Het is nog steeds reces

Zestien weken per jaar is het reces in de Tweede Kamer, maar waar is dan toch al die bedrijvigheid voor?...

Wordt Boris van der Ham de nieuwe lijsttrekker van D66? 'Weg, Weg', schreeuwt het Tweede-Kamerlid als we ongenood zijn werkkamer binnenlopen. Hij duwt ons terug de gang op. Maar we hebben het gezien. Het is waar! Niemand in de Tweede Kamer heeft zo'n rotzooi om zich heen als hij. Het lijkt wel alsof er een bom is gevallen in zijn kamer. Elke vierkante centimeter, bureau, tafel, stoelen, vloer, is bedekt met papier. Wie kan er zo werken? 'Welke rotzooi?', vraagt hij desalniettemin.

Enfin, inhoud. Nee, deze Boris heeft geen enkele ambitie om Boris Dittrich van de troon te stoten, zegt hij. 'Ik denk dat hij het heel goed doet.' Maar Lousewies van der Laan wil wel, horen wij. 'Ik geloof het', doet Van der Ham of zijn neus bloedt. Is het hem dan ook al opgevallen dat de D66-diva misschien de nieuwe Pim Fortuyn is? Nee? Maar Lousewies zelf wel. 'De mensen zeggen het wel vaker.' verklapte ze vorige week aan HP De Tijd. En overigens zien ze bij haar ook wel een zweempje Máxima, de mensen in het land. Denkt Lousewies.

Intussen is het reces in de Tweede Kamer. Alweer? Jawel, zestien weken per jaar. In de beeldschermen in de wandelgangen is de tekst 'er wordt vandaag niet vergaderd' al zo ingebrand dat die woorden door het scherm heen schemeren als er een keer wél wordt vergaderd.

'Het kan wel wat minder', geeft CDA-Kamerlid Henk de Haan toe, als een van de weinigen. 'Vier weken met de kerst. Ik bedoel, makkelijk hoor. Als iedereen weer aan het werk is, kunnen wij nog lekker goedkoop naar Oostenrijk. Maar het mag wel wat minder.'

En toch, toch krioelt het deze week op het Binnenhof van de bedrijvigheid. Gaat het kabinet soms vallen? Bij de PvdA hebben ze het hele fractiebestuur bijeen geroepen. Dik twintig man, zo te zien. Je vraagt je af wat je daar misdaan moet hebben om er niét bij te horen. Is dit crisisoverleg? 'Nee, nee', bezweert oudgediende Adri Duivesteijn, die druk telefonerend naar buiten loopt. 'Echt niet.' Even naar binnen glurend ontwaren we alle sociaal-democratische coryfeeën druk confererend bijeen. Mariëtte Hamer natuurlijk ook. Heeft ze een nieuwe kapper?

En daar komt Anja Timmer langs, het beruchte Kamerlid uit Hengelo. Ze is eigenlijk net weer onderweg daar naartoe. 'Spreekbeurt.', triomfeert ze. Druk, druk, druk, de PvdA-fractie. En toch stuurt Wouter Bos binnenkort tien Kamerleden het land in. Drie maanden lang. Voor maatschappelijke stages, horen we. Kan dat zomaar, met die drukke agenda in Den Haag? Ja, dat kan zomaar. 'Een beetje herschikken', zegt een anonieme PVDA'er. Ach ja, iedereen weet dat er bij de grote fracties veel te veel Kamerleden zijn voor het werk dat gedaan moet worden.

Maar zou dat geen onderbouwing zijn voor de stelling van VVD-fractieleider Jozias van Aartsen dat de Kamer best wat kleiner kan? Hij is er niet, Van Aartsen. Wordt er ondertussen aan zijn stoelpoten gezaagd?

Er is niemand in de VVD-vleugel om dat feit te kunnen verifiëren. Maar op enkele donkere kamertjes elders in de Hofstad wordt wel gewerkt aan het nieuwe liberaal manifest, waarin al die geheimen wel eens konden zijn vervat. Horen wij.

En trouwens, nu we het toch over geheimen hebben: is het gerucht waar dat steeds meer Kamerleden genoeg hebben van hun voorzitter, Frans Weisglas? Zeker is dat hij voor irritatie in de zaal zorgde toen hij onlangs het beroemde Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vanaf zijn voorzittersstoel aansprak met 'Lieve Ayaan'. Dat kan zo niet langer, vindt bijvoorbeeld PvdA-coryfee Klaas de Vries. 'Frans moet eens leren dat er geen lieve en niet-lieve Kamerleden zijn.' Jan Peter Balkenende deed gistermiddag geen mededeling over de positie van Weisglas. Wel stuurde de premier ons het weekeinde in met het gerusttellende gevoel dat er nog steeds leiding wordt gegeven aan het land. 'Het denken staat niet stil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden