OverzichtVersoepelingen

Het is 1 juni: wat verandert er allemaal?

Het land gaat weer iets verder van het corona-slot. Aan de basisregels wordt niet getoornd. Maar de anderhalvemetersamenleving wordt nu ook een reserveringssamenleving - er is best wat mogelijk, mits vooraf geboekt en besproken. Wat verandert er precies vanaf 1 juni?

Ook in het stadshart van Nieuwegein wordt het drukker op straat.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Groepen

Het enigszins verwarrende verbod op samenkomsten buiten (spontaan was wel toegestaan tot maximaal drie man, gepland helemaal niet) wordt opgeheven. In principe mag je met zo veel mensen als je wilt afspreken in de buitenlucht, mits je anderhalve meter afstand houdt. 

In alle publiek toegankelijke gebouwen mogen maximaal dertig man samenkomen, exclusief personeel. Ook hier geldt uiteraard dat de gepaste afstand gehouden moet worden, behalve als je in hetzelfde huishouden woont. 

Thuis geldt er geen limiet meer voor het aantal mensen dat op bezoek mag komen. Maar je moet altijd anderhalve meter afstand houden, ook in de tuin of op het balkon. Een barbecue met wat vrienden mag dus, maar op overlast wordt wel gehandhaafd.  

Horeca

Restaurants en cafés gaan weer open, onder strikte voorwaarden. Binnen mogen hoogstens dertig gasten aanwezig zijn. In tegenstelling tot wat eerder werd aangekondigd is het maximum van dertig toch exclusief personeel. Anders is het niet te doen om de zaak rendabel te houden, erkende premier Rutte. 

Wie de horeca wil bezoeken, moet vooraf reserveren, zelfs als je alleen even aan de bar wilt zitten. Ook moet je anderhalve meter afstand houden tot iedereen met wie je niet samenwoont. Een zogenoemd checkgesprek vooraf is verplicht: zo controleert de uitbater of gasten klachten hebben. Enkele apps zijn inmiddels in dit gat gesprongen, zoals checkgesprek.nl.

Terrassen mogen zo veel mensen ontvangen als de ruimte toelaat, zolang iedereen maar op de gepaste afstand zit. Gaat de bediening controleren of de klanten huisgenoten of partners zijn? Vermoedelijk niet, er wordt een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid. Pas bij drietallen gaan boa’s controleren, zei minister Ferd Grapperhaus tegen Nieuwsuur. ‘Het is voor handhavers op straat en de horeca ondoenlijk als je ieder duo moet vragen: waar is je geboortebewijs en je inschrijving en dat soort dingen.’

Stefan Duurkoop, eigenaar van de stadsbrouwerij Wageningen, bekijkt op zijn terras hoe de regels voor hem gaan gelden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Onderwijs

Dinsdag gaan de middelbare scholen beperkt open. Alle leerlingen moeten anderhalve meter afstand tot elkaar houden, waardoor ze in kleinere groepjes naar school zullen gaan. Dat betekent dat het merendeel van de scholieren maar één dag per week naar school zal gaan. Op de andere dagen volgen ze digitale lessen thuis. 

De bedoeling is dat scholieren het openbaar vervoer zo veel mogelijk vermijden en met de fiets of lopend naar school gaan. Er wordt speciaal vervoer geregeld voor leerlingen die meer dan 8 kilometer van school wonen. De gemeente Amsterdam stelt ruim 1.600 leenfietsen beschikbaar voor scholieren die geen fiets hebben.

Op maandag 8 juni gaan de basisscholen helemaal open, zonder beperkingen, omdat kinderen een lager risico lopen en het ondoenlijk is om hen voortdurend afstand te laten houden. De buitenschoolse opvang gaat ook op 8 juni weer open. 

Cultuur

In theorie kun je vanaf maandag een concert of een toneelstuk bezoeken, zelfs festivals zijn toegestaan. Maar dan wel met hoogstens dertig man. Een bioscoopbezoek is in die opzet logischer dus. Vooraf reserveren is ook hier verplicht, net als een checkgesprek, precies zoals in cafés en restaurants. Tussen bezette bioscoopstoeltjes zullen er drie vrij moeten blijven, of wat dan ook het equivalent van anderhalve meter is. 

In musea geldt geen limiet van dertig man, maar bezoekers moeten wel anderhalve meter afstand houden. De grootte van het gebouw dicteert hoeveel mensen er binnengelaten mogen worden. Kaartjes dienen vooraf gekocht te worden. 

OV

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes voor iedereen van 13 jaar en ouder in het openbaar vervoer verplicht. Maar dan wel niet-medische mondkapjes, want de medische moeten voor de zorg en cruciale beroepen worden bewaard. Het mondkapje moet bovendien vers zijn, ’s ochtends een ander kapje dan ’s avonds dus, of tussendoor even snel wassen. Op het perron is het mondkapje niet verplicht. 

Wie zich niet aan de regels houdt riskeert een boete van 95 euro, maar de kans dat die wordt uitgedeeld is klein. Conducteurs hebben geen bevoegdheid om de boete uit te schrijven. Handhavers en agenten hebben het al druk genoeg en gaan niet actief speuren naar mondkapjesloze mensen. 

Als stelregel geldt: alleen noodzakelijke reizen. Maak er geen uitje van dus. Om aan de anderhalve meter te kunnen voldoen zijn alleen de stoelen aan het raam beschikbaar. Fietsen mogen niet mee in de trein. Ook gaan de deuren vanzelf open, zodat niemand op het knopje hoeft te drukken. In sommige rijtuigen zijn spatschermen opgehangen. 

LEES OOK

Ik ga op reis en ik neem mee: mondkapje wel, fiets niet
De NS en alle stads- en streekvervoerders pakken vanaf volgende week de reguliere dienstregeling grotendeels weer op. Of het direct stormloopt, is zeer de vraag. Wat verandert er allemaal?

Waar in Europa zijn Nederlandse toeristen deze zomer welkom?
Waar in Europa kan de Nederlandse toerist op vakantie deze zomer? De situatie is onoverzichtelijk, maar vakantiegangers en ondernemers hopen dat na 15 juni steeds meer grenzen open zullen gaan. Een overzicht. 

Plan voor ‘terrassenzee’ in binnenstad Breda: ‘Een inhaalronde voor de horeca’
Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni dertig gasten binnen ontvangen, maar zo’n limiet is er niet voor terrassen. Ondernemers in Breda zien hun kans schoon. Hun plan om de binnenstad om te toveren tot ‘terrassenzee’ wordt gesteund door burgemeester, politie en brandweer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden