'Het is een beetje de koopzondag-formule'

De fracties van VVD en PvdA schaarden zich met tromgeroffel achter een bezuinigingspakket van miljarden.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Ongewoon vroeg geven Kamerleden die de nieuwe coalitie moeten schragen maandagochtend acte de présence. Op naam krijgen VVD- en PvdA-Kamerleden in de afzonderlijke fractiekamers twee documenten uitgereikt: het regeerakkoord Bruggen slaan en de doorrekening van het Centraal Planbureau. Die moeten ze weer inleveren als ze straks naar buiten gaan.

In de VVD-fractiekamer lijkt de sfeer overmoedig: er wordt ver voor de goedkeuring taart uitgedeeld. Maar het gaat om de verjaardag van het nieuwe Kamerlid Ockje Tellegen (37). Om acht uur leidt VVD-onderhandelaar Stef Blok de leespauze in: 'Er zijn grote keuzen gemaakt, er is sprake van een grote uitruil.' Blok noemt de grote issues: woningmarkt, nivellering, zorg en sociale zekerheid. Dan is het een uur stil.

Een voor een geeft Blok zijn fractiegenoten het woord. De snelheid van het proces wordt geroemd. De woordvoerders die allemaal op de hoogte zijn van aanpassingen in hun eigen portefeuille zien nu het bredere plaatje. De nivellering is niet gering. De beperking van de hypotheekrenteaftrek is naar, maar te verdedigen. Rutte licht een paar keer details toe. Uiteindelijk gaat Blok met vier kleine tekstuele aanscherpingen naar de informateurs. Een zuinig tromgeroffel begeleidt hem naar de uitgang.

'Er zit pijn in aan beide kanten', zegt VVD-Kamerlid Ton Elias. 'Het is een beetje de koopzondag-formule. We moeten nare dingen accepteren, maar er staan veel goede dingen tegenover.'

Tweehonderd meter verderop leidt fractiesecretaris Roos Vermey op de vierde verdieping van 'Koloniën' de PvdA-fractievergadering. De 38-koppige fractie krijgt het woord na de leespauze.

De discussie spitst zich toe op drie punten: de verkorting van de WW tot 24 maanden, waarvan alleen het eerste jaar is gerelateerd aan het loon, de bezuiniging van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking en de toon waarop in het conceptakkoord over integratie wordt geschreven. Bij alle drie de onderwerpen wordt uitvoerig stilgestaan, omdat ze raken aan het profiel van de PvdA.

Poldervriendelijk

Samsom krijgt van de fractie mee dat als Rutte zo poldervriendelijk is, dat dan ook uit het regeerakkoord mag blijken. Bijvoorbeeld inzake plannen met de WW en het ontslagrecht. Aldus geschiedt, in de eindversie staat nu de zin: 'We streven naar overeenstemming met de sociale partners over een sociale agenda waarvan deze plannen deel uitmaken.'

Bij Ontwikkelingssamenwerking staat tegenover de bezuiniging de komst van een PvdA-minister op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking met een nieuw 'revolverend fonds' van 750 miljoen. En tegenover verlenging van allerlei termijnen die migranten minder snel tot Nederlander met volwaardige rechten maken, staat het kinderpardon waarvoor Samsom zich hard heeft gemaakt. De fractie schikt zich.

Het wachtende journaille hoort tegen één uur applaus en geroffel op de PvdA-tafels. Kort daarna verschijnt Diederik Samsom bovenaan de trap. Omstuwd door camera's zegt hij dat hij 'mandaat van de fractie' heeft gekregen om terug te gaan naar de informateurs Kamp en Bos, om het regeerakkoord af te ronden. 'We hebben een mooie discussie gehad in de fractie', zegt Samsom. 'Het besef heerst dat dit akkoord belangrijk is voor Nederland.'

PvdA-voorzitter Hans Spekman: 'De sfeer was uitstekend en de broodjes ook. We zijn heel positief. Het is een voor de PvdA te verdedigen en herkenbaar akkoord.' De PvdA-leden kunnen zich zaterdag op een extra congres uitspreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden