Het ijsblikje

Persoonlijk hebben wij een immense hekel aan betweters die ons na terugkeer uit den verre precies weten te vertellen waar we eigenlijk allemaal langs hadden gemoeten....

Martijn van Calmthout

Maar er zijn uitzonderingen, en één daarvan is Fred Savrij Droste van de Duits-Nederlandse drinkblikfirma Schmalbach-Lubeca in Deventer. Dat was ooit het roemruchte Thomassen & Drijver-Verblifa.

Zijn we net terug uit Spanje, meldt hij nu dat we daarginds een belangwekkend experiment over het hoofd hebben gezien. Welk? Een van de wereldmerken ijsjes doet er een proef met de verkoop van in blik verpakt ijs door automaten.

En hij, Fred Savrij Droste, business development manager, volgt dat experiment met argusogen. Van de uitkomsten, immers, hangt de toekomst af van een nieuw idee dat hij begin vorige maand liet registreren. De blikman: 'Als consumenten er niet aan willen, aan ijsjes uit de automaat, dan laten we het meteen weer lopen.'

Maar als het aanslaat, zou de toekomst van het betere ijs op een stokje wel eens een verrassende wending kunnen nemen. Dan gooit de ijseter binnenkort een duit in een gleuf, haalt er Savrij Drostes blikje uit, trekt er aan het lipje het hele deksel af en neemt er aan het stokje een heus ijsje uit.

Savrij Droste: 'Wij doen nu eenmaal in blik. We proberen dus de aanwendingen voortdurend verder uit te breiden. Na bier en koolzuurhoudende dranken hebben we de laatste jaren een concept voor platte vruchtensappen ontwikkeld. En een ingbouwde schuimvormende capsule voor bijvoorbeeld Engelse bieren of milkshakes.' En nu zou het ijsblikje er nog bij kunnen komen.

Let wel: kúnnen, want op de markt is er nog niks. Maar Schmalbach-Lubeca zette bij de drie grootste ijsreuzen al wel uitgebreid uiteen waarom een blikje de ideale verpakking is voor de machineverkoop van ijsjes. Te weten: het ijs is daarin met geringe aanpassingen uit te venten via bestaande automaatsystemen. Alleen aan de koeling zou wat gesleuteld moeten, welbeschouwd.

Aan het blikje ook, maar dat is peanuts voor een firma als Schmalbach-Lubeca. Veel wil Savrij Droste er niet over zeggen. Maar uit de bouwtekeningen blijkt wel dat vooral het deksel nog wat moet worden aangepast. En misschien moet er een opklapbaar ijsstokje worden bedacht.

Dat is de moeite waard, want vergeet de overige voordelen niet, memoreert de blikman. Het ijsje is gegarandeerd hygiënisch verpakt. En het kan onderweg tegen een stootje, vooral als er een klein drupje vloeibaar stikstof mee wordt ingeblikt, zodat de verpakking iets onder druk staat.

Wat ten slotte uitbaters zal aanspreken: mocht de koeling het onverhoopt begeven, dan staat de automaat niet meteen in een grote plas gesmolten ijs, zoals met oudere papierverpakte ijssystemen nogal eens schijnt voor te komen.

Hebben we overigens ook nergens gezien, in Spanje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden