'Het is een beetje of Hitler naast je komt wonen'

De postbode heeft vandaag geen brieven of kerstkaarten voor de heer A. Pinochet in Lindale Close. 'Dat zal wel met de diplomatieke post gaan, vermoed ik.' De politieagent op de hoek van Portnall Drive en Chestnut Avenue mag niets zeggen....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Op de Wentworth Estate, bij het plaatsje Virginia Water ten westen van Londen, houden ze van privacy. Alle toegangswegen zijn voorzien van slagbomen. De wijk is alleen toegankelijk voor bewoners of voor de mensen die er komen om te golfen op de exclusieve Wentworth Golf Club. 'Ik moet u vriendelijk verzoeken dit gebied te verlaten', zegt de agent, zonder te informeren of de aangesprokene hier misschien woont of komt om golf te spelen.

Bewoners en golfers rijden hier Rolls-Royce, Porsche of Ferrari. Soms Mercedes of BMW. Maar nooit Opel Astra, echt nooit. Astrarijders zijn onmiddellijk verdacht.

Hier woont sinds 1 december, samen met zijn vrouw Lucia, andere familieleden en leden van de staf van de Chileense ambassade, Augusto Pinochet, voormalige dictator van Chili. Hij verblijft er in afwachting van de uitkomst van het justitiële gevecht rond zijn uitwijzing naar Spanje. Misschien moet hij hier nog wel een jaar blijven.

Toen de eigenaar van het pand aan Lindale Close hoorde wie zijn nieuwe huurder was, eiste hij een extra verzekering voor schade door brandbommen, vuurwapens en raketaanvallen. Tussen de rodondendrons klatert hier en daar een fontein, aan Pinewood Road staat een neo-klassieke imitatie van het Witte Huis in Washington. Zo nu en dan moet er even worden gestopt voor een rood stoplicht: dan tracht een golfer zijn balletje over de weg heen te meppen.

Zo'n zeshonderd huizen staan er, temidden van het lover, verspreid over ongeveer vijfhonderd hectare. Een beetje onderkomen doet hier tussen de vijftien en twintig miljoen gulden. Bijna allemaal zijn de villa's omringd door hoge hekken en dikke heggen; ze zijn alleen maar toegankelijk via indrukwekkende poorten, die zonder uitzondering zijn gesloten. Borden met 'Warning' erop delen bezoekers mee dat camera's de boel in de gaten houden, of dat gemene honden het baasje beschermen.

Lindale Close telt vier vrijstaande huizen, opgetrokken in rood baksteen. Dat van Pinochet, voorzien van negen slaapkamers, wordt omgeven door een tuin van een halve hectare met een hoge muur eromheen. De generaal betaalt naar verluidt dertigduizend gulden huur per maand. Volgens een makelaar in Virginia Water is dat de gangbare prijs voor 'de kleinere negen-slaapkamer huizen'. Hij uit zijn twijfels of er voor die prijs ook een zwembad bijzit.

De buurt was aanvankelijk niet al te gelukkig met de komst van Pinochet. Sommige bewoners belden hun advocaat, vanwege de door hen gevreesde verstoring van de rust door demonstranten en bewaking. 'Het is toch een beetje alsof Adolf Hitler naast je komt wonen', zei een buurman in Lindale Close.

Maar ach, ze zijn in de Wentworth Estate wel wat gewend. Er wonen hier, dat weet volgens de postbode iedereen, ook leden van de Russische maffia en van de Chinese triaden. Naast diplomaten, bankiers en de tv-persoonlijkheid Bruce Forsyth. Vroeger woonde Sarah 'Fergie' Ferguson er ook, de ex-vrouw van prins Andrew. Tot ze de huur niet meer kon betalen.

Volgens Chileense kranten betalen 'aanhangers' van de ex-president diens huur en is de grootste weldoener Carlos Caceres, voormalig directeur van de Chileense vestiging van de tabaksgigant BAT. De kosten voor juridische hulp, tot dusver al meer dan drie miljoen gulden, komen voor rekening van de Chileense staat. Spanje betaalt honderdduizend gulden per week voor politiebewaking.

Deze donderdagochtend is er in de wijk sprake van onrust noch ophef. Geen demonstranten, slechts één journalist en een enkele onopvallende politieagent, dat is alles.

Augusto Pinochet kan in alle rust werken aan zijn uitgebreide politieke testament; daarmee doodt hij volgens vrienden de tijd. De generaal, zei een Chileense senator die hem onlangs bezocht, is 'zeer sereen' en 'stroomt over van vaderlandsliefde'. En hij 'wendt al zijn denkkracht aan om te begrijpen wat hem allemaal overkomt.' Vandaag, als hij voor de Londense rechter moet verschijnen, zal hem dat mogelijk weer een beetje duidelijker worden.

Een grijze eekhoorn schiet razendsnel een boom in. In de verte klinkt het droge tók van een weggeslagen golfbal. De postbode moet weer eens verder en de agent gaat weer in zijn auto zitten: All Quiet on the Wentworth Front.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden