Het is een groot spektakel op de Vreugderijkerwaard: van trekvogels tot haviken

Aflevering 158: als je een goed beeld wilt krijgen van ganzen, zie je vooral heel veel andere vogels.

Beeld Studio V

Brandganzen zijn keffertjes, ja dat hoor ik, in de Vreugderijkerwaard bij de IJssel bij Zwolle, ze blaffen. En de grauwe gans gakt, rauwer en dieper. Kolganzen klinken dan weer hoger en muzikaler of meer lachend, niet zo nasaal en rauw, maar nu citeer ik de vogelgids.

Ik wil de zes meest voorkomende soorten ganzen in de winter moeiteloos leren onderscheiden, niet alleen op basis van uiterlijk, maar ook middels geluid en vliegvorm. Voortdurend komen ze over in deze tijd van het jaar, en dan moet je achteloos kunnen zeggen: 'kolganzen'. Of, beter: 'kollen'. Of, nog beter: 'kollies'.

De Vreugderijkerwaard is een mooi oefenterrein. Hier spelen zich nog gewoon winterseizoentaferelen af, hier zitten grote groepen trekvogels, wintergasten, nog niet klaar voor vertrek naar hun broedgebieden in het noorden. Kolganzen, grauwe ganzen, Canadese ganzen en brandganzen in flinke aantallen. Ik heb hulp van Gerrit Gerritsen, Zwollenaar, landschapsfotograaf, trekvogelteller.

We worden alleen voortdurend afgeleid. Het begint al met een havik die het aan de overkant van de IJssel aan de stok heeft met twee kraaien. Gerrit heeft een telescoop bij zich, zo krijgen we zelfs de witte wenkbrauwstreep in beeld. Vanaf de rivierduin houdt ook een buizerd de havik angstvallig in de gaten.

Een grote gele kwikstaart komt over, we bewonderen smienten, krakeenden, kuifeenden, tafeleenden, pijlstaarten. Gerrit wijst op wat wilgensprieten boven het water, in de zomer is dat een eiland met een kolonie kluten en visdieven. En op de wandelaarsbrug kunnen zomaar zwarte sterns en visdieven op de reling zitten.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederlanden brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Dan rumoer, achter ons: een slechtvalk valt een havik aan. De havik voegt zich bij de eerste havik aan de overkant van de IJssel, opnieuw rumoer met kraaien, dan vliegen de twee haviken samen weg, mannetje en vrouwtje. 'Dat zie ik zelden', zegt Gerrit, 'twee haviken tegelijk.'

Twee buizerds vechten onderwijl een grensgeschil uit, een vroeg lentetafereel. Twee torenvalken hebben dan weer ruzie over een muis, op het talud van de dijk. En intussen dan die groepjes ganzen, gakkend, blaffend, lachend, snauwend. Het is een groot spektakel hier.

De havik.
Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.