Het is alsof Beau altijd al RTL Late Night presenteerde

Beau van Erven Dorens zit deze zomer op de stoel van Humberto Tan. Het is alsof hij RTL Late Night altijd al presenteerde.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Afgelopen vrijdag was Jan-Jaap van der Wal een van de gasten bij RTL Summer Night - het tijdelijke pseudoniem voor RTL Late Night. Van der Wal vertelde over zijn bezoek aan het programma The Daily Show, dat toen nog gepresenteerd werd door Jon Stewart. Het gesprek kwam op Trevor Noah, de nieuwe presentator. 'Dit was dé stoel die te vullen was in Amerika', zei Van der Wal over de omvangrijke erfenis van Stewart. 'Kijk', wendde hij zich tot Beau van Erven Dorens, die tijdelijk Humberto Tan vervangt als presentator. 'Jij neemt het nu ook over. Dat is altijd moeilijk, heftig, anders en je moet je eigen toon vinden.'

Van Erven Dorens knikte begrijpend. Had hij niet hoeven doen. Want tot nu toe geen enkel spoortje van 'moeilijk' of 'heftig'. En zijn eigen toon heeft Beau eigenlijk ook al vrij snel gevonden. Van Erven Dorens had nu met zijn familie in Griekenland kunnen zitten. Beetje gyros eten, ouzo drinken, met een scootertje naar strandjes rijden en in z'n blote kont snorkelen in het azuurblauwe zeewater. Maar Beau liet dat allemaal schieten om Humberto te vervangen. Hij doet dat nu een week, maar eigenlijk voelt het alsof Beau van Erven Dorens RTL Late Night altijd al heeft gepresenteerd.

Zo was vorige week de vlogger Snapking te gast, die in opspraak was geraakt omdat hij zijn fans - onder wie veel jonge kinderen - naar een 0900-nummer liet bellen à 1 euro per minuut. Als je maar lang genoeg aan de lijn bleef, zou Snapking vertellen wie de moeder van zijn kind was. (Verder alles oké, 2017?). Snapking bood zijn excuses aan en stamelde iets over 'eerst goed kijken wat de regels zijn'. Van Erven Dorens onderbrak hem: 'Nee, maar daar ben ik het niet mee eens. Je hebt het over regels, maar dit is gewoon moreel onjuist. Het gaat er niet om dat je het niet mag; dat je de regels beter moet kennen, maar dat je - ik lijk wel een soort vader! - de morele kwestie begrijpt (en hier sloeg Beau met zijn platte hand op tafel). Begrijp je dat?' Snapking antwoordde bevestigend, waarop Van Erven Dorens onmiddellijk doorging: 'Maar wat begrijp je er dan van?'

null Beeld RV
Beeld RV

Van Erven Dorens weet bij elk onderwerp precies de juiste toon te vinden. Dan weer streng, dan weer ernstig; of juist lollig, clownesk. Of invoelend, zoals toen afgelopen vrijdag de dood van het 6-jarige jongetje Tijn werd besproken. Van Erven Dorens hield het niet droog. Dat stoorde niet, zoals het ook niet stoorde dat hij aan het eind van een eerdere uitzending het Rembrandtplein op rende om een hijs van een joint te nemen; en zoals het ook niet stoorde dat hij na het optreden van de 15-jarige wereldkampioene paaldansen 'HEEL GOED, FANTASTISCH, LAAT JE HOREN, JAJAJAJA!' in zijn microfoon schreeuwde.

De hartstochtelijkheid spat er aan alle kanten vanaf. Opgeteld bij Van Erven Dorens' ervaring, zijn nieuwsgierigheid en de kameleonachtige kwaliteit zich moeiteloos aan elke situatie en gesprekspartner aan te passen, zorgt dat ervoor dat Humberto's jasje Beau als gegoten zit - als het hem al niet beter staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden