Op het tweede gezichtBill Gates

Het is niet gek dat Bill Gates de hoofdrol kreeg in honderd covidcomplotten

Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Het is geen wonder dat Bill Gates, whizzkid en filantroop, de hoofdrol kreeg in covidcomplotten.

Olaf Tempelman
null Beeld Javier Muñoz
Beeld Javier Muñoz

Niet elke briljante bèta is een nerd. De bekende natuurkundige Robbert Dijkgraaf heeft de communicatieve vaardigheden van een woordvoerder van een multinational, de bekende sterrenkundige Vincent Icke de uitstraling van een zanger van een punkband.

Andersom is niet iedereen aan wie het woord ‘nerd’ kleeft een whizzkid, de vorige Nederlandse premier was een rechtsgeleerde. ‘Nerd’ definiëren ze op honderd manieren – typisch is wel dat Bill Gates vaak in beeld is. Van Dale: ‘Type mens dat vooral technisch ontwikkeld is en achterblijft op het sociale, emotionele en motorische vlak.’ Mijnwoordenboek.nl: ‘Iemand die veel van computers weet; wereldvreemd persoon.’ Uit een kinderencyclopedie: ‘Een nerd draagt een bril, kleedt zich eenvoudig en brengt vele uren achter de computer door.’

Wie zich afvraagt waarom het bovenstaande relevant is, moet bedenken dat als Bill Gates sociaal even behendig was geweest als Robbert Dijkgraaf of de allure had gehad van een punkzanger, hij niet de spil was geworden in honderd covidcomplotten en geheime projecten. Wie weleens online gaat, weet dat filantropie bij de oud-ceo van Microsoft slechts dekmantel is voor experimenten met virussen en vaccins. Als er sinds uw vaccinatie een chip van Microsoft in uw arm zit, vertel ik u welke beroemde nerd in Seattle in zijn vuistje lacht.

Het is nauwelijks overdreven te stellen dat Gates inzake het besturen van de wereld net zo’n monopolie heeft verworven als Microsoft inzake besturingssystemen voor computers, althans: op sites waar mensen verklaren waarom dingen gaan zoals ze gaan. In zijn eentje kan Gates wat vroeger niet eens een geheim zionistisch netwerk klaarspeelde.

Eén verklaring voor Gates’ populariteit in circuits waar ze geheimen onthullen, is dat hij Zeer Rijk is. Afdoende is die verklaring niet, want Jeff Bezos en Elon Musk zijn in 2021 nog veel rijker. Die missen, kun je betogen, die speciale buitenaardse allure. Persconferenties leverden Gates kwalificaties op als ‘een kruising tussen een alien en Kermit de Kikker’. Microsoft-coryfeeën smoesden over zonderling gedrag op vergaderingen. Dan weer was hun ceo toondoof, dan weer ging hij er ongepast hard in, en zei met Kermit-stem: ‘Dit is het stomste wat ik ooit heb gehoord.’

Vaak sloeg hij met sociaal onhandige opmerkingen wel de spijker op de kop; hij had ook een punt toen hij riep dat het treurig is dat er jaarlijks meer aan haartransplantaties wordt gespendeerd dan aan malariabestrijding.

Ach, dat is ook iets wat Gates verdachter maakt dan andere techmiljardairs: hij doet zich voor als ‘deugmens’, ijdelheden en egodingetjes lijken bij hem afwezig. Elon Musk is een narcist, Mark Zuckerberg kan glashard liegen, het zijn net zulke mensen van vlees en bloed als Donald J. Trump. Bij Gates vragen mensen zich af of hij niet net zo in elkaar zit als een pc. Ze zeggen dat deze nerd nooit in de spiegel kijkt. Met pornoactrices werd hij ook niet betrapt, al meer dan dertig jaar is hij met Melinda, bijgenaamd ‘de nerdin’.

De Bill & Melinda Gates Foundation is ’s werelds grootste private liefdadigheidsorganisatie. Fans weten dat geen ander filantropisch fonds zo veel heeft gedaan om het ontbreken van sociale voorzieningen in de Verenigde Staten en een reeks Afrikaanse landen te compenseren. Het zou beter zijn als we in een wereld leefden waarin universele sociale voorzieningen filantropie overbodig maakten. Omdat dat helaas niet zo is, kun je betogen dat meer mensen wat hebben aan Bill en Melinda Gates dan aan de ruimtevaartambities van Elon Musk. Echter, dan moet je niet online gaan om te leren wat Bill en Melinda in het geheim doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden