Column

'Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf bepaalt dat je neukbaar bent'

8.000 columns over het Koningslied, maar als drie vrouwen hun bek open doen over seksisme moeten we het ineens over 'echte' problemen gaan hebben, schrijft columnist Joyce Brekelmans.

Heleen van Royen op het Boekenbal. 'Want de vrouwen die open zijn over hun scorend vermogen worden verguisd, kijk maar naar Heleen van Royen of Patricia Paaij.' Beeld anp

Voor een land waar seksisme geen probleem is, worden mensen wel heel erg boos als een vrouw haar mond open doet. Als Asha ten Broeke een dappere en eerlijke column over haar eigen verkrachting schrijft en zich afvraagt of we niet meer met jongens over verkrachting moeten gaan praten dan met meisjes, dan weet heel Nederland dat ze dik, lelijk en een aansteller is. Sowieso was het niet eens een piemel, maar een paar vingers, dus dat is geen 'echte' verkrachting. En in India worden meisjes door hele groepen mannen verkracht en in de fik gestoken, dus hoezo schrijft ze daar niet over, dat is toch veel erger?

Als Hasna el Maroudi vraagtekens plaatst bij de MILF Awards van Radio 538, dan zijn er niet genoeg kasten in Nederland om op te klimmen. Want een Marokkaanse die iets zegt over seksisme door Nederlandse mannen? Laat ze liever eerst haar soortgenoten gaan opvoeden, met hun achterlijke berbermores. Bovendien is het helemaal niet erg om MILF genoemd te worden, dat is juist een geuzentitel. Ik wil heel graag neukbaar zijn hoor! schreeuwden vrouwen in koor, alsof dat iets is wat iemand hen ooit af had willen of kunnen nemen.

Huilfeministen
Dat zo veel vrouwen eigenaarschap over hun seksualiteit opeisen is natuurlijk hartstikke goed, maar dat ze zich in dezelfde adem denigrerend uitlaten over de zogenaamde huilfeministen is ietwat curieus. Zonder die huilfeministen was die vrijheid er namelijk nooit geweest. Bovendien is het nog steeds niet zo dat het seksuele speelveld gelijk is. Want de vrouwen die open zijn over hun scorend vermogen worden verguisd, kijk maar naar Heleen van Royen of Patricia Paaij. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf bepaalt dat je neukbaar bent, zonder dat een clubje mannen daar eerst over heeft mogen debatteren.

Daarnaast is het doodvermoeiend om steeds weggezet te worden als een of ander 'prinsesje' dat de hele dag vanaf de bank loopt te klagen over alles wat haar is aangedaan. Je hoeft helemaal niet te kiezen tussen activisme en het goede voorbeeld geven. Je hoeft zelfs helemaal niks. Er zijn in Nederland een handjevol vrouwen die zich publiekelijk uitspreken voor de volgende stap in vrouwenemancipatie, maar we hebben nu niet bepaald de macht in handen, dus als jij denkt dat onze maatschappij voltooid is, mag je ons gerust negeren.

Dat vrouwen in Nederland het recht genieten om naar school te kunnen en in principe een vrije keuze hebben in hoe ze hun leven inrichten, is natuurlijk een voorrecht vergeleken met andere landen. Alleen is het een beetje gek dat daar zo vaak op gewezen wordt als ware het iets waar vrouwen toch maar heel dankbaar voor moeten zijn dat het ons gegund wordt. Alsof het ons niet toekomt, maar gegeven wordt door hen aan wie het toebehoort. Net als onze 'baantjes' overigens.

Echte problemen
Moeten we ons niet bezig houden met echte problemen? Het was de afgelopen week een veelgehoorde 'vraag'. 8.000 columns over het Koningslied, maar als drie vrouwen hun bek open doen over seksisme moeten we het ineens over 'echte' problemen gaan hebben.

Persoonlijk vind ik het feit dat een meerderheid van Nederlandse vrouwen in haar leven te maken krijgt met seksueel geweld best een echt probleem, net als minder betaald krijgen voor hetzelfde werk en meisjes van jongs af aan wijsmaken dat ze anders zijn en een andere rol hebben in het leven dan jongens.

Criticasters hadden gelijk dat de discussie van afgelopen week niet of te weinig over de emancipatie van queers en lgbt en moslima's ging, maar doe nu niet net alsof de wereld staat te springen om die verhalen te horen. Natuurlijk is hun strijd belangrijk en urgent, maar hoe lelijk is het dat we het alleen over hen hebben als mensen die beter af zijn ergens aandacht voor vragen? Is het niet een beetje gek dat wanneer we overal belangengroepen voor hebben, van de korenwolf tot tegenstanders van horrorfilms, dat die paar feministen ineens overbodige aanstellers zijn? Want als het echt allemaal wel meevalt, als ons betoog kant noch wal raakt, als het niet meer is dan het archetype van het klagende wijf, waarom ben je dan zo boos?

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter @JoycePants

 
Een Marokkaanse die iets zegt over seksisme door Nederlandse mannen? Laat ze liever eerst haar soortgenoten gaan opvoeden, met hun achterlijke berbermores
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden