Het ijs ligt er 'fantastisch' bij, maar 'grote problemen' in zuidoosten

Op de persconferentie van de Vereniging Friesche Elfsteden werd vanmorgen zoals verwacht nog geen datum bekendgemaakt voor een Elfstedentocht. Het goede nieuws: op veel delen van de route ligt het ijs er 'fantastisch' bij. Maar er is ook slecht nieuws: in de zuidoosthoek zijn nog 'grote problemen'. Lees hier van minuut tot minuut de persconferentie terug.

Een deelnemer aan de Alternatieve Elfstedentocht heeft het koud.Beeld reuters

09.53 uur De persbijeenkomst is afgelopen. Een samenvatting: Op veel plekken in de route ligt het ijs er fantastisch bij. 'Dik, zwart ijs', zei voorzitter van de Vereniging Friesche Elfsteden Wiebe Wieling. Met name in het noorden en ook in traditionele probleemgebieden als Harlingen 'kan er bijna een Elfstedentocht worden georganiseerd'.

Maar, 'de ketting is zo sterk als de zwakste schakel', zei ijsmeester Jan Oosterboer. En die zwakke schakel bevindt zich in de zuidoostpunt van de route. Daar is over kilometers lengte het ijs niet dik genoeg. Het rayonhoofd van Balk is er gisteren nog doorheen gezakt. Er wordt met man en macht gewerkt om de problemen het hoofd te bieden; er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een alternatieve route. Maar het enige wat echt kan helpen: nog meer vorst.

Voor de rest is de Vereniging er helemaal klaar voor. Alle draaiboeken zijn geprofessionaliseerd en af. Gemeentes, veiligheidsregio's, vervoersmaatschappijen; de gehele organisatie is gereed. Zelfs de zin die Wiebe Wieling zal uitspreken als de tocht doorgaat, heeft hij al drie jaar in zijn hoofd, zei hij tijdens de persconferentie. De Vereniging wil dan ook niets liever dan de Tocht uitschrijven. Voorlopig kan dat echter nog niet. Woensdag komen de rayonhoofden weer bij elkaar, en woensdagavond volgt een nieuwe persconferentie.

09.52 uur
De ijsmeesters en rayonhoofden gaan vandaag naar de zuidwesthoek, omdat daar de grootste problemen liggen.

09.50 uur
'Iedereen is klaar voor', zegt Wieling. 'We hebben alles gedaan wat we moesten doen als het gaat om de voorbereiding.' Er wordt gerekend op 1,5 tot 2 miljoen bezoekers. 'Alle draaiboeken liggen klaar'. Ook de Vereniging wil niets liever dan de Tocht organiseren, benadrukt Wieling een aantal maal.

09.48 uur
Belangrijkste uitgangspunt blijft: het moet veilig zijn voor de mensen. En ook aan de 'voorkant' van de Tocht blijft die zoals die is: dus op 1 dag verreden, met klunen en met stempelposten.

09.47 uur
Wiebe Wieling beantwoordt een vraag in het Fries. Hij zegt dat een dooiperiode op zich niet rampzalig hoeft te zijn. Dan kan de bovenlaag smelten en weer aangroeien. Maar het liefst heeft hij een lange vorstperiode.

09.46 uur
Met name in het zuidoosten, bij Stavoren en Luts, zijn forse problemen. Dat meldde voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden maandag.

De weersvoorspellingen lijken nog goed, aldus Wieling, maar het is wel de vraag of de kwaliteit van het ijs in het zuidoostelijke deel goed genoeg zal zijn. 'Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee. Maar er wordt met man en macht gewerkt.'

09.45 uur
De problemen zitten tussen kilometer 44 en 74. 'Maar die gaan we tackelen', zegt ijsmeester.

09.45 uur
'Het moet gaan vriezen', zegt Wieling.

09.44 uur
Het gaat om een zwak gebied over meerdere kilometers. Er wordt wel gekeken naar alternatieve routes over het meer bijvoorbeeld.

09.43 uur
De kwaliteit van het ijs is over het algemeen goed. 'Dik, zwart, dik ijs'. 'De hele noordkant van de route is goed', zegt Wieling.

09.41 uur
'Het is niet de bedoeling dat we gaan lopen met z'n allen', zegt de ijsmeester. IJstransplantaties zijn mogelijk voor wakken, maar niet voor 'kilometers routes'.

09.41 uur
'Het wordt puur handwerk', zegt de ijsmeester over de voorbereidingen. Er wordt heel veel geveegd door mensen met bezems en sneeuwschuivers.

09.40 uur
Maar heel negatief is de ijsmeester ook weer niet. 'Het ijs ligt er fantastisch bij'. Ook Harlingen, normaal een probleemgebied met brak, water is al bijna klaar voor de Tocht.

09.39 uur
Die sneeuw van afgelopen vrijdag is het probleem geweest. En de temperatuur is ook een probleem. Bij een nacht vorst van -6 of -7, groeit het ijs met 0 tot 1 centimeter per nacht. 'Gaat u maar rekenen.'

09.39 uur
Het Slotermeer is een groot probleem. Het rayonhoofd van Balk is er zelfs door het ijs gezakt. Vandaag gaan ze kijken of het lukt om het meer over te steken. Lukt dat, dan is hij alweer een stuk positiever.

09.38 uur
Nu ijsmeester Jan Oosterboer. 'De rest van het ijs is prima'.

09.37 uur
Met name de kwaliteit van het ijs in de zuid-oostpunt van Friesland 'baart ons zorgen'.

09.36 uur
Woensdag is er weer persconferentie. Maar vandaag geen datum of een kanspercentage.

09.36 uur
In het zuiden zijn er nog wel 'grote problemen'. Daar kunnen geen mensen overheen worden gestuurd.

09.35 uur
Er is afgelopen week sprake geweest van 'een fantastische ontwikkeling'. In het noorden vooral, de wakken die er zullen zijn, zullen geen belemmering vormen.

09.34 uur
De Vereniging gaat 'voortdurend naar buiten treden', zegt voorzitter Wieling.

09.34 uur
Vroeger kon de vereniging in alle rust de Tocht voorbereiden, nu kan dat niet meer. 'We zitten zelfs op Twitter'. De Vereniging gaat nu zelf naar buiten treden.

09.34 uur
Er kan nog niet worden gezegd op welke datum de Tocht kan doorgaan. De belangstelling is massaal, zegt Wieling. Daarom is er een persconferentie belegd.

09.33 uur
Wieling wil er nogmaals op wijzen dat wanneer het gaat vriezen, dat het niet zo is dat er dan ook een Elfstedentocht is. 'Wij willen niets liever dan die Elfstedentocht organiseren'.

09.32 uur
Er wordt duidelijk gemaakt zometeen hoe de hele route ervoor staat. 'Het is een prachtige winter', zegt hij.

09.31 uur
Het doel is duidelijk. We willen u informeren over de stand van zaken, zegt hij.

09.31 uur Wiebe Wieling neemt het woord.

09.31 uur
Het is hier live te volgen.

09.30 uur
Het is bijna net zo spannend als de Tocht zelf, het wachten op de persconferentie: 1 minuut nog.

09.29 uur
Er zijn veel journalisten op de persconferentie afgekomen, zoals valt te verwacht bij een bijeenkomst over de Tocht.

09.28 uur
Over twee minuten begint, zo valt op te maken uit het gemompel.

09.27 uur
De leden van de Vereniging Friesche Elfsteden zitten er klaar voor. De persconferentie begint.

09.26 uur
Bekende (oud-)schaatsers dromen natuurlijk van een tocht. Erben Wennemars en Mark Tuitert zijn druk aan het trainen, de kersverse Nederlandse kampioene Marrit Leenstra gaf al aan het WK Allround te laten schieten voor de tocht. Sven Kramer en Ireen Wüst gaan wel naar het WK, en dus niet naar Friesland.

09.23 uur
Wie de voorspellingen volgt op Twitter, wordt - niet verrassend - helemaal niets wijzer. Vrijdag, zaterdag, maandag en dinsdag worden vaak genoemd. Maar ook: 'Eind van de week DOOI'

09.21 uur Ook Omrop Fryslân wacht een drukke week. En zoals dat dan gaat in tijden van schaatskoorts: dan zoeken ook de media elkaar op.

09.19 uur
Alles hangt natuurlijk af van hoe lang het nog blijft vriezen in Nederland. De weersverwachting die 15 dagen vooruit kijkt - met hoeveel slagen om de arm je zo'n voorspelling ook moet bekijken - ziet er goed uit. Het blijft tot en met komend weekend vriezen.

09.18 uur
Als u nu nog mee wilt doen met de Elfstedentocht, bent u veel te laat. Hier kunt u lezen hoe - bij bijvoorbeeld een tocht over 15 jaar - wel mee kunt doent.

09.16 uur
De hotels in Friesland werden dit weekend platgebeld. Veel mensen wilden alvast voor komend weekend een kamer reserveren. Schaatsliefhebbers gokken erop dat bijvoorbeeld zaterdag de Tocht zou kunnen plaatsvinden.

09.15 uur
Vandaag zal overigens sowieso nog geen datum worden bekendgemaakt. Woensdag komen de rayonhoofden weer bij elkaar, zo is gisteren afgesproken. Op veel plekken is het ijs nog lang niet dik genoeg. Ook zijn er nog wakken. Voor een Tocht is op de hele route een ijsvloer van 15 centimeter dik vereist.

09.13 uur
Enkele marathonschaatsers nemen de voorbereiding zeer serieus: Leden van de BAM-ploeg hebben gistermiddag het ijs op de de finish - de Bonkevaart in Leeuwarden - al verkend.

09.12 uur
Voorzitter van Tocht Wiebe Wieling, is redelijk optimisticht. 'De kans die er nu is, is er één in 15 jaar. Die moeten we benutten. Er ligt een pak ijs over 200 kilometer, soms heel veel, op andere plekken nog veel te weinig. Maar nu het blijft vriezen, moet de natuur de rest doen', zegt hij in de Telegraaf.

09.04 uur:
En ook komende nacht wordt het weer zeer koud. Het KNMI voorspelt lokaal zeer strenge vorst, met temperaturen tot onder de min 15 graden. De vorstperiode zou nog zeker tot het komende weekeinde aanhouden, wat de kans op een Elfstedentocht sterk vergroot.

09.03 uur
Om met het goede nieuws te beginnen; vannacht heeft het weer streng gevroren. Vannacht daalde de temperatuur op veel plaatsen in de provincie Friesland tot onder de min 10 graden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden