'Het is geen kwestie van uitzendkrachten inhuren'

Geruchtmakende affaires rond kindermishandeling hebben het imago van de jeugdzorg geen goed gedaan. Hoofdinspecteur Joke de Vries is dan ook blij met het plan jeugdwerkers van het Leger des Heils in te zetten....

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene

De hoofdinspecteur voor de Jeugdzorg Joke de Vries juicht alleinitiatieven toe om de wachtlijsten bij de Algemene MeldpuntenKindermishandeling (AMK's) te verkleinen. Dus ook de inzet van extrajeugdbeschermers van het Leger des Heils.

Tenminste, als die medewerkers direct aan het werk kunnen en kennis enervaring genoeg hebben om de beslissing te nemen waar elke telefonischemelding om vraagt: loopt dit kind direct gevaar? Moeten we meteen ingrijpenof niet?

'Het is geen kwestie van een stel uitzendkrachten inschakelen, want daarheeft de sector niets aan', zegt De Vries, die niet moe wordt tebenadrukken hoe ingewikkeld en ingrijpend de afweging is voor de jeugdzorgals er vermoedens binnenkomen van kindermishandeling.

De Inspectie voor de Jeugdzorg deed in 2004 onderzoek naar de meldpuntenin Nederland. Dat onderzoek, Bellen met het AMK, en dan?, maakt deinspectie vandaag openbaar.

Het rapport is kritisch over de manier van werken van de meldpuntenkindermishandeling. In 2004 gebruikten ze verschillende criteria om deernst van een melding te bepalen, ieder had een eigen manier om dossiersop te maken. En bemoeide de Raad voor de Kinderbescherming zich eenmaal metde zaak, dan trok jeugdzorg vaak de handen van het kind af.

Maar in september 2004 stierf de peuter Savanna uit Alphen aan den Rijn,na mishandelingen door haar moeder en stiefvader. Jeugdzorg kreeg forsekritiek van de inspectie op zijn manier van werken in deze zaak. Naar degezinsvoogd van Savanna loopt al maanden een strafrechtelijk vooronderzoek.

'Het is triest, maar de schok die de zaak-Savanna heeft veroorzaakt inde sector, heeft bewerkstelligd dat er in korte tijd veel is verbeterd.Hulpverleners zijn alerter geworden en geven ouders minder snel hetvoordeel van de twijfel', zegt De Vries.

Dat is volgens de hoofdinspecteur ook te zien bij de meldpuntenkindermishandeling, omdat zij inmiddels steeds vaker werken metchecklijsten waarmee het risico dat een kind loopt kan worden ingeschat. 'Het zijn heldere vragenlijsten, die niet leiden tot tijdrovendpapierwerk', aldus De Vries.

'Dankzij de nieuwe methoden kan een hulpverlener heel gericht tot eenbesluit komen. Het is niet meer nodig om pakken papier vol te schrijven metlange voorgeschiedenissen van de families. De nadruk ligt op wat er nu ineen gezin aan de hand is en hoe bedreigend die situatie is.'

Kort geleden kwamen in Tolbert twee kinderen om het leven, ondanks tweemeldingen bij jeugdzorg. Gaat het allemaal wel zo goed bij de jeugdzorg alsde inspectie wil doen geloven?

De Vries: 'De zaak-Tolbert is een voorbeeld van wat er gebeurt alsjeugdzorg niet meteen de risico's die een kind in een gezin loopt kaninschatten. De hulpverlener die het telefoontje binnen kreeg, heeft op zicheen goede afweging gemaakt. Er zou een onderzoek naar het gezin beginnen.Maar omdat er een overschot aan andere acute zaken was, kon jeugdzorg nietmeteen tot actie overgaan.'

De wachtlijsten zijn daarom een punt van grote zorg voor de inspectie,zegt De Vries. Ze is dus blij met het voorstel van staatssecretaris Rossvan Volksgezondheid om de hulp van jeugdwerkers van het Leger des Heils inte roepen. 'De staatssecretaris heeft de belofte gedaan de wachtlijsten wegte krijgen voor het eind van het jaar. De provincies kunnen haar daar ookaan houden.'

Als het maar ervaren hulpverleners zijn, zegt De Vries. 'Zondermensenkennis is het niet mogelijk beslissingen te nemen die erg ingrijpendzijn voor een gezin.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden