Column

'Het Iraanse regime juicht juist om besluiten als die van Apple'

Zolang het westen maatregelen neemt die Iraanse jongeren isoleert, zoals het besluit van Apple, of van onze eigen ministers Rosenthal en Leers, staat het Iraanse regime te juichen, schrijft Ferdows Kazemi.

Foto op Twitpic geplaatst door een groep op de Universiteit in Teheran in 2009. Beeld AFP
Foto op Twitpic geplaatst door een groep op de Universiteit in Teheran in 2009.Beeld AFP

De groene beweging van 2009 in Iran wordt ook wel eens de Twitter-revolutie genoemd. Iran kwam voor de eerste keer in de geschiedenis van na de islamitische revolutie virtueel heel actief in contact met de buitenwereld. De virtuele wereld maakte het voor de Iraanse jongeren mogelijk om in contact te komen met hun lotgenoten in het binnenland, en hun proteststem te laten horen in het buitenland. De techniek die tot dan toe bijgedragen had aan de bewustwording van jongeren in Iran, droeg ook aan de totstandkoming van hun opstand tegen onderdrukking.

Ayatollahs werden zenuwachtig en schakelden China in voor het beperken van de functionaliteit van de techniek die de internettoegang in Iran mogelijk maakte. Bijna alles werd gefilterd, maar wat gefilterd kan worden kan ook ont-filterd worden. Sindsdien blijven jongeren improviseren om in contact te blijven met het westen.

Zodoende is Facebook, ondanks het filter, als belangrijkste medium nog altijd in de lucht gebleven. Ik hoef maar naar mijn eigen contacten uit Iran op Facebook te kijken om optimistisch te blijven over de beweging die heel langzaam in Iran zijn pad vindt naar een vrij Iran. Het mooiste is dat geen van die mensen gelooft in wapens om zich te ontdoen van de religieuze dogma's die de onderdrukking in Iran veroorzaakten.

Internet speelt een zeer essentiële rol bij de bewustwording van de Iraanse bevolking. En die is noodzakelijk, willen we dat Iran zich bevrijdt van de islamitische dogma's en een acceptabele relatie opbouwt met de rest van de wereld. Het Iraanse volk is het enige dat haar autoriteiten de macht gegeven heeft, en het kan ze ook als enige de macht afnemen. Elke westerse maatregel tegen de bevolking, kan die bevolking in de schoot van het islamitische regime duwen en een stap verder verwijderen van de rest van de wereld. Het is daarom niet slim om sancties tegen Iran zo ver uit te breiden dat ze voornamelijk de bevolking raken in plaats van de autoriteiten.

Het is bijvoorbeeld niet slim om Iraanse studenten en kenniswerkers geen studievisum of werkvisum te verlenen, zoals onze ministers Rosenthal en Leers besloten hebben. Het is een dubbele fout van deze ministers. Door dit besluit verspeelt Nederland aan de ene kant haar kansen als vergrijzend land dat specialisten uit het buitenland hard nodig heeft, en verkleint het aan de andere kant de kans op democratie in een land dat, door haar dogmatische denkbeelden in relatie tot andersdenkenden, al decennia lang het westen treitert en haar eigen volk onderdrukt.

Ik las op volkskrant.nl dat ook Apple besloten heeft om Iraniërs uit te sluiten voor diensten en producten aangeboden door dat bedrijf. Dit is erg vervelend en onbegrijpelijk. Ik hoop niet dat ook Microsoft een voorbeeld neemt aan Apple. In dat geval raken Iraanse jongeren geheel geïsoleerd. Het verbaast me dat men dit zich niet realiseert. Sociale isolatie is de vijand van democratie. Het Iraanse regime juicht deze juist toe. Hoe kunnen sommigen zo dom zijn door onbewust de doelstellingen van de islamitische autoriteiten na te streven?

Of moet ik de complotdenkers gelijk geven in hun bedenkingen over de intenties van politici en grote bedrijven? Hebben ze gelijk dat democratie in het Midden-Oosten de economische zelfmoord van het Westen inhoudt? Wellicht wel, maar ik blijf hopen voor vrijheid en democratie voor alle volkeren die daarnaar verlangen. En ik doe een dringende beroep op het geweten van Nederlandse politici om te vechten voor het realiseren van dit grote goed in de rest van de wereld.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden