Update

Het huwelijk van minuut tot minuut: de jurk, het ja-woord en de kus

Kate Middleton en Prins William hebben elkaar vandaag het ja-woord gegeven. In een met beroemdheden gevuld Westminster Abbey legden beiden de zelf geschreven huwelijksgeloften af. Een miljoen mensen - en nog veel meer tv-kijkers - zagen vervolgens hoe de open koets met het bruidspaar naar Buckingham Palace reed. Een menigte van een half miljoen mensen verzamelde zich daarna voor het balkon van het paleis. Om 14:30 uur werd hun geduld beloond met niet één, maar twee kussen. vk.nl volgde de gebeurtenissen vandaag op de voet.

null Beeld ap
Beeld ap

Hieronder een verslag van minuut tot minuut van het huwelijk van prins William met zijn geliefde Kate. Lees hier het verslag uit Londen van Volkskrant-verslaggever Peter de Waard.

17:49 uur: De politie meldde eerder dat het totaal aantal arrestaties van vandaag nu op 52 ligt.

17:46 uur:
De woordvoerder van prins William meldde vandaag dat het stel de komende tijd niet veel pubieke optredens zal hebben. Prinses Kate heeft tijd nodig om te wennen aan haar nieuwe rol; en William heeft zijn fulltime baan als piloot bij de Royal Air Force.

17.25 uur:
Koningin Elisabeth verlaat het paleis, nadat de door haar aangeboden lunch is afgelopen. Ze vliegt nu met haar man naar Schotland om daar het weekeinde door te brengen.

17:00 uur:
Ook prins Harry en vader Charles verlaten nu ook Buckingham Palace. Zij rijden in een klassieke Rolls Royce.

17:00 uur:
William en Kate hebben ondertussen de lunch verlaten. Het echtpaar reed weg in een open Austin Martin - eigendom van prins Charles. Op het nummerbord was een bordje met 'just Wed' bevestigd.

15:59 uur:
Een van de feestjes was in Downing Street, waar de familie Cameron woont. Mensen konden daar onder meer genieten van koekjes die de vrouwe van de premier, Samantha, had gebakken.

15:58 uur: Overal in het land zijn mensen vandaag de straat opgegaan om het huwelijk te vieren. Er zijn meer dan vijfduizend straatfeesten georganiseerd.

15:52 uur:
Met de bruiloft van prins William en Kate Middleton is de nieuwste bruidsmodetrend bekend: kant. Volgens Susan Lippe, internationaal hoofdredactrice van Bruid & Bruidegom Magazine, zullen veel bruiden in Engeland, maar ook in Nederland en wereldwijd de stijl nu gaan kopiëren.

15:41 uur:
Tijdens het huwelijk verzamelden zich ongeveer honderd demonstranten voor het paleis van Koningin Elisabeth in Edinburgh, Holyroodhouse.

15:35 uur:
Burgemeester Boris Johnson is 'heel trots' op de gang van zaken in zijn stad. 'De bischop was in vorm, en ik vind de jurk sensationeel.'

15:23 uur:
De Britse politie schat dat vandaag 1 miljoen mensen langs de huwelijksroute stonden. De menigte voor Buckinham Palace telde een half miljoen mensen, aldus de politie.

15:18 uur:
Voor de huwelijksreceptie hebben de koks van Buckinham Palace 10.000 canapés klaargemaakt.

15:09 uur:
De politie van Londen heeft 43 arrestaties verricht in de veiligheidszone die was afgekondigd. Agenten hielden 25 personen aan voor verstoring van de openbare orde. Vijf mensen werden opgepakt voor openbare dronkenschap. Eén man wordt ondervraagd, omdat hij een 14-jarig meisje zou hebben aangerand. Drie anderen zouden zich aan diefstal schuldig hebben gemaakt.

15.07 uur: De broer van prinses Diana, Earl Spencer, zei eerder dat hij het ondanks het gemis van Diana een 'geweldige dag' vond.

15.00 uur:
Verschillende ontwerpers zijn al begonnen om de jurk van Kate na te maken.

14:54 uur:
De bischop van Ely zegt 'verheugd' te zijn dat William en Kate nu hertog en hertogin van Cambridge zijn geworden.

14:50 uur:
Tijdens de receptie zal de bruidstaart worden aangesneden. Het is een chocoladetaart gemaakt door McVitie's Cake Company. Het recept is van de koninklijke familie zelf.

14:47 uur:
De schoonmakers zijn al begonnen met het opruimen van de bruiloftsroute.

14:40 uur:
In de middag geeft koningin Elizabeth II voor zeshonderd genodigden een receptie. Vanavond is de vader van William, prins Charles, gastheer van een diner en feest waarvoor driehonderd vrienden en familieleden van het paar zijn uitgenodigd.

14:31 uur:
De balkonscène is alweer over. De koninklijke groep verlaat het balkon. William en Kate zwaaien nog eens enthousiast naar de menigte.

14:30 uur:
Vier gevechtsvliegtuigen vliegen over.

14:29 uur:
Het stel kust nog eens, nu langer (1,5 seconde).

14:29 uur:
De luchtmacht maakt zich klaar om over te vliegen als eerbetoon aan het bruidspaar.

14:27 uur:
Prins William en Kate kussen, maar niet langer dan een seconde.

14:26 uur: Het bruidspaar komt naar buiten, op het balkon.


14:23 uur:
Inmiddels hebben zich tienduizenden mensen voor het paleis verzameld.

14:21 uur:
Het gordijn achter het balkon trilde net al even. Het kersverse paar kan nu elk moment verschijnen.

14:17 uur:
Het huwelijk is ook het grootste onderwerp van gesprek op Twitter. Zeven van de tien trending topics gaan over de bruiloft, zoals #rw11, #RoyalWedding, #proudtobebritish en #SarahBurton.

14.13 uur:
De mensen stromen toe voor het bordes van Buckingham Palace waar prins William en prinses Kate zometeen zullen verschijnen voor de balkonscène. Mensen rennen naar voren om een goed plekje te bemachtigen.

13.48 uur:
Nog even over de oorbellen van Kate. Die zijn een huwelijkscadeau van haar ouders. Ze zijn speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door Robinson Pelham Jewellers. En die zijn daar - uiteraard - heel erg trots op.

13.44 uur:
Ook het oordeel van Victoria Beckham over de jurk van Kate is binnen. Ze vond 'm erg mooi, vertelde ze de BBC. Dat u het weet.

13.40 uur:
Op het eiland Anglesey in Wales, waar William en Kate zullen gaan wonen, schrokken de mensen die samen waren gekomen om het evenement op grote schermen te bekijken zich een hoedje. De verbinding viel weg. Gelukkig was die net op tijd hersteld om de preek te kunnen zien.

13.36 uur:
Er is nu even een rustmoment in het programma. Op het paleis kan het bruidspaar even bijkomen van de afgelopen, emotionele uren. Straks komen William en Kate naar buiten voor de balkonscène, de fly-past van de Britse luchtmacht, en De Kus.

13.31 uur:
Kate en William arriveerden in een koets, de koningin ook, de wat mindere goden komen in mooie luxe auto's, en dan volgt een stoet van minibusjes en grote toerbussen. Verschil moet er zijn.

13.30 uur:
De gehele koninklijke familie zal zich nu verzamelen in het paleis. Het is nog even wachten op de balkonscène; die is over ongeveer een uurtje.

13.28 uur:
En terwijl ook Queen Elizabeth bij het paleis arriveert, klinkt nog maar eens het God Save The Queen. Hoe vaak zou ze dat niet gehoord hebben in haar leven?

13.25 uur:
William en Kate zijn gearriveerd bij Buckingham Palace. William helpt zijn kersverse echtgenote bij het uitstappen uit de koets. Dat is een lastige bedoeling met zo'n enorme sleep.

13.24 uur:
Vergeet niet: sommige mensen hebben dagen voor Buckingham Palace gelegen om een goed plekje te hebben. Ze wachten nu op de balkonscène.

13.21 uur:
Het paar nadert Buckingham Palace.

13.17 uur:
William salueert nu naar de 'Household Cavalry'.

13.17 uur:
Weetje over de koets. Hij komt uit 1902 en werd gemaakt voor Edward de zevende.

13.16 uur: Eerder deze week werd nog gewaarschuwd voor regen en onweer. Tot nu toe is het droog.

13.15 uur: De route staat bomvol mensen. Tot nu toe zijn er 18 mensen gearresteerd wegens ordeverstoringen.

13.14 uur:
De koningin stapt nu ook in een koets. Deze is wel dicht, in tegenstelling tot die van Kate en William.

13.12 uur:
De koets wordt geëscorteerd door een hele stoet paarden.

13.12 uur:
Voor degenen die wachten op De Kus. Die komt (of niet) tijdens de balkonscène.

13.11 uur:
De rondrit is begonnen. Het paar heeft eindelijk tijd om wat te praten. Het publiek juicht.

13.10 uur:
De camera werpt een blik op de massaal aanwezige fotografen. William heeft zijn pet weer op.

13.09 uur:
De koets wordt nu voorgereden. Kate stapt in. De BBC noemt haar inmiddels Catherine.

13.08 uur:
Het paar komt buiten en blijven even staan bij de uitgang. Klokken luiden, gejuich klinkt.

13.08 uur:
Harry neemt de zus van Kate mee aan zijn arm.

13.06 uur:
De koetsen staan klaar, het paar loopt nu de kerk uit. Het tempo ligt laag, waarschijnlijk vanwege de lange sleep van Kate. William doet duidelijk zijn best om niet op de jurk te staan.

13.04 uur:
Een militaire kapel van de luchtmacht speelt trompet, terwijl het echtpaar de kapel uitkomt.

13.02 uur:
Het selecte gezelschap dat het register moest tekenen, keert weer terug naar hun plaats.

13.00 uur:
Lees hier de preek van de Bisschop van Londen.

12.59 uur:
Toeval of niet, maar de zon breekt door boven Londen.

12.53 uur:
Nu moet het paar maar liefst drie registers tekenen. Dat vindt plaats in een privé-kapel.

12.52 uur:
God save the Queen klinkt. De koningin zelf zingt niet mee.

12.51 uur:
Bekijk hier onze fotospecial: eindelijk de jurk.

12.49 uur:
Nu wordt Jerusalem van William Blake gezongen. Hierop wordt weer gebeden.

12.46 uur:
Weetje over de jurk. De naaisters zouden ieder half uur hun handen hebben moeten wassen, terwijl ze aan het werk waren. De naalden zelf werden na drie uur vervangen. De tiara die ze draagt, heeft Kate geleend van de koningin.

12.44 uur:
Dat prins William geen trouwring heeft gekregen is overigens niet ongewoon binnen koninklijke kringen. Zowel zijn vaders als zijn opa kregen ook geen trouwring bij hun huwelijk.

12.42 uur:
Er wordt weer gebeden. Het echtpaar knielde bij dit gebed.

12.42 uur:
Nu staat het echtpaar trouwens weer voor het altaar.

12.41 uur:
Even een weetje tusssendoor. De veerdienst StenaLine zet zo'n tweehonderd Nederlanders extra over naar Engeland door het droomhuwelijk van prins William en Kate Middleton.

StenaLine kwam met een speciaal arrangement. De mensen konden donderdagavond vertrekken van Hoek van Holland naar Harwich, vanwaar de reis per trein werd voortgezet naar Londen om daar bij het huwelijk te kunnen zijn. De mensen komen zaterdagmorgen vroeg terug, ruimschoots op tijd om hier Koninginnedag te vieren.

12.39 uur:
Er klinkt weer muziek. Volgens de BBC één van de favoriete nummers van het bruidspaar: Ubi Caretas Et Amor.

12.37 uur:
De Britse koningin heeft prins William kort na de aankondiging van zijn verloving met Kate Middleton een goudstaafje cadeau gedaan uit haar eigen mijnen in Wales. Van dat goud is de trouwring gesmeed door hofjuwelier Wartski. Van haar ouders heeft Kate de diamanten oorbellen die zij draagt cadeau gekregen.

12.35 uur: Kate en William zitten naast elkaar. Ze houden niet elkaars handen vast.

12.33 uur:
De bisschop van Londen spreekt. 'Dit is een vreugdevolle dag. Jullie hebben gekozen om te trouwen onder het oog van een barmhartige god.'

12.28 uur:
Lees hier het uitgebreide verslag van onze verslaggever Evelien van Veen over de jurk van Kate.

12.27 uur:
Het jongenskoor zet nu een nummer in. Het nummer is speciaal voor deze bruiloft gecomponeerd.

12.25 uur:
De broer van Kate, James, is nu aan het spreken. 'Laat uw liefde oprecht zijn.'

12.24 uur:
William zou de woorden 'you look beautiful', hebben gezegd toen hij zijn bruid voor het eerst zag.

12.21 uur:
Het bruidspaar keert weer terug naar hun plekken.

12.20 uur:
Er wordt gebeden en vervolgens weer gezongen.

12.17 uur:
De ring gaat om. Die van Kate past maar net. William heeft nog geen ring om.

12.17 uur:
Nu spreekt het paar de geloften uit.

12.15 uur: William en Kate hebben beiden ja gezegd. Kate sprak een timide I Will.

12.12 uur: De aartsbisschop van Canterburry is begonnen. Hij spreekt over de heilige band met Christus en waarom het huwelijk is bedoeld.

12.11 uur:
Het paar zingt mee. Het nummer is Guide Me, O Thous Great Redeemer.

12.09 uur:
Bij het zien van zijn bruid glimlacht William besmuikt. Ze smoezen wat. Het orgel speelt, het koor zingt.

12.06 uur: Daar gaat Kate.

12.04 uur:
William loopt naar voren. Het koor zingt.

12.02 uur:
Eerste oordeel van onze mode-expert Evelien van Veen. 'Heel mooi en klassiek. Niet over the top. Maar het gaat fout bij de borstpartij. Het is net of er een beha met reliëf onder zit.'

12.02 uur:
Kate lacht en ziet er nerveus uit. Iedereen in de kerk is opgestaan. Eerste oordeel op de redactie: beeldschoon.

12.01:
Kate Middleton loopt nu de kerk binnen. Haar sleep is minder lang dan die van Diana. Haar vader loopt haar naar het altaar.

12.00 uur: Het is nu officieel. Sarah Burton heeft de jurk ontworpen. Ze is ontwerpster van Alexander McQueen, die onlangs zelfmoord pleegde.

11.59 uur: Kate draagt het haar los. Het is dus niet opgestoken. De eerste weddenschappen zijn dus al gewonnen of verloren.

11.57 uur:
De bruidsmeisjes zijn binnen, allen in dezelfde witte jurk.

11.55 uur:
Er wordt nog steeds gegokt op Sarah Burton als de ontwerper van de jurk.

11.51 uur:
Kate Middleton is vertrokken. De eerste stukjes van haar jurk zijn zichtbaar. Hij is wit, heeft een lange sleep, lange sluier en veel kant. Ze heeft ook een wit bruidsboeket.

11.49 uur:
Trompetgeschal als de koningin binnenkomt in de Westminster Abbey.

11.47 uur:
Overigens kunnen Kate en William een voorbeeld nemen aan de koningin. Ze is al 63 jaar getrouwd met Philip.

11.44 uur:
Camilla draagt een ontwerp van Anna Valentine, ook bij haar eigen huwelijk koos ze voor haar. Inmiddels wordt vooral de moeder van Kate geroemd om haar kledingkeuze.

11.43 uur:
Ook het niet-officiële vriendinnetje van Harry, Chelsy Davy, is binnen.

11.42 uur:
De koningin is op weg naar de kerk. Ze draagt een geel outfit. Haar man Philip draagt een militair tenue.

11.40 uur
: De moeder van Kate, draagt een outfit van Catherine Walker. Volgens de BBC was dit één van de favoriete designers van prinses Diana.

11.38 uur: Prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn nu ook onderweg naar de kerk. Steeds meer Britten willen dat Charles zijn moeder opvolgt als koning, onder het mom van 'gun die man ook zijn moment of glory'.

11.34 uur:
Lees hier het verslag van onze verslaggever Peter de Waard. hij is in de Wesminster Abbey. 'De beveiliging is enorm'.

11.33 uur:
De moeder van Kate is ook binnen en geeft keurig handjes aan alle hoogwaardigheidsbekleders van de kerk.

11.28 uur
: Prins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn nu ook in de kerk. De prins draagt zijn militaire kostuum. De prinses draagt een zalmkleurige jurk.

11.27 uur:
De BBC zegt het met een lichte zweem van teleurstelling. 'De Middleton's zijn de afgelopen jaar opvallend discreet geweest.' De moeder van Kate is nu onderweg naar Kate Middleton.

11.23 uur:
Nu begint het nagelbijten voor William. Hoe zal zijn bruid eruitzien?

11.18 uur:
William zit er vrij ontspannen bij, terwijl de klokken van Westminster Abbey luiden. Hij zwaait naar het publiek en loopt kletsend met zijn broer naar binnen.

11.12 uur:
Prins William is buiten. Gegil op straat. Hij draagt inderdaad zijn rode militaire outfit, terwijl hij naar de Westminster Abbey wordt gereden. Naast William zit zijn getuige, Prins Harry.

11.01 uur:
De bruid mag dan bijna naar buiten gaan, haar jurk zien we pas over een uur. Kate zal in een Bentley vertrekken. Het hopen is op een glimp.

11.09 uur:
Goede grap van The Guardian. Er zijn mensen die drankspelletjes spelen. Iedere keer dat de media de zin 'a very modern', in de mond nemen, moet er gedronken worden. Want het is vandaag 'a very modern fairytail'.

11.08 uur:
David Cameron en zijn vrouw Samantha zijn binnen. Samantha draagt geen hoed, maar een uitbundige haarclip.

11.03 uur:
Elton John kan het provoceren niet laten, hij draagt een roze stropdas. Onze verslaggever Peter de Waard is in de kerk. Straks een ooggetuigenverslag van zijn bijna-botsing met Elton John.

11.00 uur:
Nog een kleine 15 minuten, voordat Kate Clarence House verlaat en duidelijk wordt hoe haar jurk eruit ziet. Onze mode-expert Evelien van Veen zal zo snel mogelijk commentaar geven.

10.55 uur:
Over 20 minuten wordt prins William in de Westminster Abbey verwacht. Elton John is al binnen.

10.54 uur:
Check hier al de 'groenversierselen' die zijn aangebracht.

10.52 uur:
In Hyde Park staan grote videoschermen opgesteld. Hoewel het er best druk is, kunnen er nog veel mensen bij. Langs de route staat het ook al zwart van de mensen en 'entertainen' fanfarekorpsen het publiek. Velen zijn uitgedost, waarbij vooral de Britse vlag een prima inspiratie is.

10.48 uur:
De binnenkomende gasten worden steeds 'hoger'. Reuters meldt dat de eerste diplomaten er zijn. Ook oud-premier John Major is er. Voormalig premiers Gordon Brown en Tony Blair ontvingen overigens geen uitnodiging voor deze 'privé-aangelegenheid'.

10.46 uur:
De burgemeester van Londen, Boris Johnson, heeft geen pak voor het huwelijk gekocht, maar er één gehuurd. Zijn cadeau aan het paar is een tandem, zodat ze lekker samen door de stad kunnen fietsen.

10.44 uur:
Lees hier het profiel van Kate Middleton: van 'Who's that girl?', tot droomprinses.

10.40 uur:
Premier David Cameron is blij voor het paar, zo zegt hij tegen Sky News. 'Het is een jong paar dat verliefd op elkaar, maar het gaat ook om het instituut van de monarchie. Mensen overal ter wereld zullen het beste van Engeland zien.' Hij geeft het paar een serie foto's.

10.36 uur: Ongeacht de onzekere weersverwachting zullen prins William en Kate Middleton na de voltrekking van hun huwelijk in een open koets van Westminster naar Buckingham Palace rijden. Dat heeft het Britse persbureau PA gemeld. Het paar neemt daarmee bewust het risico nat te worden.

De open koets is een Landauer uit 1902. Het voertuig werd in 1981 ook gebruikt door Williams vader , kroonprins Charles, en zijn eerste vrouw, prinses Diana. Ook bij het huwelijk van Charles' broer Andrew met Sarah Ferguson enkele jaren later werd de koets gebruikt.

10.33 uur: En nog meer beroemde gasten maken hun entree. Zo is daar de oom van William, Earl Spencer. Ook zwemmer Ian Thope, beter bekend als the Thorpedo is binnen, net als Rowan 'mr. Bean' Atkinson.

10.24 uur: De 'echte royals' zijn binnen: Posh & Becks. David Beckham draagt een pak van Ralph Lauren en Victoria een blauwe jurk van eigen ontwerp. Vergeet niet, Victoria is zwanger van een dochter.

10.22 uur: In Londen is de gekte inmiddels losgebasten. De meest uitbundige outfits komen voorbij. Bekijk de foto's.

10.17 uur: De Europese beurzen kwamen vandaag bij de opening nauwelijks van hun plaats. Handelaren verwachten voor de rest van de dag weinig reuring op de aandelenmarkten vanwege het huwelijk van prins William en Kate. 'Iedereen zal aan het scherm gekluisterd zitten, niet om te handelen maar om haar het huwelijk te kijken', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

10.00 uur: Lees hier het profiel van William. Van tieneridool tot 'His Royal Baldness'.

09.56 uur:
Interview bij de BBC met een klein jongetje dat mag zingen bij de ceremonie. 'Ik ben wel een beetje nerveus. Het is een beetje een wat als er iets fout gaat gevoel.' Overigens heeft het jongetje wel kritiek op de repetities van de ceremonie. 'Die duurden soms wel zeven uur'.

09.52 uur:
Overigens is er ook heel wat te zien bij de bruiloftsgasten. Volop hoedjes (een must voor de vrouwen), tule en ruches. Ook bloemetjesmotief blijft immer populair.

09.48 uur:
De Westminster Abbey is weer voor het eerst toegankelijk voor publiek. Nu weten we hoe de binnenkant is versierd. Volgens de BBC met een rode loper en een 'boulevard van esdoornblad'. De omroep stelt dat Kate erop 'gebrand was om de natuur in de dienst te brengen'.

09.46 uur: Oei. Het schijnt dat Britse vlaggen momenteel voor een pond op straat kunnen worden gekocht. Blijkbaar was de productie hiervan iets te enthousiast.

09.41 uur:
Wil je trouwens het tijdsschema uit je hoofd leren. Dat kan hier bij de BBC.

09.40 uur:
De gasten beginnen al wel binnen te stromen bij de Westminster Abbey. De 'onbelangrijkere' gasten komen als eerst. Voorlopig nog geen Queen Elizabeth dus.

09.34 uur:
Kate mag dan hertogin worden, voorlopig zal ze nog niet de titel Prinses Catherine krijgen. Dat kan altijd later nog.

09.27 uur:
De BBC meldt dat de 'Great North Door van de Westminster Abbey' open is voor de eerste gasten. Hopelijk hebben ze een flesje water bij zich, want het duurt nog uren voor het ja-woord.

09.25 uur: Drie Britse antikapitalistische activisten zijn aan de vooravond van het huwelijk opgepakt omdat ze tijdens de bruiloft poppen symbolisch wilden onthoofden met een guillotine. Onder de arrestanten zou een ex-hoogleraar zijn, die vanwege zijn ultralinkse standpunten vaker in opspraak komt. Ook zijn vrouw en een medestander werden donderdag opgepakt. Ze zouden op het punt hebben gestaan met hun rekwisieten naar hartje Londen te rijden. De drie hadden hun actie op internet aangekondigd. Ze spraken van een 'zombiehuwelijk' en een 'koninklijke orgie'.

09.24 uur: Wanneer de Britse prins William of Wales en Kate Middleton vrijdag in het huwelijk zijn getreden, hebben ze de titel hertog en hertogin van Cambrigde. De prins kreeg de titel van zijn grootmoeder koningin Elizabeth II en zijn aanstaande vrouw verwerft de titel zodra ze is getrouwd.

09.00 uur: Het begint al erg druk te worden bij Buckingham Palace. De mensen staan al in dikke rijen te drommen voor een goed plekje. Ook de journalisten in het mediadorp bij het paleis zijn inmiddels wakker. Er zullen zo'n 8500 journalisten uit 180 landen het nieuws rond het huwelijk verzorgen.

08.20 uur:
In wat voor bruidsjurk Kate Middleton haar prins het jawoord geeft weten we pas over een paar uur, als zij in Buckingham Palace aankomt. Van prins William staat nu al vast dat hij in het rood trouwt - het rode officiersuniform van de Irish Guards, waarvan hij erekolonel is. Dit is een verrassende keuze, waar vele gokkers niet zo blij mee zijn. Lees hier waarom.

08.00 uur: Londen hoopt natuurlijk vurig op goed weer voor hét huwelijk. De voorspellingen zijn vooralsnog matig. Het is vandaag half tot zwaar bewolkt en er is kans op regen. De temperatuur is wel redelijk: maximaal 19 graden. Bekijk hier het actuele weer.

07.30 uur: Wilt u het huwelijk zien: op deze zenders wordt het uitgezonden.

06.50 uur: Prins William heeft op de avond voor zijn huwelijk een wandeling gemaakt in de buurt van Buckingham Palace, waar al honderden mensen zich hadden verzameld om verzekerd te zijn van een goede plek. De menigte langs The Mall, de brede boulevard die naar het koninklijk paleis voert, verwelkomde prins William als een popster. De aanstaande bruidegom schudde handen, kletste met de toeschouwers en liet zich met hen fotograferen. 'Het enige wat ik hoef te doen, is mijn tekst goed uitspreken', grapte hij.

06.30 uur: Een dierentuin in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft twee pas verworven Bengaalse tijgers omgedoopt tot William en Kate. Tijger William is vier jaar oud, tijgerin Kate vijf. Omdat beide dieren in de bloei van hun leven zijn, hoopt de dierentuin op termijn voor het eerst in haar bestaan tijgerwelpen te mogen verwelkomen.

06.00 uur: Gisteravond en vannacht verzamelden de eerste mensen zich al langs de route naar de kathedraal. Op op de avond voor de koninklijke bruiloft stonden er al honderden enthousiastelingen, bereid om slaap op te geven en weer en wind te trotseren om maar verzekerd te zijn van een plek met goed uitzicht.

undefined

Kate en William in de koets Beeld getty
Kate en William in de koetsBeeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
Koningin Elizabeth met haar man Philip. Beeld getty
Koningin Elizabeth met haar man Philip.Beeld getty
De moeder van Kate Middleton. Beeld getty
De moeder van Kate Middleton.Beeld getty
Prinses Maxima en Prins Willem Alexander. Screenshot NOS Beeld
Prinses Maxima en Prins Willem Alexander. Screenshot NOS
Posh & Beck worden ook wel de echte royals van Engeland genoemd. Beeld reuters
Posh & Beck worden ook wel de echte royals van Engeland genoemd.Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Screenshot Beeld
Screenshot
Wannabe-bruiden in Londen zijn er vroeg bij om een glimp van het huwelijk mee te krijgen. Beeld ap
Wannabe-bruiden in Londen zijn er vroeg bij om een glimp van het huwelijk mee te krijgen.Beeld ap
De eerste gasten arriveren in Westminster Abbey. Beeld ap
De eerste gasten arriveren in Westminster Abbey.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
Mensen in een tentje langs de route. Beeld ap
Mensen in een tentje langs de route.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden