Column

Het hypocriete moralistische vingertje en de Realpolitik

Premier Rutte zei gisteren in de Tweede Kamer dat hij weinig trek heeft in een Nederlands onderzoek naar de vraag of Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Wel zal hij er in Brussel op aandringen dat de vluchtelingenorganisatie UNHCR wordt gevraagd te kijken wat er waar is van de beschuldigingen. Die organisatie zei al eerder dat van 'structurele' uitzetting geen sprake is.

Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije. Beeld ANP
Vluchtelingen komen aan op Lesbos vanuit Turkije.Beeld ANP

Maar volgens Amnesty International is dat wel zo. En Nieuwsuur had dinsdagavond een knappe reportage van correspondent Lucas Waagmeester, waarin uitzettingen niet keihard werden bewezen, maar waaruit je toch wel heel erg sterk de indruk kreeg dat bussen met Syrische vluchtelingen de grenspost bij Cilvegözü passeren, op weg naar Syrisch grondgebied, met het verzoek daar uit te stappen.

Het op 18 maart gesloten akkoord tussen de EU en Turkije werkt: in maart vroegen nog maar 127 Syriërs asiel aan in Nederland. Nog niet de nul die Rutte in januari als streefcijfer noemde, maar wel een geruststellend aantal.

De prijs: diepe ellende op Griekse eilanden vol vluchtelingen, veerboten die Syriërs terugbrengen naar Turkije en wellicht het terugsturen van uitgeweken Syriërs naar hun thuisland - maar dat laatste weten we dus nog niet zeker.

De Tweede Kamer ging er gisteren fors tegenaan, in het debat over de deal met de Turken. Volgens Jesse Klaver van GroenLinks is Europa moreel door de bodem gezakt en Sharon van Gesthuizen (SP) noemde het 'een smerige deal die de president van Turkije beloont voor slecht gedrag'.

Moreel is er van alles aan te merken op de deal en die heeft zeker smerige kanten. Maar als de Kamer die had willen voorkomen, had ze zich in januari moeten uitspreken voor de ruimhartige opvang van nog een paar honderdduizend Syriërs, als Nederlandse bijdrage aan een Europese oplossing van het probleem. Klaver had daar wellicht zijn steun aan willen geven, bij de SP heb ik daarover mijn twijfels.

Een meerderheid in ons parlement wilde een eind aan de toestroom van vluchtelingen, de ene partij met verwijzing naar binnenkomende verkrachters en terroristen, andere uit angst voor groei van de partij die verwees naar binnenkomende verkrachters en terroristen en Halbe Zijlstra vanwege een run op de ooglidcorrecties en borstvergrotingen.

De oplossing van onze problemen zou onvermijdelijk smerige consequenties hebben, dat wist iedereen. Internationale problemen los je niet op met polderpolitiek: ze worden aangepakt volgens de harde wetten van de realpolitik. Turkije (wat je er verder ook van vindt: het land telt momenteel wel drie miljoen Syrische vluchtelingen) een bom geld en nog wat voordeeltjes, in ruil voor het tegenhouden en opnemen van Syrische reizigers met bestemming Europa.

Bij de realpolitik hoort ook Ruttes afwijzing van een Hollandse onderzoekscommissie, de premier leert snel. Het is ongewenst dat de bevindingen van Lucas Waagmeester en anderen officieel worden bevestigd door een onafhankelijke partij of een Haags reisgezelschap onder leiding van Harry van Bommel. Dat zou de relatie met president Erdogan verder onder druk zetten. En die is toch al over de rooie omdat een Duitse satiricus op tv heeft gezegd dat hij aan fellatio doet met honderd schapen en een kleine pik heeft.

Merkels 'onnodig beledigend': realpolitik. Want Erdogan wordt wel geacht onze problemen op te lossen.

Zeker, het is smerige politiek. Maar we hebben er zelf om gevraagd, dus het lijkt een beetje hypocriet om nu met het moralistische vingertje te gaan zwaaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden