Commentaar

'Het is absurd om de Turkse president als ongewenste bezoeker te verklaren'

Turkije is geen voorbeeldige rechtsstaat. Maar het is absurd om het land als een soort kankergezwel te kwalificeren.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe samen met de Turkse president Abdullah Gul (rechts). Beeld epa
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe samen met de Turkse president Abdullah Gul (rechts).Beeld epa

Is Turkije een voorbeeldige rechtsstaat? Heeft het land een onberispelijke democratie? Zijn minderheden, zoals Koerden en christenen, vrij van dwang en discriminatie? Is de persvrijheid in orde? Het antwoord op al die vragen is een ondubbelzinnig nee. Maar er moet onmiddellijk aan worden toegevoegd dat de algehele conditie van Turkije duidelijk beter is dan in het verleden, toen afwisselend de corruptie en de ijzeren vuist regeerden. Ondanks bedenkelijke autocratische tendensen binnen de huidige APK-regering - die voluit dienen te worden gelaakt - steekt het Turkse politieke bestel gunstig af bij dat van bijna alle andere landen in het Nabije Oosten.

Het is dan ook absurd om Turkije als een soort kankergezwel te kwalificeren en de president ervan tot ongewenste bezoeker te verklaren, zoals PVV-ers Wilders en Kortenoeven deden in de Volkskrant van zaterdag. Met een kritische houding tegenover islamisme is niets mis, maar hier leidt een obsessie met de islam tot wereldvreemdheid. Zouden we de diplomatieke contacten met Turkije op zo'n laag pitje zetten, dan zouden we nog veel resoluter afstand moeten nemen van landen als China en Rusland, waar de onvrijheid en repressie beduidend erger zijn.

Turkije is een opkomende mogendheid, gelegen op een belangrijke plek in de wereld. Het is een - nog altijd gewaardeerde - lidstaat van de NAVO. Er wonen zo'n 400 duizend migranten van Turkse origine in Nederland. Allemaal goede redenen om de Turks-Nederlandse banden te koesteren. De 400ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen is een uitstekende gelegenheid om de dialoog te intensiveren. En natuurlijk is de president van Turkije dan een welkome gast.

Er zijn enkele regimes die hun eigen bevolking en de wereldvrede zo zeer bedreigen dat maximale afweer is geboden. Voor de rest zijn de strikte - zij het ook selectieve - normen van de PVV slechts goede raad voor krentenwegers. Een zinvolle buitenlandse politiek in een weerbarstige wereld kan er niet mee worden gevoerd.

Paul Brill is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden