'Het is niet zomaar de zoveelste pan'

De smaak van schrijver Abdelkader Benali (38).

Abdelkader Benali. Beeld Els Zweerink

Bekend van?

Zijn romans Bruiloft aan Zee (1996) en De Langverwachte (2003) en als presentator van tv-programma's Benali Boekt en Wereldkampioen van Afrika. Op 4 november verschijnt zijn kookboek Casa Benali, dat hij schreef samen met zijn vrouw Saïda.

Abdelkader Benali. Beeld Els Zweerink

Wat heb je daar?

'Een pannetje met een puntmuts. Het is een tajine, een Marokkaanse stoofpot van aardewerk. Saïda en ik gebruiken 'm elke dag. Het is echt een verandermachine.'

Een verandermachine?

'De vochtcirculatie in de pan zorgt ervoor dat de kruidensmaak in het gerecht trekt. Kijk, dit is gewoon een venkel. Eigenlijk een stom ding. Maar als je er goede olijven en wat komijn en zout bij doet en twee uur laat sudderen, heb je een fantastisch gerecht. Het is niet zomaar de zoveelste pan.'

Emotionele waarde?

'Ja, op een bepaalde manier. Saïda en ik hebben geen stamboom. We weten niet wie onze voorvaderen zijn en kennen onze geschiedenis alleen door verhalen. Wat we wel hebben, zijn de recepten, die vormen voor ons een soort stamboom. Culinaire genealogie, noemen we het. Maar het blijft natuurlijk aardewerk. Als-ie breekt, koop je een nieuwe.'

Wie is jouw culinaire smaakmaker?

'Schrijfster Paula Wolfert. Zij is voor mij de eerste die als Amerikaanse kookboekenschrijfster - zonder Marokkaanse roots - de authentieke gerechten uit Marokko wist los te trekken. En alles in haar boeken klopt. Echt alles, ik heb het gecheckt. Haar boek The Food of Morocco ligt op ons nachtkastje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden