Het interesseerde me ballen waar rest van mulo op reed

Het uitgaansleven van Wiel (64) begon ooit bij wijlen café Bonaparte in Venlo. Vijf jaar geleden opende een goede kennis van de waterscouting preuf- en praotlokaal De Klep, in hetzelfde straatje. 'De cirkel is rond.'

Redactie
Wiel (64) Beeld
Wiel (64)Beeld

Wiel: 'Ik verdien al 43 jaar mijn brood bij het UWV. Vroeger ging ik nog weleens op vrijdag na het werk met collega's het stof van de dossiers spoelen. Maar ja, men gaat trouwen, men krijgt kinderen, dan wordt het minder. Ik ben ook getrouwd geweest, en tien jaar geleden bijna een tweede keer. Vlak voor de trouwdag is mijn toenmalige vrouw - ik zeg nog altijd vrouw - plotseling overleden. Inmiddels heb ik een allerliefste vriendin.

'Ik ben altijd naar het café blijven gaan, om mensen te ontmoeten die ik niet alle dagen tegenkom. Daarin verschil ik van mijn familie; ik ga uit, vier vastelaovend, heb graag mensen om me heen. Zonder ze tekort te doen: ze zijn wat stugger in de omgang dan ik.

'We zijn katholiek opgevoed. Toen mijn moeder kwam te overlijden, 31 jaar geleden, was mijn jongste zoon een week oud. Er kwam zo'n zwartrok, sorry voor het woord, naar ons huis om de begrafenis te regelen. De woonkamer hing vol kaartjes, kleertjes, noem maar op, maar geen woord over de geboorte van onze zoon. Geen woord! Voor mij was het toen klaar met het geloof.

'Toen mijn tweede vrouw stierf, viel het mijn familie wat rauw op het dak dat we én niet naar de kerk gingen én na afloop een lekkere borrel gingen drinken in het café. Eigenlijk ben ik altijd een beetje het buitenbeentje van de familie geweest. Dat is niet erg, ik vind het juist wel leuk. Misschien is het ook een generatieverschil - mijn broer is 81, mijn zus wordt 77.

'Er werd misprijzend gekeken naar mijn tienerkamer vol langharige muzikanten en Puch-meisjes. Zelf had ik geen Puch, geen Kreidler, geen Zündapp. Het interesseerde me de ballen waar de rest van de mulo op reed. Mijn eerste brommer was een Honda, mijn tweede een Berini Speedomatic. Op de Honda ben ik naar mijn eerste concert gereden, de Oscar Benton Blues Band in Helden. Ik moest en zou er heen, ook al wilde niemand mee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden