgeschreven voor transport. Waarom weten we nog niet. Dit had niet mogen gebeuren. Ik heb hem verweten dat hij zich niet weer verborgen heeft, zoals nu al vele malen. Zijn reageren verontrust me; hij had er genoeg van zich steeds te verstoppen, zag er geen heil meer in; 'Schicksal nimm deinen Lauf'.

16 oktober

Het is nu zeker: Frits vertrekt naar Auschwitz. Ik geloof, dat hij nu zelf inziet, dat het verkeerd was zich niet te blijven verzetten. Hij poogde te glimlachen toen we er over spraken. Heb nog geprobeerd te verhinderen dat hij op transport gaat, doch het is onherroepelijk. Auschwitz! Erger was niet mogelijk!

Ik geloof niet dat we hem ooit zullen terugzien (Van Hall stierf drie maanden later in Polen, red.). Ook Eddy en Drost zijn erg onder de indruk. Hij hoorde zo bij ons, in Vught en ook hier. Van ons allen bewoog zijn denken zich in de hoogste regionen, zonder ook maar een moment het contact met de werkelijkheid te verliezen. Hij was een aristocraat. Hij was en bleef ook in het kamp een kunstenaar, een zoeker naar schoonheid, die onze politieke mening deelde en verdedigde tegenover anderen, en ze zo verwerkt had, dat ze een harmonisch gegroeid deel van zijn denken vormde.

Nico Rost (1896-1967), Nederlandse schrijver, journalist en verzetsman. Ingekort fragment uit Goethe in Dachau; uitgeverij Veen, 1946.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.