Het ideale doelwit van 2011

Winnaar van de Inktspotprijs 2011 is Siegfried Woldhek, politiek tekenaar van NRC Handelsblad. Maar de bron van inspiratie 2011 is zonder twijfel staatssecretaris Bleker: die handen in de zakken en dan dat hoofd.

De tekenaar is de jager, de politicus de prooi. Henk Bleker is een dankbare prooi. Is het vizier op hem gericht, de lens van de camera, dan blijft Henk Bleker met graagte bijna onbeweeglijk zitten. Of staan. Vaak met de handen in de zakken: nonchalance als uiting van zelfverzekerdheid.


Vuurt u uw vraagjes maar af.


Vorige week, in de foyer van zijn ministerie, week de nonchalance zelfs niet toen een verslaggever van het actualiteitenprogramma EénVandaag het bestond de staatssecretaris (58) van harte te feliciteren met zijn nieuwe, jonge (26 jaar) liefde. Als vanzelf beantwoordde Bleker de vraagjes, het hoofd liep niet eens rood aan, de handen kwamen niet uit de zakken om de verslaggever een flinke mep te geven.


Dat hoofd van Bleker helpt de tekenaars anders wel. Siegfried Woldhek, gisteren bekroond met de Inktspotprijs 2011, portretteerde Henk Bleker in maart van vorig jaar in NRC Handelsblad als een boer op klompen die bloemen vertrapt. Weer met die handen in de zakken. Maar het belangrijkste is dat hoofd.


Uit het juryrapport: 'Ook al is één expliciete gebeurtenis - het natuurbeleid - de aanleiding voor deze tekening, het voelt meer als een totale typering van Henk Bleker. Een portret dat op sublieme wijze een mengeling van sluwheid, onverzettelijkheid en machtsbelustheid uitdrukt, impliciet en zonder tekst.'


Het wekt geen verbazing dat Henk Bleker in 2011 een bron van inspiratie is geweest voor veel politieke tekenaars. De jury van de prijs voor de beste politieke spotprent ontving meerdere inzendingen met de ponyfokker uit Vlagtwedde als hoofdfiguur. Volkskrant-tekenaar Jos Collignon liet zich inspireren door het befaamde briefje aan asielzoeker Mauro dat Bleker aan het eind van een uitzending van Pauw & Witteman over tafel schoof.


Henk Bleker ís in zekere zin een karikatuur. Of speelt het. Bij voorkeur acteert hij het Groningse boertje dat ook maar bij toeval op het Binnenhof verzeild is geraakt. Dat wars is van Haagse conventies. Om dat nog eens te beklemtonen, hult Bleker zich veel in jeans, ontbreekt vaak de stropdas en draagt hij graag rock-'n-roll-puntschoenen.


Nee, Bleker zou niet tot het kabinet toetreden, verzekerde hij vijftien maanden geleden toen hij als interim-voorzitter van het CDA nationale bekendheid verwierf. Sindsdien serveerde hij Ab Klink af, joeg alle natuurbeschermers en provincies op de kast en tartte hij de Vlaming door een Zeeuwse polder te sparen. De tekenaars kunnen de pennen en potloden weer slijpen, want juist de komende drie maanden zal het vizier vooral op deze staatssecretaris zijn gericht.


Arabische Lente


Rechts: explosieve Kadhafi door Pluis (Eric van der Wal) in De Telegraaf.


Onder: 'Cry Egypt' door de Iraanse tekenaar Farhad Foroutanian die sinds 1986 in Nederland woont.


Mauro


Boven: de strip van Jos Collignon over het beruchte briefje dat Henk Bleker asielzoeker Mauro toeschoof. Links: Minister Leers (Asiel) als martelaar door Trik.


Crisis


Rechtsmidden: circusact van Angela Merkel door Ruben Oppenheimer. Rechtsonder: Argus (René Leisink). Hierboven Mao Zedong op een 50-eurobiljet door Marijn (Mat Rijnders).


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden