Het is knap en gedurfd dat Peter Hyballa de supporters van NEC toesprak

Peter Hyballa torent uit boven de woedende menigte voor stadion de Goffert in Nijmegen. Een kind huilt. 'Papa', hoor je op het filmpje dat met een telefoon is opgenomen. Vader kwijt. Is hij nog binnen, die vader, achter gebarricadeerde deuren? Of heeft hij tegen zijn kind gezegd: blijf hier staan, ik ga even rellen.

Het is knap en gedurfd dat Peter Hyballa hier durft te staan, op dat muurtje voor de ingang. Je zou zeggen: hiervoor heb je een directeur, om de meute tot bedaren te brengen. Of de politie. Hyballa is de trainer. Hij heeft drie punten gehaald in veertien duels, NEC is onder zijn leiding gezakt vanuit de middenmoot van de eredivisie naar de voorlaatste plaats. Normaal is de trainer dan het doelwit. Die kan beter even binnen blijven.

Een deel van de supporters is woedend. Op alles. Op iedereen. Ze vinden dat spelers, trainers, directie, wie dan ook, zich kapot moeten schamen. Slechts een enkeling laat humor prevaleren. 'Liever niet degraderen dan twee pandaberen', staat op een spandoek, verwijzend naar geldschieter Boekhoorn, de man die de twee beren uit China haalde voor zijn Ouwehands dierenpark.

Het zijn de tijden van de beslissingen. Feyenoord bijna kampioen. Go Ahead bijna gedegradeerd. Maar wie accepteert de neergang? NEC is in elkaar geklapt. De voor de winterstop zo geprezen trainers Hyballa en Pastoor, de modernisten bij NEC en Sparta, mannen met een aparte visie, zijn beland in de degradatiezone. Alleen Go Ahead staat nog lager dan Sparta en NEC.

Ook vorige week verloor NEC, en de week daarvoor trouwens ook. Vorige week stonden supporters de ploeg op te wachten bij het stadion, na thuiskomst uit Enschede. Hyballa sprak ze toe, op een wat typische manier. Hij schreeuwde, zo hard als iemand kan schreeuwen. Het klonk hysterisch. De volgende dag was ik gast bij het sportforum op radio 1. De presentator vroeg wat ik van die beelden vond. Ik antwoordde naar eerlijkheid dat ik vervelende associaties heb bij een Duitser in donkere kleding die in het donker staat te schreeuwen tegen een groep jeugd in donkere tenues. Ik voegde toe dat ik dezelfde gevoelens had toen Louis van Gaal op de Marienplatz na de landstitel met Bayern in steenkolenduits stond te schreeuwen dat hij de beste was.

De volgende dag belde Hyballa. Hij was boos. Ik verdedigde me dat een associatie in je hoofd opkomt, dat je daaraan niets kunt doen. Maar ik had die associatie voor mezelf moeten houden. Ik zei tegen Hyballa dat het me speet.

En eigenlijk vond ik hem zaterdag een soort held, omdat hij zijn verantwoordelijkheid nam, ook voor het op zijn minst gezegd warrige technische beleid van NEC, de club die hem opscheepte met een zeer matig vreemdelingenlegioen. De club met een geldschieter die meer investeert in pandaberen dan in goede voetballers, wat overigens zijn goed recht is.

Verder hoorde ik vooral dat ene woord, dat huiveringwekkend klonk in de nacht: 'Papa.'

Trainer Peter Hyballa.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden