Het is de spannendste dag uit de geschiedenis van de Partij voor de Dieren

Vandaag is het de spannendste dag uit het vijfjarig bestaan van de Partij voor de Dieren. In de Eerste Kamer wordt het wetsvoorstel van de partij behandeld dat het onverdoofd slachten van dieren moet verbieden.

Marianne Thieme met een bos bloemen nadat een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Beeld anp

Het is bij uitstek een onderwerp waarover de emoties hoog oplopen. Het gaat voor veel partijen om de principiële vraag wat belangrijker is: dierenwelzijn of de vrijheid van godsdienst.

In juni sprak een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zich uit voor een verbod, maar in de Eerste Kamer is zo'n meerderheid allerminst zeker. Bij de senatoren van VVD en PvdA, partijen die in de Tweede Kamer vóór stemden, zijn er grote twijfels. VVD-orakel Hans Wiegel zei vorige week in het EO-programma Moraalridders dat het 'goed mogelijk' was dat de Eerste Kamer het voorstel zou afschieten.

Veel vragen
De eerste sprekers in de Senaat hadden vooral veel vragen aan Marianne Thieme, die haar wetsvoorstel verdedigt. De senatoren (PvdA, D66, GroenLinks) die tot dusver aan het woord kwamen, willen onder meer van Thieme weten of de beperking van dierenleed groot genoeg is om inperking van de godsdienstvrijheid te rechtvaardigen.
Ook vragen ze zich af of niet beter werk gemaakt kan worden van verbetering van dierenwelzijn tijdens het leven van dieren.

Het is aan Thieme zulke overtuigende antwoorden te geven, dat het voorlopige magnum opus van haar partij volgende week bij de stemming wordt aangenomen.

Overigens is de Partij voor de Dieren er dan nog niet. Het kabinet kan nog altijd besluiten de wet niet te ondertekenen. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand zei gisteravond in Nieuwsuur daar niet over te wanhopen. Volgens haar is de kans groot dat het huidige kabinet er niet meer lang zit.

De geschiedenis van het wetsvoorstel-Thieme
2008: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) dient haar wetsvoorstel in om een einde te maken aan het onverdoofd ritueel slachten. Jaarlijks worden ruim 2 miljoen dieren onverdoofd - ritueel - geslacht. De dierenartsen spreken zich uit voor een verbod op het onverdoofd slachten.

2010: Als voorbereiding op de discussie, toont het wetenschappelijk bureau van de PvdD, de Nicolaas G. Pierson Foundation, in de Tweede Kamer undercover gemaakte opnamen van onverdoofd slachten.

april 2011: Ondanks de morrende religieuze achterban, twijfelt de PvdA in de Tweede Kamer niet langer en spreekt steun uit aan het voorstel van Thieme. Hierdoor is er een meerderheid, want eerder schaarden PVV, D66 en GroenLinks zich al achter de Partij voor de Dieren.

april 2011: Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) weet het nog niet. Hij erkent dat er extra leed is bij onverdoofd slachten, maar weet niet of dat voldoende reden is voor een verbod.

april 2011: Een internationaal gezelschap van opperrabbijnen reist af naar Nederland om uit te drukken dat een verbod op koosjer slachten een grote klap voor de Joodse gemeenschap in Nederland en wereldwijd zou zijn.

april 2011: Nadat Bleker heeft aangegeven dat dieren extra lijden door onverdoofde slacht en dat er binnen islam en jodendom stromingen zijn die verdoofd slachten accepteren, zet de VVD de aarzelingen opzij.

mei 2011: CDA, ChristenUnie en SGP willen het slachten zonder verdoving niet verbieden, omdat dit raakt aan de vrijheid van godsdienst. De confessionele partijen willen voordat de Tweede Kamer de knoop doorhakt over het ritueel slachten eerst nog eens om de tafel met vertegenwoordigers van religieuze organisaties.

juni 2011: Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemt voor een einde aan het onbedwelmd slachten. Joodse en islamitische groeperingen krijgen alleen een ontheffing als ze kunnen aantonen dat een dier bij de rituele wijze van slachten niet extra lijdt. Het kabinet beraadt zich en komt later met een oordeel.

december 2011: De Eerste Kamer buigt zich over het wetsvoorstel. De verwachting is dat er 20 december over wordt gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden