Het is 'Krise', al wekenlang - maar Bosz verblikt of verbloost niet

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

In een week waarin de Champions League en Europa League het sportnieuws domineerden, speelde Ajax een wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. We are back lieten diverse Ajax-supporters op Twitter weten - een cynische grap, want het betrof hier een oefenwedstrijd.

Zes maanden geleden nog maar had Ajax een gelikt filmpje op YouTube gezet dat destijds veel indruk maakte. Het was een dag voor de finale van de Europa League, tegen Manchester United.

Dear Europe, we are back heette het filmpje. Het eigen verleden werd borstroffelend eer betoond. Ajax presenteerde zichzelf als de club die het voetbal opnieuw had uitgevonden; de club die speelt met de sterren van morgen, gelooft in haar eigen dna en lef en creativiteit als pijlers heeft. De slotwoorden: 'We are Ajax. We. Are. Back.'

De trainer, Peter Bosz, kwam niet voor in het filmpje. Dat was vreemd. Bosz was er grotendeels voor verantwoordelijk dat Ajax was teruggekeerd in Europa. Het spel van Ajax was weer aanvallend en attractief.

Omdat Ajax vond dat hij te veel noten op zijn zang had en als enige club ter wereld de hulptrainer, Dennis Bergkamp in dit geval, meer macht toekent dan de hoofdtrainer, vertrok Bosz naar Borussia Dortmund. Daar was veel over te doen.

Ajax construeerde een frame waarin Bosz de kwade genius was. Hij zou, met een mooie aanbieding van Dortmund op zak, even snel een paar idiote eisen aan de directie van Ajax hebben gesteld. Later bleek dat Bosz al in januari voor de eerste keer ter sprake had gebracht dat hij de begeleidingsstaf wilde opschonen. Hij voelde zich onvoldoende gesteund door de andere stafleden.

En nu speelt Ajax dus vriendschappelijk tegen Borussia Mönchengladbach, omdat de terugkeer in Europa kortstondig was. Het spel is wisselvallig, de achterstand in de eredivisie op PSV kolossaal. En in Dortmund kan Bosz er elk moment uitvliegen.

Zijn cijfers zijn erbarmelijk. Van de laatste negen wedstrijden werd er slechts één gewonnen. In de Champions League was de ploeg kansloos. In de Bundesliga staat Dortmund op de vijfde plaats.

Peter Bosz. Beeld afp
Peter Bosz.Beeld afp

Zaterdag staat de Kohlenpott-derby op het programma. In de Duitse pers is de algemene verwachting dat een nederlaag tegen Schalke 04 Bosz zijn baan zal kosten. Het is Krise, al wekenlang.

Anderhalve maand geleden keerden Nederlandse verslaggevers nog juichend terug na een bezoek aan Dortmund. Voetbal International schreef na de wervelende competitiestart (19 punten uit 7 wedstrijden) zwijmelend over de 'Boss van de Bundesliga', 'hoera-voetbal' en de 'Dortmunder Globetrotters'. Ook in andere media werd gejuicht over iets wat bij zulke gelegenheden altijd juichend 'Hollands glorie' wordt genoemd.

Inmiddels dreigt het gevaar van de Kohlenpott-derby. Bosz is geen magiër meer. Het scenario oogt klassiek, vooral het laatste deel. Er is kritiek op zijn speelwijze, die zou te aanvallend zijn en naïef. De clubleiding heeft het vertrouwen in de trainer uitgesproken, wat in dit soort gevallen niets zegt.

Bosz verblikt of verbloost niet. Niet voor de eerste keer houdt hij zijn rug recht, terwijl de verleiding groot is om te buigen. De man is totaal compromisloos, een hoogst ongewone eigenschap in het voetbal.

Vorige week stond er een groot interview met hem in De Stentor. Verslaggever Walter van Zoeren bespeurde geen spoor van twijfel bij Bosz. Dat komt misschien ook wel omdat hij niet volgt wat er in de pers over hem wordt gezegd of geschreven. Bosz drinkt liever een wijntje met zijn vrouw, op de bank.

Zijn zelfverzekerdheid grenst aan zelfoverschatting. Er zijn niet veel trainers in zijn positie die in een interview achteloos verklaren dat hij de ambitie heeft om ooit bondscoach te worden, zoals hij doet. Misschien is dat trouwens helemaal niet zo'n gek idee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden