'Het is allemaal zo opgeklopt'

Vijf leden van motorclub Bandidos staan voor de rechter wegens verboden wapen- en drugsbezit. De strafeis is exorbitant, vindt de advocaat, ingegeven door angst voor een bendeoorlog.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

MAASTRICHT - Het was een indrukwekkend gezelschap, de zestig leden van motorclub Bandidos die maandag van de parkeerplaats naar het gerechtsgebouw marcheerden om hun steun te betuigen aan de 'collega's' die terechtstonden wegens verboden wapen- en drugsbezit. Ze kwamen uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Vrolijk ondergingen ze de veiligheidsmaatregelen voor en achter het detectiepoortje. Ze waren zelfs vriendelijk tegen de fotografen, want ze hadden 'niets te verbergen'.

De full colours en prospects waren met zovelen dat ze slechts per toerbeurt op de publieke tribune (dertig zitplaatsen) konden plaatsnemen. In de rechtszaal beriep hoofdverdachte Harrie R. (50), president van de Bandidos-afdeling in Limburg, zich vooral op zijn zwijgrecht. Soms kon hij zich niet inhouden: 'Voor de duidelijkheid: we zijn een motorclub die niet verboden is. Het wordt allemaal zo opgeklopt.'

Zulke lieverdjes bleken R. en vier medeverdachten toch niet te zijn. Officier van justitie Monique Smits somde 'een indrukwekkende verzameling wapens' op die vorig jaar september bij R. thuis in Nieuwstadt en in maart dit jaar in het clubhuis van de Bandidos in Geleen zijn gevonden, inclusief munitie: een Beretta-pistool, een Smith & Wesson-revolver (twee keer), een pistoolmitrailleur van Zastava, een semiautomatisch pistool van het merk Walther, een FN-revolver, een Nagrant-revolver, pepperspray, drie boksbeugels, een opvouwbaar mes.

'We zijn tegen de wapenvoorraad van de Bandidos aangelopen', aldus Smits. 'Wapens waarover men beschikt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Die kunnen een hoop ellende en maatschappelijke onrust veroorzaken. Met die wapens kunnen doden vallen.' Ze eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden tegen R. als 'leidinggevende'. Tegen drie andere clubleden en een sympathisant eiste ze lagere celstraffen.

'Exorbitant', noemde advocaat Gitte Stevens de strafeis tegen haar cliënt, die volgens haar is ingegeven door de angst voor een oorlog tussen rivaliserende motorclubs. 'Er is helemaal geen sprake van een bendeoorlog', zei ze. 'Een ordinaire rechtszaak over wapenbezit wordt enorm opgeblazen. Het is tekenend voor de overspannen reactie van het OM als het gaat om leden van motorclubs.'

Vooral Limburgse burgemeesters zijn al enige tijd bevreesd voor een bendeoorlog, zoals die ook net over de grens in Duitsland gaande is. Tot voor kort maakten vooral de Hells Angels de dienst uit in Nederland. De laatste tijd wisselen steeds meer leden van club en lopen de spanningen op. De komst van de Bandidos naar Nederland, met de voormalige Angel Harrie R. als leider, heeft de onrust vergroot.

Op zijn huis in Nieuwstadt (gemeente Echt-Susteren) is dit jaar twee keer een aanslag gepleegd. De burgemeester besloot de woning uit voorzorg te sluiten, waarna R. uitweek naar een huis in Geleen. Volgens justitie deed dit pand dienst als clubhuis van de Bandidos. Aan de vooravond van een inwijdingsfeest van de Bandidos in maart werd besloten tot een inval.

Volgens Stevens is niet te bewijzen dat haar cliënt iets te maken heeft met de gevonden wapens in het huis in Geleen. Een Smith & Wesson werd weliswaar verpakt in een sok aangetroffen in een zak hondenvoer in de achterbak van de Audi A6 van R. 'Heeft u een hond', vroeg de rechter. 'Ja, ik heb een hond', zei R. Een medeverdachte heeft verklaard dat hij het wapen in het hondenvoer heeft gestopt, volgens het OM om R. uit de wind te houden.

Twee wapens waren verstopt in een ingegraven ton op de erfgrens, afgedekt met een betontegel. In een stofzuiger werden op de plek van de stofzuigerzak een geluidsdemper en munitie aangetroffen. Op de wapens zijn dna-sporen van meerdere personen gevonden. Daarmee lijkt het moeilijk te bewijzen wie welk wapen in bezit had. Smits onderstreepte bovendien dat niet de Bandidos als motorclub wordt vervolgd, maar individuele personen.

Bij een doorzoeking van een caravan bij het huis van R. in Nieuwstadt vorig jaar heeft de politie geblunderd, zo bleek tijdens de zitting. In de caravan, waar een medeverdachte bivakkeerde, werd onder een kussen een Beretta gevonden. Het pistool werd op bed gelegd en gefotografeerd. Vervolgens werd de caravan door de politie afgesloten. Toen agenten het pistool een uur later kwamen ophalen, bleek het verdwenen. 'Iemand heeft de brutaliteit gehad om in dat ene uur het wapen te ontvreemden', aldus het OM.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden