Het hoogste

'Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen verliezen we weer tientallen jaren Kamerervaring aan colleges in gemeenten als Amsterdam, Almere, Enschede en Rotterdam....

Jan Blokker

Frans Weisglas: de bekommerdste politicus van Nederland.

Vanaf het ogenblik dat hij voorzitter werd - en er was werkelijk niemand op de hele wereld die de functie zo ontzettend had begeerd als hij - heb ik altijd een nieuwe De Bree uit Bordewijks Bint in hem gezien: van de sloddervossen die hem waren toevertrouwd, zou hij een modelklas maken.

Makkelijker gezegd dan gedaan.

De ene leerling kwam zonder das op school, de ander bezigde onparlementaire taal, de derde overschreed zijn spreektijd, en een vierde stak de draak met het kathedertje dat de meester speciaal had laten ontwerpen om van het zogenaamde vragenuurtje een super-attractie te maken, en dat één periode tussen twee recessen heeft standgehouden. Ongeveer drie weken dus.

Daar word je als voorzitter niet vrolijker van.

En ondertussen vertoonden de jongelui ook steeds vaker wegloopgedrag. Eentje reisde heel Europa en Amerika af om haar boeken en haar films te promoten, en als ze eindelijk weer even thuis was, hoefde je niet te denken dat ze naar het Binnenhof kwam om de verzuimde uren in te halen. Dan schreef ze net zo lief weer een verhandeling over de levensgevaarlijke islam, waar ze bij de Volkskrant altijd graag een pagina voor vrij houden.

Maar wat Frans nog veel meer stak waren de echte drop-outs, zoals Adri Duyvesteijn, Marijke Vos of Peter van Heemst.

Waren zulke mensen nou maar tot professor beroepen, of had Kofi Annan ze gevraagd voor een gewichtige betrekking bij de Verenigde Naties - dan was je ze natuurlijk ook wel kwijt geweest, maar dan kon je er als Kamer op z'n minst nog eer mee inleggen. En het straalde ook een beetje af op de hoofdonderwijzer.

Maar Duyvesteijn, Vos en Van Heemst hebben er bij hun volle verstand voor gekozen zich van parlementariër te laten afzakken tot wethouder!

Weisglas, in opperste staat van onbegrip en verontrustheid:

'Vroeger gingen politici vanuit de gemeenteraad naar het college van burgemeester en wethouders en daarna uiteindelijk naar de Tweede Kamer. Nu kiezen Kamerleden voor een baan in het college, terwijl de Tweede Kamer toch het hoogste controlerende college is.'

Het hoogste.

Op dat punt lijkt Frans sprekend op z'n voorganger Dick Dolman, die zich er altijd op liet voorstaan dat hij de op één na belangrijkste figuur van het land was. Je had eerst de koningin, en vlak daarachteraan kwam hij. En later dus Frans.

Maar kom je nog vlak na Beatrix als je voorzitter bent van 150 aspirant-wethouders?

Van Heemst moet trouwens eerst nog bewijzen dat hij in dat Rotterdam überhaupt een college bij elkaar krijgt. En Duyvesteijn deed zondag in Buitenhof wel net alsof Almere al de onverbiddelijke metropool is van West-Europa, maar Frans en ik weten wel beter: een overloopdorp van Amsterdam, in de Flevopolder.

Marijke Vos zag ik gisteren in Weisglas' Kamer het tegenovergestelde van haar maidenspeech doen. In een laatste optreden vóór haar degradatie probeerde ze in een klap Verdonk én Donner in verlegenheid te brengen met boze uitspraken van Pieter van Vollenhoven over de cellenbrand op Schiphol.

Pijnlijke momenten voor de aanstaande wethouder. Want de voorzitter van de Hollandse Veiligheidsraad had eerst wel geroepen dat de ministers zijn onderzoek hadden gehinderd, maar ongeveer een uur later had hij alle beschuldiging ook weer ingeslikt.

Mevrouw Vos sprak dus voor joker.

Maar morgen kan zij als lid van het Amsterdamse gemeentebestuur de hoogste macht alsnog uitoefenen. Haar stem zal de door Zalm vurig gewenste beursgang van de luchthaven onmogelijk maken..

Want het hoogste in Nederland is niet meer wat het ooit geweest is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden